Terapi Resdung Herbanika - Syahirah Valiant

August 24, 2017

Terapi Resdung Herbanika

Image result for resdung

APA ITU RESDUNG ?

1. Istilah Perubatan Tradisional - Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.

2. Istilah Saintifik - Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.


Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung. Salah satu punca gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga disekelilingnya.

Dianggarkan hampir 25% penduduk negara ini mengalami penyakit resdung yang serius. Diantara tanda-tanda resdung ialah gatal-gatal, hidung berhingus atau tersumbat, sakit kepala terutama di dahi dan pipi, kelemumur yang berterusan walaupun dah macam-macam syampu dan ubat telah digunakan.

Penyakit resdung juga dikenali sebagai 'sinusitis'. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini kerana penyakit ini boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. Untuk kanak-kanak, ia boleh menyebabkan jangkitan sellulitis dan merah pada bahagian mata. Manakala untuk orang dewasa, ia boleh menyebabkan nanah daripada sinus frontal.



Nak dijadikan cerita Nurul ni memang ada resdung. Nak dikatakan daripada kecil la. Mungkin sebab keturunan. Keturunan Nurul memang agak ramai juga la yang ada resdung ni. Tapi, nak cakap, kalau dah kena resdung ni, memang tak selesa kan. Asyik nak menggaru dan asyik nak bersin je. Kadang-kadang ada satu tahap tu Nurul rimas orang ada dekat sekeliling Nurul. Nak elok kan balik susah pulak tu. Haihhhh ~ Orang yang ada resdung je faham perasaan tu. Betul tak?

Then Nurul ada terbaca dekat facebook kawan kita ni yang ada jual terapi resdung. Then Nurul pun macam berminat je. Dan sempat la Nurul grab satu. Hehehe. Nak inform korang, kalau beli lebih daripada 1 dapat jimat banyak tau. Boleh la share-share dengan family korang :D



Yeahhh ! Parcel kita dah sampai. Sekejap je tau. Selalunya kawasan Puchong ni ambil masa 3 hari baru nak sampai. Alhamdulillah, pos laju kawasan ni dah naik taraf servis delivery mereka :D



Pilihan hati Nurul, Nurul pilih bau lavender ni. Sebenarnya takut-takut juga sebab risau tak kena dengan kita kan. Tapi Alhamdulillah, pilihan tak salah. Ni pun berkat seller tersebut inform yang bau ni soft je.

Dan hakikatnya memang soft sangat tau. Bau lavender yang berangin. Haaaa, macam mana korang bayangkan tu. Hehehe. Korang yang tak berapa suka sangat dengan bau herba, Nurul galakkan korang pilih bau lavender ni. Terapi resdung herbanika ni untuk bau je tau. Dia bukan jenis yang sapu dekat hidung. Then bila kita bau tu, naik sampai kepala dan memang lega sangat. Nurul pernah la juga guna sepupu Nurul punya. Tapi tak berapa gemar sangat bau tu.

Tup tup ~ Nurul tak tahu pun ada bau lain. Hahahaha. Sebab time tu memang Nurul tak tahu nak beli dekat mana. Tapi memang serious, once kita dah bau terapi ni, memang lega sangat. Bayangkan segala gatal tu boleh reda secara semulajadi. Alhamdulillah. Memang terapi yang diperlukan oleh semua penghidap resdung :D



So ini dalamnya. Dia macam ada bamboo la kut. Hehehe. Nurul pun tak sure apa benda tu.

Sebab tu Nurul kata terapi ni untuk bau je. Senang kan. Paling penting boleh bawa travel. Bekas pun comel lotey je. Dan muka tak perlu la berminyak. Yela kan ~ Kalau jenis yang kena sapu dekat hidung tu kan jenis minyak. Jadi dengan adanya, tinggal bau dan korang akan rasa kelegaan tersebut. Hehehe :D

Haaa. Lupa pulak. Bukan setakat bau lavender je tau yang ada. Ada lagi bau lain. ^^



Sumber : Tuan empunya


Semuanya ada 4 bauan. So korang boleh pilih mana yang sesuai untuk korang. And jangan lupa, kalau korang beli banyak, korang akan jimat banyak tau ^^ Korang boleh post ataupun seller ni juga ada buat COD di kawasan yang terdekat tau. 


> Facebook : Fariz Zailan <





** p/s : Review ini merupakan review Nurul sendiri tanpa sebarang ayat daripada seller. Dan review ini merupakan review seikhlas hati dan juga pendapat Nurul sendiri ^^



14 comments:

  1. Nina pernah cuba. wangi dan terus meresap dalam hidung :D

    ReplyDelete
  2. aku faham rasa sakit kalau orang yang ada resdung nih..sengsara kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengsara sangat kak.. lebih kepada tak selesa sebenarnya >.<"

      Delete
  3. Great review. Berguna untuk mereka yang selalu selsema :D

    ReplyDelete
  4. boleh try guna ni..saya pun ada mild resdung

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. memang digalakkan untuk guna :D

      Delete
  5. Tak pernah try sebab resdung tak berapa teruk yg sampai berlendir2 tu. Tapi kesian sgt kat depa hat ada resdung tu. lagi2 hat teruk tu. bertabahlah kalian naa :) Semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye.. betul tu.. dah tahap teruk kalau sampai berlendir tu.. memang kena jaga-jaga..

      Delete
  6. boleh suggest kat kazen ni.. dia resdung teruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.. terapi ni dapat legakan resdung tu :D

      Delete
  7. Oh tak tau pula ada pelbagai jenis haruman terapi ni.. Ingatkan salah beli.. haha saya beli yang warna hijau..

    Memang melegakan bila sedut2 panjang2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tak salah pun.. sebab dia ada banyak jenis..

      Delete

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D