July 2017 - Syahirah Valiant

July 31, 2017

TAMAT SUDAH GIVEAWAY

Monday, July 31, 2017 3
TAMAT SUDAH GIVEAWAY
Most popular tags for this image include: flowers, pink and rose

Assalammualaikum wbt,

Dalam tak sedar sudah sebulan berlalu dan tamatnya giveaway Nurul & friends. Terima kasih kepada blogger yang sudi join giveaway Nurul yang tak seberapa ni dan paling penting ianya dihebatkan lagi dengan para sponsor yang terlebih awesome. Hehehe :D

So, nama pun dah tamat kan. Bermula lah untuk Nurul umumkan pemenang.

Opssss ! Tapi bukan sekarang ye. Nurul akan check balik entri sorang demi sorang. In Sha Allah dalam masa terdekat ni Nurul akan umumkan siapa pemenangnya ye. Dan para sponsor sekalian, bersiap sedia untuk sediakan hadiah yang awesome tu tau :D


Terima kasih semua :D



July 30, 2017

KAUM ADAM PUN PANDAI JAGA MUKA

Sunday, July 30, 2017 4
KAUM ADAM PUN PANDAI JAGA MUKA
man, sexy, and style image

Siapa kata perempuan je yang pandai jaga muka? Lelaki pun sama tau. Alhamdulillah. Prospek yang search dan baca tentang skincare enfuselle dalam blog Nurul mempercayai bahawa enfuselle dapat membantu untuk menyelesaikan masalah beliau. Beliau seorang lelaki tau. Malu sangat kalau perempuan tak reti nak jaga muka. Lelaki pun tak berkira untuk membeli skincare yang 100% semulajadi. Perempuan je banyak songeh. Hehehe. Nak cantik. Tapi berkira. Tak mau macam gitu tau.

Alhamdulillah. Allah mudahkan Nurul untuk berurusan dengan beliau. Senang sangat sebab beliau seorang yang tak cerewet. Semoga apa yang diimpikan oleh beliau tercapai. Amin. Jom ~ Nurul nak share macam mana sangat mudah Nurul berurusan dengan beliau. Dan beliau mempercayai enfuselle shaklee ni :)





Jeng Jeng Jeng ~ Terus transfer duit tu. Hehehe. Alhamdulillah. Sebab Nurul dah consult beliau start awal bulan Julai. Akhirnya dengan beliau buat research sikit, baru lah beliau beli. Jangan risau. Nurul berani jamin yang enfuselle ni lain daripada skincare yang ada dekat pasaran sekarang ni. Jangan tersalah pilih sehinggakan merosakkan diri sendiri tau. 

Nurul dah pernah rasa macam mana kulit muka breakout. Memang frust menonggeng. Dan Nurul pun pengguna enfuselle ni :D




Dan ini dia. Nurul dah order beliau punya order. Cleanser enfuselle dan toner enfuselle. So pada siapa yang nak enfuselle tu sempat lagi nak join postage esok ni.

Dan nak diingatkan sekali lagi lepas ni enfuselle dah stopkan pengeluaran tau. Sebab Shaklee akan keluarkan produk baru tapi tak tahu lagi bila. Pada siapa yang nak cari skincare 100% semulajadi tu, boleh la contact Nurul cepat-cepat ye :D




July 29, 2017

10 BARANG MAKEUP YANG BEGINNERS PERLUKAN

Saturday, July 29, 2017 8
10 BARANG MAKEUP YANG BEGINNERS PERLUKAN


Dengan adanya pelbagai produk kecantikan dan makeup yang ada di pasaran, kadang kala ianya sangat sukar untuk kita membuat pilihan yang mana satu produk yang perlu dibeli oleh seorang beginners. Dengan adanya entri ini, Nurul nak share serba sedikit tentang pendapat Nurul produk makeup apa yang beginners perlukan.

Kepada sesiapa yang tengah cari barang makeup tu, ni 10 barang makeup yang korang perlukan dalam bag korang tu. Jangan lupa satu pun tau.


1. BB CUSHION




BB Cushion adalah pilihan yang terbaik untuk beginners. Semua BB Cushion dibekalkan dengan aplikator span, so anda tak perlu susah payah nak beli brush atau beauty blender. Tinggal tekap dan sapu pada muka je. Terdapat banyak jenama BB Cushion yang anda boleh pilih. Tapi untuk pilihan Nurul adalah dari jenama Laneige. Tekstur yang sangat lembut dan cantik apabila apply pada muka kita. 




2 . CONCEALER


FAKTA : Concealer merupakan produk pertama yang Nurul akan beli. HAHA !

Teringat masa mula-mula Nurul berjinak dalam dunia makeup merupakan satu nostalgia untuk Nurul. Nurul memang tak biasa pakai makeup dan tak pernah pakai makeup beberapa tahun yang lalu. Dan Nurul tersedar Nurul memerlukan concealer untuk menutuk mata panda Nurul yang teruk ni. Kalau korang ada mata panda yang agak kritikal, concealer merupakan benda wajib yang korang kena ada. Nurul cadangkan anda membeli concealer dari Maybelline kerana mudah sebab ianya dah ada aplikator untuk kita terus pakai je.




3. LOOSE POWDER / PRESSED POWDER




Ramai yang bertanya, apakah penggunaan perbezaan antara loose powder dan compact powder atau kedua-duanya adalah sama je? Umumnya kedua-dua ni adalah sama kerana mereka mempunyai dungsi yang sama penting iaitu untuk membuatkan makeup anda tahan sepanjang hari. \




4. EYEBROW PENCIL


Untuk beginners memang jarang memerlukan eyebrow pencil ni kerana ianya memerlukan teknik untuk melukis kening. Kalau tidak tahu untuk melukis kening, lebih baik tinggalkan step ni. Nanti jadi macam kening shin chan. HEHE ! Tapi untuk basic, eyebrow pencil diperlukan sebagai basic makeup.




5. GEL EYELINER


Pelbagai jenis eyeliner yang ada di pasaran. Antaranya adalah gel, cecair, pensil dan lain-lain. Nurul pernah cuba eyeliner jenis cecair je. Sebab tu je Nurul pandai. HEHE ! Bagi beginners, ianya merupakan saat yang agak sukar dan memerlukan masa yang lama untuk belajar memakai eyeliner ni sebabnya tangan akan shaking. Macam Nurul dulu. Comot-comot je pakai. Tapi practise makes perfect right? So, teruskan belajar dan praktikkan. Lama-lama akan pandai nanti.




6. EYESHADOW WITH EARTHY TONES

Kebanyakkan beginners takut untuk pakai eyeshadow sebab macam-macam yang difikirkan. Antaranya takut salah pilih warna la. Takut terlebih pakai la. Jangan fikir tu semua dulu. Apa yang Nurul boleh sarankan, anda dapatkan eyeshadow yang mampu milik. Yang ada sikit warna pun ok. Just untuk belajar dan untuk permulaan. Anda boleh pilih warna nude dan browny. Ianya merupakan warna asas kulit dan sangat cantik bila dipakai.




7. MASCARA





Berbanding dengan eyeliner, mascara sangat mudah dipakai. Anda perlu alurkan pada bulu mata anda supaya ianya kelihatan melentik lagi. Bila anda nak pilih mascara, Nurul sarankan anda pilih mascara seperti gambar di atas kerana aplikator dia akan memudahkan kita untuk pakai mascara tersebut.




8. EYELASH CURLER

Ni part favourite Nurul. Anda sebagai beginners sangat memerlukan eyelash curler untuk melentikkan bulu mata anda. Bila dah pakai ni, lagi mudah untuk anda apply mascara pada bulu mata anda. Bukan itu sahaja, bulu mata anda akan kelihatan lebih melentik dan lebih menawan.




9. BLUSH

I Love Blush ! Nurul suka sangat dengan blusher. Sebab ia akan menaikkan aura wajah kita. Nampak pinky gitu. Sebab bila kita hanya pakai bb cushion, ia akan menampakkan muka kita pucat dan tidak berseri. Jadi, dengan adanya blusher, ia akan menaikkan seri muka kita lagi.




10. LIPSTICK


Yes ! Final touch up. Sebagai perempuan kita sangat memerlukan lipstick ni. Dalam handbag tu tak sah kalau takde lipstick kan. Anda pun boleh memilih lipstick yang sesuai dengan warna kulit anda. Nurul ada share dengan anda bagaimana nak pilih warna gincu yang terbaik dengan kulit anda.







5 CARA MUDAH MENGESAN KANSER PAYUDARA

Saturday, July 29, 2017 4
5 CARA MUDAH MENGESAN KANSER PAYUDARA
vivix shaklee kanser payudara

Ada sesetengah penyakit kita langsung tidak dapat mengesannya sehinggakan ianya sudah berada pada tahap yang membahayakan barulah ianya dapat dikesan. Jadi, pastinya kita tidak mahu ianya berlaku kepada diri kita mahupun orang yang kita sayang.

Mungkin cara penjagaan tubuh badan dan diet sihat yang kita amalkan sudah disempurnakan dan dipraktikkan tetapi siapa boleh melawan takdir bukan? Jadi, sebelum ianya terlambat, lebih baik mengesannya lebih awal agar masih ada peluang dan cara untuk kita mengubatinya.


SIMPTOM AWAL KANSER PAYUDARA
  • Perubahan rasa pada sekitar payudara atau puting.
  • Puting dan payudara kelihatan membengkak atau menebal.
  • Perubahan pada tekstur kulit atau pori kulit pada bahagian tersebut kelihatan terbuka lebih besar.
  • Ketulan yang muncul di bahagian bawah lengan. Namun tidak semua adalah tanda awal kepada kanser.
  • Perubahan pada saiz atau payudara anda.
  • Payudara kelihatan mengecut lebih-lebih lagi jika hanya tertumpu pada satu bahagian sahaja.
  • Simetri payudara kelihatan berbeza dari sebelumnya. Sememangnya wanita mempunyai payudara yang berbeza daripada segi saiz di kedua-dua bahagian. Namun, jika ianya terlalu ketara perubahan simetri tersebut, adalah digalakkan untuk melakukan pemeriksaan doktor.
  • Payudara atau disekeliling puting menjadi kemerahan atau membengkak.


CARA MELAKUKAN PEMERIKSAAN PAYUDARA DI RUMAH

Langkah 1 :

Mulakan dengan memerhati payudara anda di depan cermin dengan postur bahu menegak dan meletakkan lengan anda di atas tulang pinggang. Perhatikan dari segi saiz, bentuk, rona dan mengesan terus bengkak di bahagian payudara. Jika anda mengenal pasti sebarang kelainan pada payudara anda seperti kemerahan dan pembengkakkan, adalah lebih baik untuk terus mendapatkan pemeriksaan pakar.


Langkah 2 :

Angkat kedua-dua belah tangan dan lihat pada perubahan yang sama seperti di atas.


Langkah 3 :

Tatkala anda berada dihadapan cermin, perhatikan sebarang tanda cecair yang keluar dari sebelah atau kedua-dua belah puting. Ianya mungkin air, susu, cecair kekuningan atau darah.


Langkah 4 :

Melakukannya dalam keadaan berbaring, menggunakan tangan kanan anda untuk memeriksa payudara di sebelah kiri dan seterusnya di sebelah kanan. Lakukan secara perlahan-lahan dengan lembut. Rapatkan jari dan lakukan pemeriksaan di bahagian payudara dalam pergerakan membulat. Periksa keseluruhan payudara lebih-lebih lagi di bahagian bawah lengan.


Langkah 5 :

Terakhir sekali, lakukan pemeriksaan yang sama seperti langkah 4 tetapi dengan postur berdiri atau duduk. Ramai wanita mendapati ianya lebih mudah untuk memeriksa secara terperinci payudara apabila kulit dalam keadaan basah dan licin. Jadi, majoriti golongan wanita suka melakukan pemeriksaan ini ketika mandi.



RAWATAN ALTERNATIF KANSER PAYUDARA YANG TERBUKTI BERJAYA ?

Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.

Resveratrol membantu merawat kanser payudara dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini 'membunuh diri' melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan resveratrol, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan resveratrol walaupun anda sudah bebas kanser karana khasiat resveratrol sangatlah banyak.




VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, dismaping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL !




HUBUNGI :

NURUL SYAHIRAH BT SAMSUHAN

WHATSAPP / CALL / SMS : 017357571

EMAIL : syahirahvaliant@gmail.com





KELEBIHAN DAN MANFAAT OMEGA GUARD SHAKLEE

Saturday, July 29, 2017 2
KELEBIHAN DAN MANFAAT OMEGA GUARD SHAKLEE
Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna jugak kita ambil makanan yang tinggi kandungan DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh kita tidak berfungsi dengan baik.

Jadi, amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.



KELEBIHAN OMEGA 3 DALAM OMEGA GUARD SHAKLEE

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk ( sardin, mackerel, herring dan anchovies )

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk Omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultra tulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini.

7. Kaedah ultratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB.



MANFAAT OMEGA 3 DALAM OMEGA GUARD SHAKLEE
  • Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita.
  • Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan.
  • Mencegah salur darah dari tersumbat.
  • Omega 3 dapat menggelakkan strok.
  • Mengekalkan tekanan normal darah
  • Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
  • Mengurangkan sakit kepala
  • Merendahkan kolestrol
  • Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
  • Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan koletsrol LDL
  • Mengawal masalah obesiti
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • Meningkatkan perkembangan memori janin dan kanak-kanak
  • Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, proriasis dan lain-lain
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE ( lupus erythematosus )




MACAM MANA NAK BELI OMEGA GUARD SHAKLEE ?

BOLEH HUBUNGI :

NURUL SYAHIRAH BT SAMSUHAN

WHATSAPP / CALL / SMS : 0173575871

EMAIL : syahirahvaliant@gmail.com




July 28, 2017

BAHAYA JEMUR BAJU DALAM RUMAH

Friday, July 28, 2017 10
BAHAYA JEMUR BAJU DALAM RUMAH
Related image

Aikk, jemur baju dalam rumah pun bahaya jugak ke? Kalau kita sibuk bekerja macam mana pulak kan. Memang selalu jemur baju dalam rumah kan. Lagi-lagi musim hujan ni. Tapi, korang tahu tak jemur pakaian dekat dalam rumah boleh mengganggu kesihatan korang?

Korang nak tahu apa yang bahayanya? Jom Nurul share dengan korang ye :D


1 : KANSER
  • Suka guna pelembut kain kan? Memang la wangi, tapi korang tahu tak pelembut kain dekat pasaran tu ada acetaldehydes yang menjadi punca sakit kanser. Dah kalau jemur dalam rumah, hidung tu mesti terbau wangi pelembut tu kan ^^

2 : ALERGI
  • Udara yang terperangkap dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau ada masalah dengan kulit, tolong elakkan jemur pakaian dalam rumah. Sebab ni salah satu faktor utama korang kena alergik dan gangguan masalah pernafasan.

3 : BERACUN
  • Korang pernah tak basuh pakaian lepas tu lupa nak jemur? Lepas tu kain dah berbau busuk walapun korang rendam dengan sekilo sabun dan pewangi sekalipun. Sebenarnya itu adalah racun. Udara yang korang sedut tu sedikit sebanyak akan bagi kesan buruk dekat kesihatan. Hati-hati ye :D

4 : ASTHMA / ASMA
  • Pengeringan pakaian di dalam ruangan tertutup akan meningkatkan kelembapan ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. So, ini lah punca asthma.

Jalan penyelesaian cuma satu je. Sediakan tempat khas untuk menjemur pakaian yang bukan di kawasan tertutup. Bakteria ni memang suka membiak dekat tempat lembap. Korang pernah belajar sains kan. Tapi kalau betul-betul ruang nak jemur baju tu takde, cucian kering sangat selamat. Cuma tiada penjimatan la ye. Keputusan semua di tangan korang.



NAK CARA YANG LEBIH JIMAT DAN SELAMAT ?

Korang mesti nak tau trick yang lebih menjimatkan. Betul tak? So, tenung la gambar ni lama-lama tau. In Sha Allah, akan bagi penjimatan dekat korang :D



RUMUSAN SEMULAJADI
BEBAS BAHAN KIMIA
BEBAS FOSFAT, NITRAT, BORAT
BEBAS KLORIN
PH SEIMBANG
HIPOALEGENIK
FORMULA ULTRA PEKAT
TAHAN LAMA
MESRA ALAM

PENJIMATAN BERGANDA !!





July 08, 2017

BASIC H SHAKLEE PENCUCI AJAIB SEMULAJADI

Saturday, July 08, 2017 8
BASIC H SHAKLEE PENCUCI AJAIB SEMULAJADI


Bila sebut nak kemas rumah je, mesti korang terfikir nak guna sabun pencuci kan? Majoriti apa yang kita buat memerlukan sabun yang wangi kan. Of course la kan. Semua orang suka wangi. Betul tak? ^^ Tapi.... Korang tahu tak apa bahan yang menjadikan sabun tu wangi apa semua? Haaaaa, mesti tak tak tahu kan.

Sabun yang wangi ni adalah wangian yang telah diformulasikan dari bahan kimia dan menyamai bau-bauan bungan dekat taman tu. Hehehehe. Dekat supermarket semua jenis pewangi ada kan. Ada rose, lavender, lemon dan macam-macam lagi la.

TAPI !!!

Walaupun kita cuma pakai dan hidu je, bahan-bahan tu tetap masuk ke dalam badan kita melalui kulit dan hidung dan mengakibatkan sistem imun kita terganggu tau. Haaaaa. Ayokkk !! Tak pernah terfikir kan. Ni bukan reka-reka cerita tau. Ni memang ada dalam subjek sains kita tu. Kalau rajin pergi la belek balik. Hehehe :D


FAKTA TENTANG BASIC H SHAKLEE

  • RM49 untuk penggunaan lebih 5 bulan
  • Tanpa fosfat
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa klorin
  • Tanpa bahan kimia yang merbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada kulit
  • Mengandungi PH yang seimbang
  • Mampu menanggalkan kotoran berminyak
  • 16 auns BASIC H boleh dicairkan dalam 48 geles air
  • Diestrak daripada ramuan semulajadi seperti jagung dan kelapa
  • Botol yang boleh dikitar semula
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

Basic H boleh digunakan untuk mencuci puting susu anak. Kan kalau kita cuci pakai sabun dia still berkerak kan. Haaaa. Nampak tak perbezaan kalau guna Basic H ^^ Yang ada anak kecil tu boleh la standby sebotol basic H dekat rumah.




Basic H pun boleh digunakan untuk rendam buah-buahan. Biar kotoran yang masa kita beli tu tanggal dengan selamat. Kalau guna air je belum tentu kotoran tu tanggal. Paling-paling pun nutrien buah tu akan berkurangan.





Ni ibu-ibu suka la kan. Mana taknya. Dengan basic h semua kotoran degil dekat dapur tu boleh hilang. Tak payah nak sental banyak kali da. Dan paling penting ianya bebas kimia berbahaya tau :D



Wah wah wah ! Best sangat kan. Kita boleh berkemas dan kekalkan keselamatan rumah daripada anasir-anasir buruk yang bakal datang. Hehehe. Dan sangat selamat untuk dibuat mandi. Tak percaya? Nanti Nurul buat entri pasal tu ye ^^


Kalau korang nak order, boleh terus whatsapp Nurul ye dekat 0173575871. In Sha Allah, Nurul akan balas secepat mungkin. Hehehe. Kena cepat tau. Basic H ni jugak salah satu produk shaklee yang memang tengah hot tau ^^





HADIAH BY THE CARTIECA

Saturday, July 08, 2017 8
HADIAH BY THE CARTIECA
Assalammualaikum wbt,

Dulu Nurul ada join contest daripada seorang sahabat blogger kita ni. Alhamdulillah, Nurul menang. Rezeki tak salah alamat kan. Alhamdulillah. Hadiah yang Nurul dapat pun memang Nurul suka sangat-sangat. Mana tak nya. Tudung kot. Seorang perempuan yang gilerkan tudung memang akan suka. Hehehe.

So, nak tengok tak tudung The Cartieca kasi macam mana?

Jeng jeng jeng ~


Siap dapat 2 helai tau. Memang syukur sangat-sangat. Lepas tu tudung ni style yang dah ada muka tau. Hehehe. Lagi suka la Nurul. Senang nak pakai. Tak payah nak belit-belit lagi da. Kalau korang nak beli tudung yang awesome ni boleh la singgah instagram atau facebook The Cartieca tu ye :D Banyak lagi design tudung yang lawa-lawa ^^




July 06, 2017

CARA-CARA MEMBUAT MASKER RAMBUT

Thursday, July 06, 2017 13
CARA-CARA MEMBUAT MASKER RAMBUT
Image result for masker rambut


Korang mengalami masalah rambut kering, berminyak dan bercabang ? Atau ada masalah rambut yang lain? Haaaa, itu bermakna rambut korang perlukan khasiat dan rawatan yang lebih dari hanya syampu dan perapi rambut. Kornag pernah cuba untuk buat masker rambut? Kalau muka kita ada mask untuk muka kan supaya wajah lebih cantik. Rambut pun perlukan masker tau.

Sebenarnya cara membuat masker rambut secara semulajadi ni amatlah mudah. Semua wanita inginkan rambut yang licin, lembut dan sihat kan? Kadang-kadang kerosakan rambut berpunca dari pencemaran udara dimana udara yang kotor terlekat di rambut. Di samping itu, sinar UV dan klorin dalam kolam renang juga menjadi punca.

Namun, korang jangan risau. Korang boleh buat masker sendiri dekat rumah je. Tak payah nak pergi salun apa semua. Membazir je. So, Nurul nak share serba sedikir cara-cara nak buat masker rambut :D



ALPUKAT (AVOCADO)

Image result for avocado

Cara-cara buat masker rambut yang pertama ialah dengan menggunakan buah alpukat (avocado). Alpukat sangat baik untuk merawat rambut yang rosak. Caranya sangat la mudah iaitu sediakan satu buah alpukar yang masak, satu setengah gelas susu, minyak zaitun satu sudu. Kemudian campurkan semua bahan tersebut sehingga sebati menjadi likat. Oleskan campuran masker tersebut ke rambut selama 20 minit agar masker tersebut menyerap ke dalam kulit kepala. Selepas selesai, bila dengan air bersih.




TELUR

Image result for egg
Seterusnya, korang boleh cuba dengan kaedah menggunakan telur. Cara membuat masker dengan menggunakan telur mudah untuk dibuat. Yang pertama, korang sediakan satu biji telur, minyak zaitu, susu dan perahan jus lemon. Kemudian, campurkan semua bahan tersebut sehingga sebati. Seterusnya, sapukan campuran tadi hingga ke kulit kepada dan ia diperap selama 20 minit untuk masker tadi meredap. Akhir sekali, bilas rambut korang sehingga bersih.





PISANG

Image result for banana
Pisang merupakan salah satu buah yang banyak manfaat selain masker rambut, ia juga digunakan untuk kesihatan wajah dan khasiat yang baik untuk badan kepada sesiapa yang menggemari buah pisang. Ternyata buah ini dapat merawat kesihatan rambut agar ia menjadi lebih cantik dan berkilat. berikut ialah cara-cara membuat masker untuk rambut dengan menggunakan pisang.

Pertama sekali, sediakan satu biji buah pisang dan kisar dengan blender sehingga halus. Campurkan dengan satu biji telur, 3 sudu madu dan 5 sudu minyak zaitun. Kacau sehingga semua bahan tadi sebati dan rata. Kemudian, sapukan masker pisang tadi ke seluruh rambut hingga ke kulit kepala. Biarkan ia selama 15-30 minit dan bila dengan air besih selepas selesai.



So, boleh la korang cuba ye :D In Sha Allah, masalah rambut korang akan selesai dengan petua ni. Nanti dah try roger-roger la ye :D


July 05, 2017

PROTEIN SOYA SHAKLEE UNTUK LELAKI

Wednesday, July 05, 2017 3
PROTEIN SOYA SHAKLEE UNTUK LELAKI


Eh, bukan perempuan je tau yang boleh minum PROTEIN SOYA SHAKLEE ni. Lelaki pun boleh tau. Malah amat digalakkan. Katanya lelaki kalau minum soya ni lembut la apa la. Memandai korang je ye. Lagi sihat ada lah ^^


APA KELEBIHAN PROTEIN SOYA SHAKLEE UNTUK LELAKI ?

Jom Nurul share sikit apa kelebihan soya shaklee untuk lelaki. Mana la tahu korang nak beli untuk pakwe / tunang / suami / abah / abang dan sape-sape lagi la ye :D


1 : UNTUK LELAKI MACHO YANG TAK SEMPAT NAK BREAKFAST - GAYA HIDUP NAK CEPAT JE
  • Sebenanrnya tak salah pun kalau sarapan dengan se-shaker ESP ni. Senang lagi ada lah. Capai je sesudu serbuk ESP, masukkan dalam shaker lepas tu masukkan sikit air then shake-shake je :D In Sha Allah, kenyang sampai tengahari nanti. Kalau awal pagi tu dah ada meeting, memang sesuai sangat la alas perut tu seringkas ni.

2 : UNTUK PELAJAR LELAKI YANG FOKUS UNTUK SCORE 4 POINTER - BANYAK KELAS PAGI
  • Student pun boleh tau. Student jenis macam ni memang la semua nak cepat, nak laju je. Tak boleh nak lambat-lambat. Nak score 4 pointer la katanya. Sebelum pergi kelas tu, shake-shake la esp tu sekejap. Senang je tau. Then dah boleh minum. Takde lah berkeroncong perut tu.

3 : UNTUK ATLET LELAKI YANG BERSUKAN - KAKI BINA BADAN
  • Lepas je bersukan ke, main gym ke, minum la 1 shaker ESP ni untuk menggelakkan muscle tear. Itu kalau SELEPAS bersukan la ye. Kalau SEBELUM bersukan pun digalakkan minum ESP sebab ESP adalah protein terbaik tanpa bahan pengawet. Dan good news !! Protein boleh bina otot yang baik. Confirm cun melecum mucsle korang nanti :D

4 : UNTUK LELAKI YANG GEMOK TAPI NAK TURUNKAN BERAT BADAN
  • Tips tips yang sama bila Nurul kongsi pasal diet yang sihat. Ye, ESP adalah pilihan yang terbaik untuk kaki diet ni. Sebab ESP rendah glisemik yang membuatkan korang rasa kenyang lebih lama. So, takde la kerja nak melantak je kan :D

5 : UNTUK LELAKI HENSEM YANG MENDERITA GASTRIK
  • Gastrik ni tak best dan sangat lah sakit. Betul tak? Bukan perempuan je yang kena gastrik ni. Tapi ramai je lelaki hensem dekat luar sana menderita penyakit yang sama. Dan ESP adalah pilihan yang terbaik untuk repair usus korang untuk meneutralkan asid dalam perut untuk menggelakkan gastrik menyerang.

6 : UNTUK LELAKI YANG SELALU RASA CEPAT LETIH DAN TIDAK BERTENAGA
  • ESP merupakan sumber tenaga segera dan bertahan lebih lama dari nasi. Sebab tu tak sempat nak letih kalau minum ESP ni. Mesti ada je tenaga yang berbaki untuk siapkan aktiviti harian korang.

7 : UNTUK LELAKI YANG PENTINGKAN KESIHATAN
  • ESP membekalkan protein terbaik yang diperlukan oleh tubuh badan kita dan protein digunakan dalam dua bentuk di dalam badan kita.
  • PERTAMA : membina sel-sel baru dan menyingkirkan sel-sel rosak dan memberi makanan kepada sel-sel baru tadi.
  • KEDUA : protein diperlukan untuk sintesis hormone dan enzim dalam tubuh badan yang mana kedua-dua hormon dan enzim yang sihat dan stabil adalah sangat penting untuk memastikan tubuh badan kita dapat berfungsi dengan baik.

Haaa, so sape kata ESP ni untuk perempuan je? Bukan tau. Lelaki pun sangat digalakkan. Banyak kan kebaikan ESP untuk lelaki ni. Bukan perempuan je kena jaga kesihatan dan bukan perempuan je yang memerlukan supplement. Malah lelaki pun sama memerlukan. Sebab badan kita ni kena terima benda-benda baik je. Sebab tu kita kena topup supplement untuk badan kita :)


MACAM MANA NAK ORDER ESP ?


HUBUNGI :


WHATSAPP / CALL / SMS : 0173575871


** COD AREA PUCHONG **




SENARAI PESERTA GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Wednesday, July 05, 2017 9
SENARAI PESERTA GIVEAWAY NURUL & FRIENDS
flowers, pink, and girly image

Assalammualaikum wbt,

Korang dah join GIVEAWAY NURUL & FRIENDS yang tengah berlangsung ni? Da?? Alhamdulillah. Korang akan dapat nombor korang untuk cabutan bertuah. Belum? Alaaaa. Kenapa belum? Jom la join ramai-ramai. Hadiah semua best-best tau. Klik je SINI untuk join ^^





3. http://www.kasihjuju.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

4. https://dorsettpink.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html?m=0

5. http://mama3danish.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

6. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

7. http://www.kisahsidairy.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

8. http://www.leaazleeya.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

9. https://blogashalya.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

10. http://puankuci.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

11. https://merahcekelat.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

12. http://www.opzzpinky.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

13. http://www.jiakreatifelt.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

14. https://jombercontest.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

15. http://www.huhahuhajerr.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

16. http://www.ronaldmohoni.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html?m=1

17. http://www.mohdnoorshawals.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

18. http://jnjikita.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

19. http://missobsesi.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends-31-july-2017.html

20. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

21. http://maszull.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friend.html

22. http://mama-syafi.blogspot.my/2017/07/giveaway-by-nurul-friends.html

23. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

24. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

25. http://www.maisarahsidi.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

26. http://bukupinky.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

27. http://penselduabee.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

28. http://www.sayidahnapisah.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

29. https://intansaffyna.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

30. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

31. http://www.sheilainspire.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

32. https://ape-kinah.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends_11.html

33. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

34. http://www.helloaiman.com/2017/07/giveaway-nurul-friends.html

35. http://honeyoyeke.blogspot.my/2017/07/giveaway-nurul-friends.html









**Akan diupdate**



July 03, 2017

SENARAI HADIAH GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Monday, July 03, 2017 9
SENARAI HADIAH GIVEAWAY NURUL & FRIENDS
flowers, rose, and pink image

Nurul inform hadiah secara kasar je ye. Hehehe. Nak suprise kan korang :D Banyak tau hadiah yang menarik. Rugi sangat kalau korang tak nak join. Nak tahu hadiah apa je ada? Jom Nurul share sikit ^^


1. Wang Tunai bernilai RM185
2. Topup bernilai RM40
3. Perfume Dexandra
4. Keychain
5. DIY Planner
6. Lipstik
7. Notebook
8. Review Blog
9. Bloglist
10. Shaker


Hehehe. Itu dia hadiahnya. Secara details nanti Nurul inform bila da ada pemenang la ye :D Dan para sponsor jangan lupa, ada hadiah untuk top referral untuk korang tau. Meh join ramai-ramai ^^




GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Monday, July 03, 2017 45
GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Assalammualaikum wbt,

Dengan lafaz Bismillahirahmanirahim, Nurul lancarkan GIVEAWAY NURUL & FRIENDS yang dah lama Nurul plan. Akhirnya dapat jugak Nurul lancarkan. Giveaway ni dihebatkan lagi oleh para sponsor yang hebat-hebat tau. Semoga giveaway ni berjalan dengan lancar dan dapat sambutan yang menggalakkan. Amin :D


LEBIH 20 ORANG PEMENANG DICARI !!

FOLLOW BLOG **WAJIB**


LIKE FANPAGE **WAJIB**


ADD FACEBOOK **WAJIB**


FOLLOW INSTAGRAM **WAJIB**


FOLLOW TWITTER 


FOLLOW GOOGLE+ **WAJIB**


KOMEN DAN SHARE DI MANA-MANA ENTRI **WAJIB**


OPTIONAL


1. Buat entri yang bertajuk "Giveaway Nurul & Friends"
2. Copy banner dekat atas tu dan pastekan dalam entri korang.
3. Korang boleh copy semua entri ni ataupun nak buat entri sendiri.
4. Backlinkkan banner tu tau.
5. Dah siap, submit link dekat komen :)


AMARAN KERAS !!!

** Pastikan korang jujur pikul tanggungjawab untuk ikut semua syarat ni ye. Mana tahu rezeki korang boleh menang. Hadiah memang best-best tau :D **


PEMENANG AKAN DIPILIH MELALUI CABUTAN BERTUAH


** Para sponsor pun boleh join sekali. Tapi Nurul buat hadiah khas untuk para sponsor. Untuk para sponsor untuk TOP REFERRAL akan dapat hadiah special daripada Nurul ^^ 


DUE DATE : 3 JULY 2017 - 31 JULY 2017




// SENARAI PESERTA \\ **akan diupdate dari semasa ke semasa**



TIPS KECANTIKAN | WARNA GINCU YANG TERBAIK UNTUK WARNA KULIT ANDA

Monday, July 03, 2017 10
TIPS KECANTIKAN | WARNA GINCU YANG TERBAIK UNTUK WARNA KULIT ANDA
[ Tips Kecantikan ] Warna Gincu Yang Terbaik Untuk Warna Kulit Anda

Masa korang tengah busy nak dapatkan gincu bibir untuk korang, adakah korang pernah lalui perkara yang membuatkan korang confuse nak pilih warna apa yang sesuai untuk korang. Mesti pernah kan? Memang tak dapat disangkal lagi bahawa kita ni memang selalu sangat confuse dengan warna gincu yang dijual. Yela kan. Banyak sangat jenis dan pilihan warna. Jika warna kulit sawo matang padan dengan warna gincu apa? Ataupun orang yang mempunyai wrna kulit putih gebu sesuai atau tidak dengan warna gincu merah jambu, pucat atau tidak? Macam-macam pertanyaan yang ada dalam fikiran korang kan. So, lepas ni tak yah nak pening-pening lagi. Meh sini Nurul share dengan korang tips untuk pilih gincu supaya sesuai dengan kulit korang :D


1 : LIGHT SKIN TONE - TONA CERAH
Gincu terbaik untuk warna kulit sebegini adalah nude. Warna nude seperti peach ataupun merah jambu. Jangan sesekali kenakan warna coklat ataupun burgundy. Sekali sekala cuba tampil dengan warna merah darah ataupun merah biasa, nampak lebih anggun dan seksi.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.04.51 PM



2 : OLIVE SKIN TONES - TONA KEKUNINGAN
Warna kulit ini masuk dengan semua warna gincu. Takde limit-limit warna. Yang terbaik ialah shimmery bronze dan merah jambu tenang. Serlahkan penampilan malah anda kelihatan sangat natural. Warna yang perlu dielakkan iana ungu dan juga coklat. Bila korang pakai warna ni, wajah korang hanya akan nampak pucat je.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.08.47 PM



3 : MEDIUM SKIN TONES - TONA SAWO MATANG
Warna seperti nude, oren dan juga merah jambu merupakan pilihan harian yang boleh korang pakai. Elakkan warna ungu dan juga kuning kerana ianya hanya membuatkan korang nampak suram dan pucat. Warna merah juga perlu dielakkan kerana ia membuatkan kulit wajah korang nampak terbakar.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.15.55 PM



4 : DARK SKIN TONES - TONA GELAP
Warna plum, merah ataupun coklat adalah pilihan yang terbaik. Penggunaan harian boleh pakai warna seperti peach ataupun warna coklat caramel, malam pulak boleh cuba warna merah wine - nampak lebih anggun dan seksi. Cuba jugak warna seperti oren untuk tampak kelainan.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.19.36 PM



5 : PINK UNDERTONES - TONA PUTIH KEMERAHAN
Jika ingin nampak natural, gunakan warna tona peach. Disebabkan korang ada warna kulit putih kemerahan, jadi oren dan merah bata mampu tonjolkan diri korang.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.22.58 PM



6 : ASIAN - TONA WARNA SEPERTI ORANG CINA
Bagi golongan warna asian pula, warna yang sesuai ialah warna seperti natural. Jika ditambah lagi dengan penggunaan lipgloss, ia akan nampak lebih menarik dan menonjol.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.26.53 PM



7 : MIDDLE EASTERN
Korang sememangnya sudah cukup menawan dengan bentuk muka dan bulu kening yang panjang sudah membuatkan korang nampak berseri. Korang hanya tambahkan warna gimcu natural nude dah cukup da.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.29.55 PM



8 : INDIAN
Boleh dikatakan korang sesuai gunakan apa je warna. Untuk penggunaan harian, korang hanya memakai gincu warna nude, oren ataupun merah jambu. Seperti biasa, warna merah mampu menyerlahkan penampilan agar nampak lebih seksi dan anggun.

Cadangan Gincu :

Screen Shot 2014-01-15 at 12.35.24 PM




So, korang dah tahu nak pilih gincu warna apa? Hehehe. Dalam diri seorang perempuan memang takkan tinggal gincu tu. Termasuk la Nurul. Bila pakai gincu ni kita rasa lebih berkeyakinan. Betul tak? Semoga tips ni dapat korang gunakan untuk lifestyle korang ye :D