TANDA-TANDA AWAL 10 JENIS KANSER - Syahirah Valiant

June 17, 2017

TANDA-TANDA AWAL 10 JENIS KANSER

Image result for kanser

Assalammualaikum wbt,

Actually kita semua ni ada kanser tau. Cuma aktif atau tak aktif je. So, korang pernah terfikir tak apa sebabnya yang mengaktifkannya? Sebab kita makan makanan yang tak sihat, tak bersenam, duduk je menghadap laptop / phone, tak makan sayur dan buah-buahan. Kanser ni sangat menakutkan. Sebab ianya boleh membawa maut.

Walaupun kita nampak pesakit kanser ni sihat je. Tapi tu semua semangat diaorang untuk tak sakit. Pesakit kanser ni kalau dia fikir dia sakit, badan dia lagi akan menjadi lemah.


TANDA-TANDA AWAL KANSER PAYUDARA
  • bengkak / gumpalan di buah dada
  • keluar cairan berdarah dari puting
  • pembesaran kelenjar di ketiak
  • kedutan pada kulit di buah dada
kanser payudara



TANDA-TANDA AWAL KANSER PARU-PARU
  • batuk kuat berterusan
  • batuk berdarah
  • nafas termengah-mengah
  • sakit dada
  • hilang berat badan
kanser paru-paru



TANDA-TANDA AWAL KANSER USUS BESAR
  • perubahan tabiat membuang air
  • hilang berat badan
  • sakit dalam perut dan usus
  • berlaku pendarahan semasa membuang air
kanser usus besar



TANDA-TANDA AWAL KANSER PANGKAL RAHIM
  • sebarang lelehan / pendarahan yang luar biasa
  • sakit selepas bersama
  • turun berat badan
kanser pangkal rahim



TANDA-TANDA AWAL KANSER PERUT
  • hilang berat badan
  • muntah berdarah
  • sistem pencernaan tidak teratur
  • cepat kenyang walaupun makan sikit
kanser perut





TANDA-TANDA AWAL KANSER HATI
  • kepenatan luar biasa & loya
  • kurang selera makan yang berterusan
  • kurang berat badan mendadak
  • mudah rasa kenyang
kanser hati




TANDA-TANDA AWAL KANSER OTAK
  • sakit kepala
  • muntah-muntah
  • gangguan penglihatan
  • lemah atau lumpuh
  • pening / pitam
  • pelupa
  • perubahan personaliti
kanser otak



TANDA-TANDA AWAL KANSER TEKAK
  • suara garau / serak
  • ada ketumbuhan di tekak
  • sukar menelan
  • kelenjar membengkak di leher
kanser tekak




TANDA-TANDA AWAL KANSER DARAH
  • mudah letih / pucat
  • mudah lebam
  • mudah mendapat jangkitan penyakit
kanser darah



TANDA-TANDA AWAL KANSER OVARI
  • haid tidak teratur
  • ketumbuhan keras di bahagian abdomen
  • sakit semasa bersama
  • tumbuhan bulu rambut yang melampau
  • suara menjadi lebih mendalam
kanser ovari


Untuk langkah berjaga-jaga, pastikan korang buat check up dekat hospital sama ada kita ada ke tak tanda-tanda ni semua. Jangan buat dek je ye. Dan amalkan jugak gaya hidup sihat. In Sha Allah, kita dan keluarga kita akan bebas daripada penyakit kanser. Amin :)



No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D