GEJALA, PENYEBAB DAN CARA MENGATASI SEMBELIT

Friday, June 16, 2017

Image result for sembelit kartun

Sembelit terjadi dimana pengerasan najis sehingga menyukarkan untuk membuang air besar dan mungkin akan menyebabkan kesakitan. Dengan kata lain, sembelit selalunya disebut sebagai diarhae dalam bahasa doktor. Kebanyakkan orang biasanya menderita sembelit ni kadang-kadang je serta boleh sembuh dalam masa yang singkat.

Penyebab sembelit ni ada banyak jenis dan ada beberapa cara untuk mengatasi sembelit. Cara terbaik untuk mengatasi sembelit adalah dengan mengatasi penyebab sembelit tersebut.


GEJALA SEMBELIT
  • Jarang buang air besar atau kurang
  • Sukar untuk membuang air besar
  • Kram otot perut
  • Perut terasa berat
  • Lidah berlendir
  • Sakit kepala
  • Hilang nafsu makan
  • Sakit pada peha atau betis
  • Hipertensi atau tekanan darah tinggi
  • Mual
  • Vertigo
  • Jantung berdebar-debar


PENYEBAB SEMBELIT
  • Pola makan yang buruk, kurang makan makanan berserat serta terlalu banyak makan makanan yang sukar dicerna
  • Kebiasaan yang buruk seperti minum minuman keras atau alkohol, merokok dan selalu tidur tak teratur
  • Buang air besar yang tak teratur
  • Gangguan hormon
  • Terlalu banyak menggunakan ubat tahan sakit
  • Kurang minum air masak


CARA MENGATASI SEMBELIT SECARA SEMULAJADI
  • Minum banyak air dan jus segar
  • Makan banyak buah-buahan
  • Makan banyak oatmeal
  • Bersenam
  • Makan supplement yang membantu melembutkan najis


Pada customer Nurul yang mengalami masalah sembelit atau susah nak buang air besar, memang Nurul akan suggest untuk konsisten ostematrix ni. Ia akan membantu melembutkan najis kita dan memudahkan kita untuk membuang air besar. In Sha Allah, dengan izin Allah, sembelit tu akan beransur hilang. Yang penting, usaha serta doa :)



MACAM MANA NAK ORDER OSTEMATRIX ?

LANGKAH 1

Image result for esell
KLIK 'ORDER NOW' UNTUK ORDER DIRECT HQ



LANGKAH 2


WHATSAPP / SMS / CALL : 0173575871

KEDAI SHAKLEE NURUL : PAGE / IG


  ** COD SHAKLEE PUCHONG **




You Might Also Like

2 Comments

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D

Like us on Facebook

Total Pageviews

Follow by Email