KEPUTIHAN TERUK MEMBUNUH SPERMA - Syahirah Valiant

May 22, 2017

KEPUTIHAN TERUK MEMBUNUH SPERMA

Image result for keputihan cartoon

Assalammualaikum wbt,

Sering kali kita dengar tentang keputihan kan? Bukan sahaja perempuan single yang hadapi. Malah perempuan yang sudah berkahwin dan tengah pregnant pun hadapi masalah ni. Memang keputihan adalah normal bagi perempuan. Tapi pernah tak korang terfikir yang keputihan ni sangat bahaya untuk kita?

Haaa?!! Tak tahu?!! Meh Nurul cerita dengan lebih lanjut kenapa keputihan ni sangat-sangat berbahaya. Sangat bahaya sehingga keputihan ni mampu membunuh sperma. Sebab tu la ada kes yang susah nak pregnant. See, jangan buat memain ye :D


KEPUTIHAN TERUK SEHINGGA MEMBUNUH SPERMA?
Yes. Keputihan yang teruk mampu membunuh sperma. Lagi teruk sebab ianya akan membuatkan kita sukar untuk hamil. 

Menurut Illinois Department of Public Health, bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan itu mampu 'menyerang' tiub fallopio dan uterus seseorang wanita yang dijangkiti keputihan.

Kesan daripada itu ia boleh membawa kepada kesukaran untuk seseorang wanita hamil. Sekaligus ia akan menjadikan badan wanita tersebut tidak subur dan akan menyebabkan risiko kehamilan ektopik.


BAGAIMANA KEPUTIHAN MENGGANGGU KESUBURAN?
Bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan akan menyerap masuk ke dalam faraj seterusnya menyerang kawasan penghasilan ovum. Nah, bila kawasan tu dah terganggu, sudah pasti ovum yang terhasil mempunyai masalah dari segi keabnormalan. Ovum yang tidak normal dapat dikategorikan sebagai ovum yang cacat serta tidak tahan lama.

Lagi satu, keputihan yang terhasil menyebabkan penyumbatan berlaku pada leher faraj. Secara automatik sperma akan berhadapan kesukaran untuk menembusi leher faraj sekiranya ada keputihan yang banyak. Keputihan jugak akan mengganggu kualiti sperma yang memasuki faraj.

Takut kan?


TIPS MERAWAT KEPUTIHAN
1. Jangan sesekali terus pakai seluar dalam korang sebaik sahaja korang selesai buang air besar atau air kecil. Sebab apa? Sebab ianya boleh menyebabkan jangkitan kuman.

2. Gunakan tuala wanita jenis pakai basuh tau semasa datang haid kerana pad ni bersifat semulajadi dan bebas kimia. Sangat jarang orang nak guna pad jenis ni sekarang ni.

Sekiranya korang mengalami keputihan, pastikan korang elakkan guna pantyliner pakai buang kerana ia akan memburukkan keadaan lagi.

3. Guna pencucui wanita sebanyak 2 kali sehari sahaja setiap hari. Jangan korang pergi guna dengan kerap tau sebab penggunaan yang kerap boleh menyebabkan PH pada faraj tidak seimbang.

Lebih bagus korang gunakan pencuci wanita dari sumber sireh kerana sireh dapat merawat masalah keputihan sejak zaman dahulu lagi.



KEPUTIHAN HILANG DENGAN SEKELIP MATA !










disahkan hamil selepas sebulan amalkan vivix



MACAM MANA NAK ORDER VIVIX SHAKLEE ?

LANGKAH 1

Image result for esell
KLIK GAMBAR UNTUK ORDER



LANGKAH 2

Hubungi :


CALL / WHATSAPP / SMS : 017-3575871

INSTAGRAM : @SYAHIRAHVALIANTBEAUTY


COD AREA : PUCHONG




No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D