PETUA MERAWAT SENGGUGUT - Syahirah Valiant

April 14, 2017

PETUA MERAWAT SENGGUGUT





Assalammualaikum wbt,


Majoriti semua wanita pernah mengalami masalah senggugut kan. Tak kira la senggugut tu teruk ataupun tidak. Bila senggugut tu dah menyerang, bukan je rasa nak patah pinggang tapi lebih kurang macam sakit nak bersalin. Dan jawapannya memang Pain Killer la teman anda. Kita pun dah jelas yang pain killer ni sangat tak selamat untuk jangka masa yang panjang.
Apa itu SENGGUGUT ?
  • Kesakitan yang dialami di bawah perut atau pelvis semasa datang haid.


Senggugut ni jugak ada jenis-jenis tertentu tau. Meh kita tambah ilmu sikit ^^


JENIS 1 : PRIMER
  • Berlaku kepada kebanyakkan perempuan remaja tetapi tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim.
  • Ia biasanya berlaku selepas 6 - 12 bulan dari akil baligh.


JENIS 2 : SEKUNDER
  • Penyakit endometriosis biasanya dihadapi oleh 5 - 15 % wanita yang mempunyai haid.
  • Cyst ovari dan tumor.
  • Fibroid ( bengkak pada rahim ) - kesakitan ini berlaku semasa kedatangan haid yang banyak.
  • Jangkitan ke rahim atau saluran dari rahim ke kilang telur.
  • Kongenital
  • Alat pencegahan kehamilan dalam rahim ( IUCD ) dan mengakibatkan senggugut semakin teruk.

Lebih daripada 60% perempuan remaja mengalami senggugut primer dan satu dari 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk sehingga mengganggu aktiviti harian.


TANDA - TANDA

1. Sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang, boleh merebak ke belakang dan bahagian peha.

  • PRIMER - Ia biasanya paling sakit pada dua hari pertama datang haid yang diikiuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu dan berhenti apabila haid berhenti.
                           * Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada yang selama 2 ke 3 hari.
                           * Kesakitan ini berkurangan apabila umur meningkat dan selepas bersalin.


  • SEKUNDER - Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid dan bertambah teruk.
                          * Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa.
                          * Berikut adalah tanda-tandanya :
                                           * Haid yang tidak tetap
                                           * Kesakitan antara haid
                                           * Pendarahan yang bertambah banyak
                                           * Lelehan dari faraj
                                           * Kesakitan ketika melakukan seks
                                           * Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
                                           * Loya dan muntah, cirit-birit



KOMPLIKASI

Fizikal - Tidak dapat mengandung
Mental - Stress dan tidur terganggu



Image result for gla complex
Wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi GLA. Pengambilan GLA COMPLEX tambahan dapat meringankan simptom senggugut.




Image result for ostematrix shaklee

Sebelum haid bermula, paras kalsium akan menurun menyebabkan gangguan emosi. Bekalan kalsium tambahan dapat mengurangkan mood swing semasa period.




Image result for b complex shaklee

Vitamin B%, B^, B12 sangat berkesan untuk mengatasi masalah senggugut.





APA KATA PENGGUNA SET SENGGUGUT SHAKLEE ?



Image result for testimoni set senggugut shaklee





Korang salah seorang yang menahan betapa sakitnya senggugut ni? Cuba dulu 3 beradik ni. Lepas tu dah boleh lepaskan PAIN KILLER warna pink tu ^^ Jangan makan panadol dan pain killer lagi ye. Benda tu semua sangat2 bahaya :)




BOLEH KLIK BUTTON NI UNTUK ORDER

Related image







SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI :

WHATSAPP / SMS / CALL : 017-3575871

FB PAGE : SYAHIRAH VALIANT BEAUTY

INSTAGRAM : @SYAHIRAHVALIANTBEAUTY


COD : AREA PUCHONG






No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D