KEHEBATAN DAN MANFAAT VITAMIN C SHAKLEE

By Nurul Syahirah - April 18, 2017Assalammualaikum wbt,

Tubuh kita sebenarnya selalu sangat kehilangan vitamin c semasa melakukan aktiviti harian. Vitamin c Sustained Release Shaklee dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin c secara berterusan.

Vita C Plus 500mg yang semulajadi membantu menyediakan vitamin c yang diperlukan tubuh. Ia juga membantu dalam menyokong Tulang, Gigi dan Gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.


Selain itu, Vit C atau Askorbik amat berguna pada kesihatan manusia. Semua orang tahu bahawa vit c boleh membuatkan kulit menjadi CANTIK dan LICIN. Antara kebaikannya ialah :-

 • Membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan KOLAGEN ini berasal dari Yunani yang bermaksud LEKAT atau bersifat pelekat. Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulit mereka lebih licin, tegang dan cantik, malah                 cepat sembuh kerana ia membantuk perhubungan (lekat) tisu badan yang kuat.

 • Vit C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisme kolestrol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin c bagi mengelakkan STROK & JANTUNG TERSUMBAT.

 • DETOKSIFIKASI. Vitamin C berupaya mencantum bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan Vitamin C sebagai kawan baik sebab ia dapat membersihkan darah dan menggelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.

 • Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut Dr Bruce Miller, the more you stress, the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C, sistem keimunan kita lemah dan mudah diserang penyakit.

 • Penyakit Skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan dalam badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut (goyang) dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin c adalah umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepat proses penyembuhan.

 • Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayuran 5x sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui AIR KENCING. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji oren. Mampu tak kita nak makan 7 biji oren tu?? Fikir-fikir la sendiri ye :D
MANFAAT VITAMIN C

 • Peningkatan Sistem Imun - membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkat pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga memerangi simptom selsema.
 • Memerangi kanser - Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dengan berkesan.
 • Mencantikkan kulit - Pengambilan vitamin c setiap hari akan membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah,melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmentasi iaitu penyebab utama jeragat.
 • Memperbaiki Insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah metal seperti keresahan.
 • Mengekalkan kolestrol sihat - Ia mampu mengurangkan kolestrol dalam darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.


Apa KEISTIMEWAAN & PERBEZAAN vitamin C Shaklee dengan Vitamin C lain yang ada di pasaran?

 • Vitamin C pertama yang SEMULAJADI dan bertindak secara "sustained release" atau dilepaskan dalam badan secara perlahan-lahan dalam badan untuk membolehkan vitamin C sentiasa berada dalam badan kita.
 • Di mana ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam badan sebanyak 100mg setiap jam untuk 1 tablet.
 • Vitamin C Shaklee didatangkan bersama-sama dengan bioflavonoid iaitu bahan penting yang akan membantu penyerapan vitamin C dengan lebih baik.
 • Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan dan dilepaskan ke dalam sistem tubuh secara perlahan-lahan mengikut keperluan.PERHATIAN !!!

Ingin Nurul ingatkan, kesan pengambilan vitamin juga bukanlah sekelip mata. Haruslah sabar dan konsisten dalam pengambilan, barulah kesan optimum dapat dirasai.

SILA KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK SEBARANG PEMBELIAN


Image result for ESELL SHAKLEE • Share:

You Might Also Like

3 Comments