3 PERBEZAAN UBAT & SUPPLEMENT - Syahirah Valiant

Latest

March 02, 2017

3 PERBEZAAN UBAT & SUPPLEMENT

Assalammualaikum wbt,


Apa khabar para pembaca blog syahirahvaliant.com ? ^^


Nurul doakan korang semua sentiasa sihat dan berada di dalam rahmat Allah swt. :D Hari ni, Nurul nak share something yang menjadi isu yang ramai orang SALAH FAHAM . Nurul ada janji nak update dari blog dan share dekat facebook. Nanti Nurul share ye ^^


Kebanyakkan orang ingat yang UBAT = SUPPLEMENET. Yelah kan, mungkin sebab keadaannya yang sama dalam bentul pil. Tapi hakikatnya memang tak sama. Huhuhu, please jangan faham. Semoga perkongsian kali ni dapat membantu korang untuk faham ye :D


"Saya tak sakit, buat apa nak makan pil-pil vitamin semua ni?"

"Alah, biasalah tu letih-letih, sakit-sakit badan ni, nak buat macam mana, dah terpaksa. Kan ibu menyusu, sibuk dengan kerja, sibuk dengan family. Tahan je lahhh ..."

"Saya tak makan apa-apa supplement pun susu badan dah banyak ! Tak perlu nak makan vitamin-vitamin ni, membazir duit je !"

"Saya tak suka bergantung kepada ubat supplement. Saya makan bila perlu je.."

"Saya tak suka makan supplement sebab ni semua taktik syarikat yang jual supplement nak kaut untung !.."






Tapi sekarang, korang dah tak perlu keliru lagi. Korang akan faham kalau korang hayati betul-betul. Kornag akan tahu beza UBAT yang doktor bagi, dengan SUPPLEMENT yang Nurul ambik ^^ Jadi sekarang dah jadi tanggungjawab Nurul nak fahamkan orang lain. Ilmu yang baik wajib dikongsikan. Betul tak? ^^



Jom kita senaraikan PERBEZAANNYA :-



PERBEZAAN #1
***************
***************


UBAT :
Perlu diambil semasa sakit untuk merawat penyakit.



SUPPLEMENT :
Boleh diambil bila-bila masa terutamanya sebelum sakit untuk mencegah sebarang penyakit.



Dulu memang jujur Nurul kata, Nurul tak faham langsung apa beza ubat dengan vitamin. Kan kita muda lagi, sihat lagi. Kenapa nak kena telan macam-macam pills tu. Kalau sakit barulah makan. Tak sakit buat apa nak makan ubat vitamin tu. Haaaa, nampak tak betapa salah fahamnya Nurul masa tu. ^^

Sebenarnya, supplement adalah MAKANAN TAMBAHAN, sama macam makanan seharian yang kita perlu makan setiap hari. Tapi ia BUKAN PENGGANTI MAKANAN tau.


Bezanya, supplement telah diubahsuai dalam bentuk pil atau serbuk untuk memudahkan kita makan dan tahu jumlah pengambilan setiap hari. Jadi supplement diperlukan untuk memelihara kesihatan kita dan mencegah penyakit. Ia bukanlah ubat yang kita perlu makan semasa sakit sahaja.


Kalau korang nak tahu, muka Nurul ni memang teruk dulu. Banyak jerawat dan bekas-bekasnya. Time tu memang selalu pakai salah product. Last2 beralih ke product safi dan paling bestnye, muka Nurul dah ok sekarang. Yeahhh ! Adik Nurul pun tegur muka Nurul da bersih. Ni semua sebab Nurul consume Vitamin C Shaklee. Nampak kan, supplement bukan je boleh buatkan kita sihat tapi untuk kecantikan kita jugak tau ^^


Dan Nurul pun kasi parents Nurul makan Garlic Complex untuk kolestrol. Ni diaorang baru je makan. In Sha Allah dapat kawal kolestrol diaorang. Sebenarnya tak elok kita makan ubat yang doktor kasi sebenarnya. Sebab ia akan menyebabkan ketagihan dan perlu bergantung dekat ubat je. Kalau supplement adalah agen penghalang untuk penyakit datang dekat kita.






PERBEZAAN #2
***************
***************


UBAT :
Diperbuat daripada DADAH dan BAHAN KIMIA, boleh berikan KESAN SAMPINGAN BURUK untuk jangka masa pendek dan panjang. Overdose juga boleh membawa MAUT !!


SUPPLEMENT :
Diperbuat daripada BAHAN SEMULAJADI seperti makanan seharian kita.


TAPI AWAS !! Ada juga supplement di pasaran yang ditambah dengan bahan-bahan kimia seperti Steroid dan Hormon Perangsang. Jadi wajib berhati-hati dengan jenis supplement yang awak ambil. Pastikan supplement yang kita ambik dijamin SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.



Hurmmm ~ Mungkin ada yang kata, "Lambatnya sakit nak baik, sampai 1-2 minggu. Kalau makan ubat doktor, 2-3 hari je dah baik." 


Tapi tahukah anda?


Kebanyakan pesakit buah pinggang yang terpaksa menjadi DIALISIS, adalah terdiri daripada pesakit DARAH TINGGI, KENCING MANIS, KOLESTROL yang bertahun-tahun bergantung kepada ubat hospital berasaskan DADAH, atau yang sering makan PARACETAMOL (contoh untuk migrain, senggugut)


Puncanya?


BUAH PINGGANG TERBEBAN DENGAN BAHAN ASING yang masuk ke dalam badan pesakit setiap hari dan tertinggal di dalamnya. Memang kebanyakan pesakit dialisis adalah di kalangan mereka yang dah bertahun-tahun bergantung kepada ubat hospital yang diperbuat daripada dadah. 


So bila Nurul dah sedar yang ubat doktor bagi tu adalah dadah dan akan bagi effect pada buah pinggang untuk jangka masa panjang, Nurul lebih rela sembuh dengan penyelesaian secara semulajadi. Contohnya supplement Shaklee memang diperbuat daripada bahan-bahan makanan dan semulajadi.


Antara kandungan dalam VIVIX adalah dari anggur muscadine, COLLAGEN dari sisik ikan merah, ESP daripada kacang soya, HERBLAX daripada daun senna, OMEGA GUARD daripada minyak ikan laut dalam, JOINT HEALTH TABLET dari jagung dan lain-lain lagi.







PERBEZAAN #3
***************
***************


UBAT :
Merawat kesan penyakit atau tanda-tanda sakit.



SUPPLEMENT :
Merawat punca penyakit. Mengandungi nutrisi yang diperlukan sel badan setiap hari.



Ubat berasaskan dadah kebanyakannya cuma menutup dan mengubati kesakitan. Sedar tak? Takde penyakit yang berpunca daripada kekurangan apa-apa ubat dalam badan. Contohnya bila kita sakit kepala ambil Paracetamol. Sakit kepala tu berpunca daripada kekurangan Paracetamol dalam sistem badan kita kan? Tapi cuma untuk hilangkan kesakitan je. Jangan gatal nak ambik ubat time tak sakit ye. Memang cari nahas tu.


Tapi berbeza dengan supplement, ia mengandungi segala protein, vitamin, minerals yang perlu ada untuk sel-sel dalam badan berfungsi dengan baik. Kalau badan kurang vitamin, kita boleh sakit atau kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.


Contohnya kalau kita selalu demam selsema, ia kemungkinan besar disebabkan badan kita kurang vitamin c. So kita rawat lah daripada punca penyakit tu iaitu makan supplement vitamin c untuk menampung kekurangan tu. In Sha Allah, ia dapat mengelakkan sakit yang sama berulang kembali.




So, tulah serba sedikit sharing daripada Nurul hari ni. Semoga sharing Nurul ni bagi manfaat untuk korang. Dah dapat bezakan ubat dengan supplement kan? So, grab la supplement awak untuk menjamin kesihatan awak. Badan yang Allah kasi pinjam ni kita gunakan la sebaiknya. Jaga dan rawat dia sebaik mungkin. In Sha Allah, awak akan dapat kesihatan yang bagus :D

No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D