December 31, 2017

,
Bioxcellent W.Line Fiber | Semua orang rasa nak kurus. Ada yang dah kurus tapi masih lagi nak kurus. Hehehe. Tapi kurus kita tu cara macam mana. Sebenarnya kita perlu membersihkan dulu usus kita yang kotor. Tanpa kita sedar, dekat usus kita pun ada lemak degil yang terkumpul tau.

Sebab tu kita susah nak turunkan berat badan. Tapi naik tu senang kan? :p Biasa daaa ~ Jadi, kali ni Nurul nak memperkenalkan dekat korang produk Bioxcellent W.Line Fiber yang bertujuan sebagai detox untuk kita. Cakap pasal detox, tak semestinya minum air masam-masam macam air lemon tu tau. Banyak cara detox yang kita boleh gunakan.


Nurul dah try produk ni dan terbukti berkesan di mana asyik nak ke toilet je. Hehehe. Rasa pun boleh tahan la. Tekak masih boleh menerima. Lagi satu, W.Line Fiber ni hanya mempunyak ramuan-ramuan organik je tau seperti Apple, Nenas, Kiwi dan macam-macam lagi jenis buah dan sayuran.


KELEBIHAN W.LINE FIBER

  • Mengurangkan berat badan (kesan detox yang bersifat free radikal)
  • Meningkatkan respon imun (pertahanan badan)
  • Rasa yang enak daripada ekstrak buah-buahan dan sayuran asli.
  • Mengawal tahap kolestrol.
  • Mencegah berat badan berlebihan.
  • Memutihkan kulit.
  • Menghalang pembentukan melanin, punca kulit menjadi gelap.
  • Sesuai untuk lelaki dan wanita.

RAMUAN

  • Serbuk jus epal
  • Maltodextrin
  • Fructose
  • Acacia gum
  • Serbuk campuran sayur dan buah
  • Serbuk jus nenas
  • Serbuk timun
  • Serbuk bayam
  • Serbuk jus lemon
  • Serbuk jus betik
  • Serbuk lobak merah
  • Serbuk jus mangga
  • Tricalcium phosphate
  • Citric Acid


Umur yang boleh diambil adalah 15 tahun ke aras. Takde pantang larang sangat pun cuma kena minum air putih 3-4 liter sehari. Jangan skip air tau. Sebab lemak pun boleh disingkirkan melalui urine. Dan paling paling penting ! Elakkan kafein, susu dan kurangkan gula. Gula putih yang akan membuatkan kita semakin gemuk.

Untuk cara pengambilan, Nurul ada sediakan video dekat bawah. Korang tengok tau. Hehehe. Nanti salah ambil pula :D



Maklumat lanjut, sila layari :-







,
7 Jenis Kemurungan Di Dunia | Mesti korang pun dah dengar berita artis Kpop terkenal Jonghyun dari kumpulan Shinee kan. Kematian beliau diratapi oleh para peminatnya. Sebenarnya dia ni memang idol Nurul time zaman Nurul minat kpop dulu. Tapi memang tak sangka la kan boleh jadi gini. Tapi adakah kita tahu, sebenarnya kemurungan atau depression memang boleh buat kita ke arah nak bunuh diri.

Tapi kena ingat ye, kita sebagai umat Islam, jangan sesekali pilih ke jalan itu. Sebenarnya orang yang mengalami kemurungan ni tak salah. Sebabnya perasaan tu datang dengan tiba-tiba. Dan sepatutnya orang disekeliling dia yang kena peka. Orang yang mengalami kemurungan ni akan lebih berdiam diri tanpa memberitahu kita apa masalah mereka.

Jonghyun pun sempat menulis nota terakhirnya seperti, "Segalanya terlalu sukar untuk saya, tolong benarkan saya pergi dan beritahu saya bahawa saya sudah bekerja keras dan lakukan yang terbaik. Ini adalah yang terakhir, selamat tinggal," - Mesej terakhir Jonghyun.

Image result for depression

December 29, 2017

,
Tips Menjadi Lelaki Kacak Yang Menjadi Rebutan | Asyik tips untuk kaum hawa je. Untuk kaum adam takde ke? Hehehe. Mesti lah ada. Kita tak reti sangat. So research tu memang kena lama sikit la kan. Dah korang nak info yang banyak, so banyak la yang kena kaji.

Hehehe. Ngade kan ~ Ok, lelaki kacak. Mesti kaum hawa suka kan? Maklum lah ~ Dah lumrah bahawa manusia ni memang tertarik dengan sesuatu yang cantik dan sedap mata memandang. Tapi kalau bab jaga kecantikan ni selalunya kaum hawa je yang gelabah. Hehehe.

Jangan tak tahu ye. Kaum adam pun tak kurang hebatnya juga tau. Takpe, benda tu tak jadi masalah pun. Penjagaan kulit wajah amat penting agar kita sentiasa kelihatan lebih berkeyakinan. So, kaum adam nak tahu tips jadi lelaki kacak? Jom scroll lagi ~ :D

Image result for khai bahar

Jangan korang tak tahu ye. Khai Bahar merupakan lelaki idaman Nurul. Hahaha. Berangan betul minah ni ! Tapi serious. Ciri-ciri daripada personaliti memang kena giler dengan taste yang mengarut Nurul ni :p Dah-dah, jom teruskan.

Tips Menjadi Lelaki Kacak Yang Menjadi Rebutan


1. PENJAGAAN WAJAH

Ini merupakan asas dalam penjagaan wajah. Bukan sekadar membersihkan je tau. Tapi sebagai lelaki, korang juga kena mengenali kulit wajah korang sendiri. Kulit lelaki ni berbeza daripada kulit perempuan kerana lelaki mempunyai liang roma yang lebih besar dan kelenjar sebum yang sangat aktif. Ok, amaran untuk korang ! Jangan pergi bantai basuh muka korang dengan sabun buku badan tu ye.

Jangan malas sangat nak gi beli. Nivea men tu berlambak je. Skincare Shaklee pun korang boleh pakai. Sabun buku tu akan menyebabkan kulit korang akan jadi semakin kering. Alorhhh ~ Lepas tu dah tak hensem da. Tak mau ye.

Minyak yang ada dekat muka tu memang bagus tapi jika korang biarkan secara berlebihan, ianya akan menyebabkan liang roma tersumbat dan mendatangkan askar-askar jerawat yang tak diundang. Sekurang-kurangnya, basuh muka korang dengan menggunakan produk wajah yang sesuai walaupun sehari sekali ye.


2. MENGGUNAKAN SCRUB MUKA

Rajin-rajinkan diri korang untuk guna scrub muka tau. Bukan setakat perempuan je kena. Awak sebagai lelaki pun dikirakan memang perlu buat. Scrub ni bertujuan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati. 

Kalau korang konsisten, korang akan nampak kesan pada muka hensem korang tu. Please percaya ^^


3. PAKAI PELEMBAB

Ada janggut dan misai kan? Mesti korang kena bercukur juga kan. So, amalan bercukur pada setiap hari akan menyebabkan kulit muka korang semakin hari semakin kering disebabkan kulit muka korang kehilangan bahan semula jadi yang melembapkan kulit.

So, korang disarankan untuk menggunakan pelembab di muka bagi mengembalikan semula kelembapan di wajah hensem korang tu. Bukan tu je ye. Sel-sel kulit mati pun akan hilang.


Related image

Awok ! Kenapa hensem sangat. Hehehe. Maap ye. Terlintas letak gambar beliau je. So tak suka, scroll laju-laju. Tapi jangan keluar lagi ! Sebab bebelan tak habis lagi ni. :p


Aik, ada 3 je? Yelah ! Da tu awok nak banyak mana lagi. Karang banyak-banyak bukan dia buat pun. Hehehe. Takde la. Sebab penjagaan untuk lelaki tak sesusah untuk wanita. Sangat mudah. So, dah ready untuk jadi "jejaka korea" ? Hehehe. Dah-dah. Ni semua untuk penampilan koranh juga.

Kalau korang bekerja, mestilah nakkan penampilan yang menyakinkan diri korang kan? So, inilah caranya. Jangan lupa buat. ^^



,
Island BBQ Steamboat Kampung Melayu Subang | Sekian lama planning dengan ibu nak belanja family makan steamboat dekat sini, akhirnya tercapai juga setelah beberapa kali cancel disebabkan adik Nurul nombor 2 tu kerja malam.

Time ibu tanya pasal steambot ni, ingatkan Nurul tak pernah pergi. Rupanya pernah sebab masa pra-praktikal dulu bos belanja. Hehehe. Tempat ni bagi Nurul boleh lah best sebab kawasannya yang cantik dan luas. Tapi jap ! Hehehe. Nurul review ni atas pendapat Nurul dan family tau. Kalau korang nak tahu sendiri, korang kena pergi sendiri nanti. ^^

Image result for island steamboat bbq

Kawasan Islan Steamboat ni memang sangat best. Bila malam tu sejuk je sebab berada dalam kawasn kampung. Tempat yang sangat sesuai untuk ahli keluarga lepak-lepak. Cumanya, sebelum nak pergi, kena reserve dulu tau. Jangan menonong je pergi. Hehehe. Nanti tak dapat tempat pula.

Korang boleh direct call 012-680 0041. Tapi reserve kena cepat tau. Cepat sangat full. Nurul ni dah 3 kali nak reserve sebab tak dapat. Full punya pasal la. Kali ketiga baru berjaya nak reserve. Itu pun Nurul reserve untuk keesokan harinya. Kalau tempat dah full, korang faham-faham la ye betapa bestnya tempat dia ^^

Image result for island steamboat bbq

Antara hidangan yang ada. Memang korang akan rambang mata yeeee ~ So far makanan dia tak lah boring sangat. Memang ada banyak pilihan. Lagi-lagi mee-mee tu. Hahaha. Nurul kerja nak mengambil mee je sebab sedap k ! Seafood, ayam dan daging pun banyak. Sayur pun memang segar-segar.


Dah tak sabar nak pergi? Hehehe. Ingat ! Jangan lupa reserve dulu ye.


Image result for island steamboat bbq

Okay, ni rate harga yang ditawarkan. Harga pun tidak lah mahal mana. Memang ok sangat dah tu untuk seorang. Sebab Nurul pernah pergi steamboat yang harganya lagi mahal tau. So bagi Nurul harga dia memang dah ok. Atau mungkin ada yang lagi murah? Hehehe. Suggest cepat. :p

Cuti sekolah dah nak habis kan. Sebelum habis tu, apa kata bawa family korang pergi makan-makan sini :D Dan.... Hari tu punya la khusyuk makan, tak sempat nak bergambar pun. Lagipun berasap dan muka pun masing-masing berminyak, pakat semua tak nak bergambar. Hahaha. Jangan lupa terjah ye ^^


RESTORAN ISLAND BBQ STEAMBOAT

ALAMAT : Lot 3370, Jalan Kemboja U5, Kampung Melayu Subang, Selangor, 40150 Shah Alam.

WAKTU OPERASI : 6pm - 11pm (Selasa hingga Ahad)

CONTACT : 012-680 0041



,
Editing Blog Mama Ashraf | Sekian lama juga Nurul mendiamkan diri tanpa ambil sebarang tempahan edit blog. Hehehe. Sebenarnya tak sempat dengan rutin kerja lagi. Balik kerja pun dah penat kan. Jadi, masa cuti je sempat la juga nak edit-edit blog customer ni.

Alhamdulillah, masih ada yang suka dengan editing Nurul yang sangat simple. Hehehe. Sebab tu sebelum nak buat tempahan dengan Nurul, pastikan korang jenis yang suka dengan design yang simple je. Macam blog Nurul ni haaa :D

Kali ni Nurul buat editing untuk blog Mama Ashraf. Beliau seorang mama yang sangat kuat berusaha untuk masa depan anak-anaknya. Suka tengok semangat beliau ^^


So, ini lah hasilnya. Kak Umi nak tukar template sebab template dia yang dulu kalau buka dekat fon, banyak widget yang tak appear. Maksunya template tersebut bukan responsive. Sekarang ni orang kalau nak membaca info-info, akan buka dekat handphone. Jadinya memang akan pelik la kan.

Alhamdulillah. Editing Nurul ni pun kena dengan selera Kak Umi. Memang purple jadi pilihan hati. Tapi ni nampak template lebih clean. So akan nampak kemas je. Yang paling penting, nama pun blog bisnes kan, mesti lah kena nampak betul-betul professional ^^

So siapa-siapa yang nak shaklee, boleh lah cari Kak Umi kita ni ye ^^


December 28, 2017

,
6 Teknik Solekan Yang Betul | Dulu-dulu kala punya cerita. Nurul sejenis yang memang susah nak sukakan bermakeup-makeup ni sebab nampak leceh. Tapi dah semakin meningkat umur ni, makin berminat pula dengan segala benda tentang makeup. Hehehe.

Perempuan ~ Lumrah untuk kelihatan cantik. Perempuan bermakeup pun untuk cantik dan nampak lebih muda. Tapi adakah solekan yang kita pakai tu merupakan teknik yang betul? "Eh, takkan makeup pun ada teknik?" Eh, mesti lah ada awak ~ Sama juga macam nak melukis. Ada teknik yang tersendiri kan? So, makeup pun macam gitu juga.

Kena ingat ye, aplikasi yang salah boleh membuatkan korang nampak buruk (maap, ayat kasar) atau akan menampakkan korang lebih tua daripada usia korang yang sebenar. Jom Nurul nak share dengan korang 6 teknik solekan yang betul. Lepas ni dah boleh lah pakai makeup sendiri :D

Related image

6 Teknik Solekan Yang Betul


1. PEMILIHAN FOUNDATION YANG SALAH

Dalam solekan ataupun makeup, pemilihan foundation yang salah akan menjadikan wajah korang kelihatan terlalu cerah ataupun terlalu gelap berbanding dengan tona kulit korang yang asal. Pernah nampak kan orang pakai foundation yang beza giler daripada tona kulit asal. Kan nampak macam pelik je kan. Buat yang tidak bertudung, perbezaan ini akan nampak pada leher korang. Yang bertudung pun jangan ingat boleh cover ye, tetap akan nampak juga.

Time korang nak pilih warna foundation tu, korang disarankan untuk mencuba foundation tersebut di tempat yang terang dengan menyapunya di bahagian rahang dan lihat perbezaan dengan warna kulit korang yang asal. Kalau korang rasa warna tu yang senada atau hampir sama dengan warna kulit asal, yes ! Korang dah berjaya jumpa foundation yang sesuai dengan korang.

Image result for right foundation color vs wrong foundation color

Kalau korang nak nampak awet muda, aplikasikan foundation korang dengan nipis je secara rata. Kalau korang rasa foundation tu macam heavy teskturnya, pastikan apply serum atau moisturizer terlebih dahulu ye. Sebab risau akan cacky bila korang kena panas nanti.

Lepas tu, dap dap kan pada wajah comel korang yang ada kedutan dengan menggunakan span atau berus makeup. Bila korang dap dap kan tu, korang akan perasan kedutan tu akan jadi samar-samar.


2. MENEBALKAN KENING

Ramai sangat yang selalu buat kesilapan dengan menebalkan kening ketika bersolek sedangkan dandanan kening yang tebal hanya sesuai untuk wanita yang berumur 45 tahun ke atas! Haaaa?!!! Baru tahu?? Dah-dah, lepas ni jangan buat ye.

Sebenarnya, kening yang cantik adalah kening yang berbentuk secara semulajadi. Sebenarnya kening awak tu dah cantik dah. Faham memang ada orang kening berterabut atau tak berbentuk. Korang boleh buat kening tapi jangan nak mengada pergi tebalkan dia ye. Buat secara natural. Baru lah nampak kening korang tu tak dibuat-buat.

Yang penting ! Korang akan nampak awet muda. Gitu ~ :D

Image result for natural eyebrow


3. BEDAK TERLALU TEBAL

Korang akan jumpa orang yang bersolek style gini. Suka sangat tepek bedak tebal-tebal sedangkan dia dah pakai foundation. Oh nooo !! Jangan ye sayang-sayang. Foundation tu dah tutup segala pori korang dah. Pakai loose powder sahaja untuk matte kan foundation tersebut atau nak kurangkan minyak di muka.

Korang tahu tak, bila korang tepek bedak tebal-tebal, ianya akan membuatkan wajah korang kelihatan berbalam-balam atau bertompok-tompok apabila kena panas nanti.

Kalau korang tak nak dan tak suka apply foundation, korang boleh guna compact powder yang mempunyai foundation di dalamnya. Kiranya orang selalu panggil foundation powder. Memang jimat masa dan Nurul gunakan jenis ni :D

Image result for foundation compact powder


4. GARISAN MELINGKARI BIBIR

Elakkan daripada membiarkan pensil bibir korang memisahkan gincu dengan garis bibir yang mana pada akhirnya akan meninggalkan garisan yang melingkari bibir korang sendiri. Kalau korang nak guna pensil bibir tu atau dikenali sebagai lip liner, pastikan korang pilih warna yang sama atau satu aras lebih gelap daripada warna bibir korang.

Bila korang dah guna lip liner tu, korang kena ratakan garisan tu dengan lipstik yang korang pakai. Ok, tips yang korang kena ikut ye.

Kalau bibir korang jenis bibir nipis, jangan sesekali korang buat garisan bibir di luar bibir kerana ianya akan menjadikan bibir korang nampak lebih tebal. Cukup dengan sekadar menggunakan pensil bibir pada garis asal dan sapukan lip gloss supaya bibir korang nampak penuh.

Image result for right lip liner and lipstick


5. BAHAYA EYELINER DI BAWAH MATA

Kalau boleh lah kan, ni pandangan Nurul je. Jangan aplikasikan eyeliner di bahagian bawah mata kerana ianya akan membuatkan mata korang kelihatan kecil. Bukan tu je, eyeliner bawah mata pun akan menampakkan mata korang kelihatan letih dan macam tak nampak natural je.

Memadai lah dengan hanya aplikasikan di bahagian atas sahaja. Bila dah dekat sudut mata korang tu, tebalkan sikit supaya akan menampakkan mata korang lebih besar. Ingat, eyeliner bawah mata kemungkinan akan menjadi eyebag untuk korang.

Kalau korang selesa gunakan eyeliner bawah mata, it's okay. Just guna je. Tak jadi masalah pun ^^

Image result for right eyeliner up only


6. USAH PAKAI MASKARA DI BULU MATA BAWAH

Ok, last sekali, untuk nak nampak natural, jangan pakai maskara dekat bahagian bulu mata bawah korang. Sebab kalau korang perasan, ianya akan menampakkan kedutan-kedutan halus di sekitar mata korang. Untuk nampakkan lebih natural, just pakai dekat bulu mata atas sahaja.

Dan pilihlah maskara yang berwarna hitam sahaja sebab ianya akan nampak lebih lip lap lip lap gitu ~ Hehehe. Sebab akan nampak bulu mata korang bersih dan asli je. And bila korang letak maskara tu, just letak halus-halus je. Sebabnya kalau korang apply terlalu banyak, ianya akan menyebabkan maskara tu bergumpal.

Haaaa. Jangan lupa kepit bulu mata korang tu sebelum dan selepas pakai maskara ye. Kita kasi lentik lagi ! :D

Image result for right applying mascara


Ok, dah habis da teknik yang korang perlu buat. Hehehe. Sikit je kan dan terbukti makeup ni sangat simple. Kalau untuk harian, memadailah dengan memakai natural makeup. Kalau nak pergi dinner atau dating, boleh lah korang pakai makeup tebal-tebal. Kalau dah malas sangat nak bermakeup tu, cukup lah sekadar apply bedak dan lipstick atau lip balm je. Nampak seri muka korang tu nanti ^^





December 27, 2017

,
9 Khasiat Teh Hijau Untuk Kuruskan Badan | Asal nak kurus je mestilah kena diet kan. Ada yang prefer untuk makan supplement kurus. Yes, diet pun perlu. Tapi kita pun kena bersihkan usus kita juga. Kalau lemak banyak dekat usus, tu yang susah untuk kurus.

Ataupun lebih dikenali sebagai detox. Tapi orang ramai yang detox guna lemon. Dan stage kedua adalah dengan menggunakan teh hijau. Pun boleh juga dan memang lepas tu korang asyik membuang je :p So, sekarang ni Nurul nak share dengan korang sikit 9 khasiat teh hijau untuk kuruskan badan. Bukan setakat kurus je. In Sha Allah, kesihatan pun lebih terjaga.

Image result for green tea

Teh Hijau merupakan minuman teh yang paling berkhasiat jika dibandingkan dengan minuman teh-teh yang lain. Khasiat teh hijau banyak kerana ianya mengandungi antioksida dan nutrisi yang boleh memberikan manfaat kepada tubuh badan kita. Sebab tu orang cina selalu hidangkan teh hijau. Bukan teh yang selalu kita minum bubuh gula tu.

Dan teh hijau pun dapat merangsang perkembangan otak, mengurangkan lemak dalam badan dan mengurangkan risiko kanser. So, yang nak kurus tu pergi beli green tea cepat-cepat. Hehehe.


9 Khasiat Teh Hijau Untuk Kesihatan


1. Teh Hijau Mengandungi Banyak Bahan Bioaktif

Teh hijau bukan sekadar minuman biasa je tau. Sebenarnya dia ada magik untuk kesihatan dan untuk sesiapa yang nak kuruskan badan. Teh hijau ni pun mengandungi bahan bioaktif yang asalnya terdapat pada daun teh itu sendiri sahaja. Ianya juga dipenuhi dengan polifenol seperti flavonoid dan catechin, yang mana ianya bertindak sebagai antioksida yang kuat.

Antioksida boleh mengurangkan pembentukan radikal bebas yang ada dalam badan kita, melindungi sel dan molekul daripada kerosakan. Radikal bebas merupakan bahan yang memainkan peranan di dalam proses penuaan dan pembawa kepada pelbagai penyakit.

Bukan tu je tau. Kandungan mineral yang terdapat di dalam teh hijau turut memainkan peranan kepada kesihatan tubuh badan. So nasihat untuk korang, sila pilih teh hijau yang berkualiti tinggi tau. Sebabnya teh hijau yang berkualiti rendah (selalunya yang murah) mungkin mengandungi kadar fluorida yang berlebihan.


2. Teh Hijau Boleh Menajamkan Daya Fikiran

Teh hijau bukan sahaja boleh memberi tenaga yang cukup untuk korang. Tapi teh hijau ni juga dapat menyumbang kepada perkembangan otak dan daya fikiran. 

Pernah dengar kan tentang bahayanya kafein. Tapi kafein yang ada dalam teh hijau ni tidak merbahaya seperti kafein yang ada dalam teh biasa dan kopi. Sebenarnya kafein ni dapat meningkatkan daya otak serta memperbaiki mood kita kot-kot tengah swing tu kan. Bukan itu sahaja, teh hijau bukan sekadar ada kafein yang baik je. 

Ia juga mempunyai asid amino L-theanine yang boleh meningkatkan aktiviti pada sistem saraf. Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan kedua-dua bahan ini boleh meningkatkan daya fungsi otak dan menajamkan minda.


3. Teh Hijau Boleh Meningkatkan Pembakaran Lemak

Haaaa. Ni sesuai untuk orang yang nak kurus ! :p Kalau korang perasan, supplement untuk kurus pun banyak yang mengandungi teh hijau. Ini kerana teh hijau dah terbukti boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak badan dan kadar metabolik.

Jom kita tengok sikit hasil daripada kajian tentang teh hijau untuk kuruskan badan ni :-

i. Teh hijau meningkatkan kadar penggunaan tenaga sebanyak 4%
ii. Teh hijau meningkatkan kadar oksidasi lemak sebanyak 17%

(hasil boleh berubah mengikut setiap individu)


4. Teh Hijau Boleh Mengurangkan Risiko Kanser

Kanser sebenarnya berlaku disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Ia juga merupakan salah satu penyebab kematian diseluruh dunia ! Kita pun dah sedia maklum bahawa salah satu faktor kepada kanser adalah radikal bebas. Manakala antioksida adalah bahan yang dikatakan boleh mencegahnya.

Teh hijau merupakan salah satu sumber terbaik kepada antioksida.

Kanser Payudara : Satu kajian mendapati bahawa wanita yang meminum teh hijau boleh mengurangkan risiko daripada mendapat kanser payudara sebanyak 22%.

Kanser Prostat : Satu kajian mendapati lelaki yang meminum teh hijau boleh mengurangkan risiko mendapat kanser prostat sebanyak 48%.

Kanser Kolon : Satu kajian ke atas 69,710 wanita di china mendapati peminum teh hijau boleh kurangkan risiko mendapat kanser kolon sebanyak 57%.

And lagi satu, elakkan letak susu dalam teh hijau korang sebab ianya akan mengurangkan kadar antioksida di dalamnya.


5. Teh Hijau Boleh Mencegah Daripada Penyakit Alzheimer Dan Parkinson

Teh hijau bukan sahaja boleh meningkatkan daya fikiran dalam jangka masa pendek, malah ianya boleh melindungi daripada "tua".

Penyakit Alzheimer merupakan satu jenis penyakit saraf atau neuro yang biasa dialami oleh orang berumur. Penyakit ini boleh membawa kepada demensia.

Penyakit Parkinson pula merupakan sejenis penyakit saraf. Ia melibatkan kegagalan urat saraf menghasilkan dopamin di dalam otak.


6. Teh Hijau Boleh Membunuh Bakteria, Memperbaiki Kesihatan Mulut Dan Gigi

Selain daripada menjaga sistem saraf dan otak, bahan catechin turut memberikan manfaat dari segi biologi.

Kajian mendapati bahawa catechin boleh menghalang pertumbuhan satu jenis bakteria yang dikenali sebagai Streptoccus mutans. Bakteria ini boleh menyebabkan pembentukan plak dan membawa kepada masalah kaviti serta pereputan gigi.

Pernah dengar kan semua tu. Jadi, ternyata teh hijau mampu menghindarkan kita daripada masalah tersebut.


7. Teh Hijau Boleh Mengurangkan Risiko Kencing Manis Tahap 2

Kencing manis tahap 2 merupakan penyakit yang pernah mencapai peringkat wabak pada suatu ketika dahulu. Dan sekarang hampir 300 juta orang menghidapi penyakit kencing manis di seluruh dunia.

Kencing Manis : ataupun juga dikenali sebagai diabetes melibatkan kadar gula dalam badan melebihi kadar insulin yang dihasilkan oleh badan atau ketidakupayaan badan menghasilkan insulin.


8. Teh Hijau Boleh Mengurangkan Risiko Masalah Jantung

Penyakit jantung merangkumi sakit jantung dan strok merupakan salah satu penyebab kematian di dunia.

Kajian-kajian pun mendapati bahawa teh hijau boleh mengurangkan risiko daripada kita mendapat penyakit ini.

Kerana teh hijau boleh membekalkan kadar antioksida yang banyak kepada saluran darah yang mana boleh mengelakkan kolestrol LDL (kolestrol baik) daripada teroksida.


9. Teh Hijau Membantu Menurunkan Berat Badan

Haaaa. Sesuai untuk orang nak kurus tau. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau dapat mengurangkan lemak dalam badan terutama sekali pada bahagian perut.

Walupun begitu, korang kena ingat bahawa banyak faktor dititiberatkan dalam hal ni. Bukan semata korang minum teh hijau ni terus boleh kurus. Tak tau. Korang kena dapatkan senaman yang mencukupi dan kawal pemakanan korang ye.


DEKAT MANA BOLEH BELI?

Korang boleh beli teh hijau ni dekat mana-mana supermarket. Hampir semua supermarket ada. Tapi korang kena pandai pilih ye. Sila pilih yang berkualiti tinggi untuk dapatkan kesan yang maksimum. Minumlah 2-3 cawan teh hijau setiap hari untuk dapatkan khasiat yang Nurul nyatakan tadi. Sekarang banyak faktor yang mendorong kita untuk mendapat penyakit. So, kita kena pandai amalkan gaya hidup sihat ye ^^


December 25, 2017

,
Cara Semak Nombor Pendaftaran Produk Dengan KKM | Sebelum kita nak makan atau pakai sesuatu produk, mesti lah kita kena check nombor pendaftaran mereka terlebih dahulu. Jangan korang main guna je tau. Sebab akan effect kesihatan korang pada masa akan datang.

Dan untuk blogger yang selalu ambil review produk, korang pun kena check nombor pendaftaran kkm terlebih dahulu. Nama pun produk kecantikan atau apa je supplement, yang selamat mestilah dah diiktiraf oleh KKM. Betul tak? So jom kita tengok macam mana kita boleh check nombor pendaftaran produk tersebut dengan KKM.

Image result for lab doctor

Sebenarnya banyak sangat produk dekat luar sana terjual tanpa ada pengesahan KKM. Jadi, kita sebagai pengguna kena lebih bijak daripada penjual tau. Sebab kita yang akan guna produk tersebut. Mereka cuma fikirkan keuntungan sahaja. Takkan fikir baik buruk penggunanya.

So sebelum kita nak beli, dapatkan nombor pendaftaran atau dapatkan nama produk tersebut dan kita check dekat laman web KKM. Sangat mudah sekarang ni kan.


Cara Semak Nombor Pendaftaran Produk Dengan KKM

1. Website National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA)


2. Lakukan Carian Produk


Korang akan ke halaman macam ni.

  • Korang boleh lakukan carian untuk produk kosmetik dan juga produk selain kosmetik contohnya macam supplement dan ubatan tradisional. Pilih mana yang korang nak.
  • Carian pula boleh dilakukan berdasarkan nama produk, no pendaftaran produk, pengilang, pengimport dan macam-macam lagi. Selalunya orang akan cari menggunakan nama produk atau no pendaftaran.
  • Tapi sebelum korang buat semakan, dapatkan no pendaftaran produk tersebut terlebih dahulu ye.
Contoh Produk Kosmetik

Nombor siri KKM pada produk kecantikan biasanya akan bermula dengan perkataan NOT<nombor pendaftaran>


Contoh No KKM Untuk Produk Kesihatan

Nombor siri KKM pada produk kesihatan biasanya akan bermula dengan perkataan MAL<nombor pendaftaran>


Berikut adalah kod rujukan untuk produk :-

  • A : Scheduled poisons
  • X : Non-scheduled poisons (over the counter products)
  • T : Traditional Medicines
  • C : Contract Manufactured
  • E : Export Only
  • R : Repacked
  • S : Second Source
  • N : Health Supplement
  • H : Veterinary
  • Z : Zero Rated GST
  • Y : Orphan Products

So, jangan biarkan diri kita ditipu tau. Pernah dengar kan jadi pengguna yang bijak? Sekarang ni orang nak lariskan produk dengan pelbagai cara termasuklah menipu. Dan jadikan diri korang bukan jenis yang mudah ditipu. Nurul pernah ada pengalaman pakai produk sampaikan muka Nurul breakout teruk. Lepas tu baru lah nak check and produk tu memang takde dalam sistem KKM pun. So lepas tu terus fobia. Sebelum nak guna tu memang Nurul akan check betul-betul dan buat research sikit.

Tak rugi pun kalau kita buat research sikit sebab kita yang nak guna nanti ^^



,
6 Resepi Air Detox Untuk Kurus | Ramai yang nak kurus. Dan ada sesetengah orang nak kurus tak mau ambil supplement sebab risau kalau ianya ada effect pada masa akan datang. Jangan risau sebab korang boleh kurus juga walaupun tak makan supplement. Cumanya kena kuat dan konsisten la ye.

Ramai yang dah sedar untuk kuruskan badan secara semulajadi tanpa perlu bergantung kepada ubat kurus semata-mata. So part yang paling suka Nurul buat adalah dengan pengambilan air detox. Jom Nurul share resepi air detox yang selalu Nurul buat. Bahan pun senang je nak dapat ^^


Related image

6 Resepi Air Detox Untuk Kurus

1. Timun + Limau + Lemon

Image result for air detox timun + limau + lemon

Sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Timun, limau dan lemon mampu mengawal nafsu makan selain mengelakkan masalah perut kembung. Sekaligus bila kita minum air yang banyak, automatik ianya akan cut selera makan sebab kita dah kenyang minum air. Makan tetap kena makan. Cuma kuantiti makanan tu kita boleh kurangkan.


2. Teh Hijau + Daun Pudina + Oren

Image result for air detox teh hijau + daun pudina + oren

Sangat berkesan untuk membakar lemak, melancarkan penghadaman, mengatasi sakit kepala dan bau mulut. Macam Nurul la kan, Nurul suka buat resepi yang ini sebab boleh hilangkan sakit kepala dengan adanya daun pudina. Teh hijau pula memang terkenal dalam membantu meningkatkan metabolisme tubuh.


3. Timun + Lemon + Limau Nipis + Oren

Image result for air detox timun + lemon + limau nipis + oren

Sesuai untuk mereka yang sedang berdiet kerana timun, lemon, limau nipis dan oren dapat membantu mengawal selera makan dan meningkatkan metabolisme tubuh.


4. Lemon + Daun Pudina

Image result for air detox lemon + daun pudina

Kombinasi lemon dan daun pudina sesuat untuk mereka yang sibuk dan aktif. Lemon dapat menyingkirkan toksin dalam badan manakala daun pudina pula membantu dalam proses penghadaman. Ia sangat membantu untuk korang menurunkan berat badan.


5. Oren + Lemon + Limau Nipis

Image result for air detox lemon + lemon + limau nipis

Sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan perut kerana oren dan limau nipis baik untuk sistem pencernaan. Lemon pula dapat membersihkan sistem pencernaan. Berkesan juga untuk mengatasi masalah perut buncit.


6. Strawberi + Oren + Daun Pudina

Image result for air detox strawberry + oren + daun pudina

Air Detox campuran strawberi, oren dan daun pudina sangat baik untuk diamalkan. Hal ini kerana strawberi mampu mengurangkan kolestrol. Oren pula membantu mengatasi masalah sembelit manakala daun pudina pula mencegah masalah angin dan kembung perut.


Jadi, ini merupakan resepi detox yang kerap Nurul gunakan. Cumanya strawberi kan susah nak dapat. So Nurul jarang guna resepi tu. Hehehe. Bila dapat strawberi, baru Nurul gunakan. Tapi sebenarnya resepi detox bukanlah resepi yang complex. Kalau korang nak ubahsuai tukar-tukar dengan buah-buahan lain pun boleh contohnya macam anggur dan apple.

Dan ada yang tanya, air detox ni kita kena blend sekali ke? Kalau korang nak buat smoothie, yes korang boleh blend. Tapi kalau air detox biasa, tak perlu blend pun takpe. Kalau air tu habis, korang boleh refill air masak balik. Mudah kan? ^^ So tunggu apa lagi, boleh lah korang buat esok sebagai bekalan dekat ofis nanti :D



December 24, 2017

,
Tips Untuk Memilih Nama Domain Untuk Blog | Nama domain merupakan sebuah identiti yang unik untuk merujuk kepada blog kita. Sebagai contoh yang boleh Nurul bagi, nama domain untuk blog Nurul adalah www.syahirahvaliant.com. Ianya unik sebab hanya ada satu dan takde blog lain yang boleh menggunakan nama domain ni. Sebab domain ni memang kita punya. 

Jadi, pemilihan domain untuk blog korang amat penting dan korang kena fikir betul-betul nak letak nama apa. Ianya sama je macam kita nak letak nama dekat anak. Mesti take time kan. Sama juga dengan blog. Tapi nak pilih tu macam mana? Jangan risau ~ Jom Nurul share dengan korang ^^



December 22, 2017

,
Kenapa Kita Perlu Ada Domain Sendiri? | Domain ~ Blogger semua mesti lah dah tahu kan dan ramai dah sekarang ni beralih untuk mempunyai domain sendiri dan termasuklah diri Nurul sendiri. Sebab apa? Nanti kita story ye.

Nak lah cerita sikit dengan korang tentang proses Nurul menukar nama blog ke .com atau dikenali sebagai mempunyai domain sendiri. Pada mulanya memang seriously Nurul tak nak pun tukar domain tu sebab fikir kita kena renew setiap tahun. Rasa berat sangat setiap tahun tu. Mana taknya, time tu budak-budak lagi. Mana nak ada duit bulanan atau tahunan kan. So ikutkan cerita, memang dah lama sangat Nurul nak ada domain sendiri.

Awal tahun 2017 iaitu pada bulan januari, Nurul pun tukar lah url blog Nurul daripada www.syahirahvaliant.blogspot.com kepada www.syahirahvaliant.com (Nak juga kekalkan nama SYAHIRAH VALIANT tu. Hehehe) Yes ! So baru Nurul sedar yang bila kita ada domain sendiri, kita rasa macam wow sangat dalam dunia blogging tau. Nampak lebih profesional.

Image result for domain

December 21, 2017

,
Cara Buat Duit Dengan Blog | Platform blog bukan macam dulu dah. Sekarang ni blog makin lama makin maju dengan berkembangnya blogger. Perasan tak?

Sesiapa yang ada blog sememangnya menjadikan blog mereka sebagai tempat untuk mereka mengeluarkan idea-idea yang terbuku. Memang best sebenarnya menjadi seorang penulis ni. Macam-macam yang kita akan explore nanti. Tapi korang tahu tak sebenarnya blog ni pun boleh menjadi sebuah platform untuk kita menjana pendapatan sampingan. Iye ~ Tak tipu. Jom kita tengok cara apa yang korang boleh buat untuk menjana income dengan blog ^^


Tapi sebelum korang berminat nak buat duit melalui blog, korang kena ingat beberapa peraturan ni. Kalau korang ikut, In Sha Allah korang akan berjaya buat duit dengan blog ^^


1. Kandungan Dan Perhubungan Diperlukan
Perkara yang penting dalam blog ni adalah untuk mencipta kandungan yang luar biasa dan membentuk hubungan dengan blogger lain. Kalau korang baru nak bermula blogging, tumpukan pada dua aspek ni terlebih dahulu.


2. Kepercayaan Pembaca Lebih Penting Daripada Membuat Duit
Memang buat duit tu penting. Tapi korang kena fikir dulu sama ada job yang korang dapat dan akan dishare tu memberi manfaat kepada pembaca atau tidak. Jangan mementingkan wang semata-mata sebab kalau takde pembaca dekat blog kita, blog kita tak bermakna sama sekali.


3. Jangan Fikir Blog Boleh Buat Kita Kaya Dengan Cepat
Kalau korang fikir nak blogging sebab nak duit semata-mata, korang takkan lama dalam dunia blog ni. Sebab nanti bila tak dapat, korang akan bosan dan terus give up. Sebenarnya semua ni take time. Jangan nak gelojoh sangat ye. Yang penting usaha dan jangan pernah berputus asa.


Cara Buat Duit Dengan Blog

1. Ads
Strategi yang pertama atau paling mudah adalah dengan meletakkan iklan di sidebar atau header blog. (Tempat yang mudah orang nampak). Contohnya macam Adsense dan Nuffnang. Tapi bukan tu je tau. Malah ada blogger-blogger yang mengambil upah di mana produk atau syarikat tertentu nak sewa tapak iklan di dalam blog tersebut. So kita boleh ambil upah terhadap iklan tersebut. Mungkin selama sebulan atau beberapa bulan. Itu depends pada kita.

Cumanya sebelum nak mengambil upah iklan, kita kena tengok pageviews blog kita dulu la ye. Korang boleh baca SINI untuk tahu macam mana nak naikkan pageviews korang secara mendadak ! Hehehe :D


2. Affiliates
Kaedah ni pun boleh juga. Contoh macam Lazada Affiliates. Yang ini pun memang ramai blogger gunakan. Untung pun boleh tahan la. Cumanya Nurul ni tak berapa reti dengan affiliates. So Nurul ambil keputusan tak buat pun. Hehehe. Masih dalam menuntut ilmu tentang affiliates. Tapi bukan ini je tau. Banyak lagi syarikat yang menyediakan perkhidmatan affiliates. Tinggal kita je pilih.


3. Sponsored Post
Contoh macam post Nurul yang INI dan INI. Syarikat tersebut nak kita letak post yang berkaitan dengan syarikat dan kita akan dapat bayaran. Bayaran pula memang company dah peruntukan untuk setiap blogger yang mereka cari. Ini pun sangat untung.

Cumanya Nurul lebih suka tambah-tambah lagi ayat gaya Nurul sebab orang yang membaca boleh tahu itu penulisan kita. Ni lebih unik la. Bukan setakat copy paste je. Tapi depends pada korang nak buat macam mana ^^


4. Produk
Cara ini pun memang ramai sangat blogger dah buat dan dah dapat hasilnya. Korang boleh bekerjasama dengan mana-mana company. Contoh macam Althea atau Enchanteur. Korang hanya perlu review produk mereka dan share di semua media sosial yang ada. Siapa yang suka makeup-makeup ni, memang sesuai guna kaedah ni. Pakejkan sekali dengan video di youtube tau.

Cara ni ada sesetengah company hanya beri produk sahaja dan ada yang beri wang tunai sekali. Tapi semuanya sangat-sangat worth it untuk naikkan nama blog korang. In Sha Allah, semuanya akan ada hasil atas usaha korang.


5. Perkhidmatan
Ok, last sekali ~ Eh, da last sekali lahhhh. Hehehe. Perkhidmatan ni sangat meluas. Contoh paling mudah dengan mengambil tempahan edit blog. Macam Sis Awa kita ^^ http://www.sishawa.com/ . Ataupun korang ada kepakaran untuk mengajar, korang boleh buat coaching tentang blog. Atau apa jua coaching la. Ikut kepakaran korang.


Buat duit dengan blog ni sebenarnya subjektif. Jangan nak fikir keuntungan je ye. Kalau korang fikir macam tu, once korang tak dapat,korang akan giveup dan apa yang korang buat terputus tengah jalan je. So tak mau k. Kalau kita usaha, kita akan dapat.

Macam Nurul pun, Nurul tak expect pun boleh buat duit dengan blog sebabnya tak terfikir langsung. Hehehe. Then bila tengok kawan-kawan blogger dah buat, why not kita pun buat kan. Dan ternyata ianya memang berhasil dengan usaha dan doa. Jadi, korang pun boleh ^^


p/s : Kalau korang ada sebarang pertanyaan tentang blog, planner, kecantikan dan seangkatan dengan niche Nurul ni, korang boleh terus contact Nurul ye. Segala details contact ada dekat sidebar Nurul ^^


,
Betulke Tidur Dengan Lampu Terbuka Boleh Menyebabkan Kanser? | Aduyaiii ~ Nasib baik Nurul buat research pasal ni. Sebab Nurul memang tidur jenis buka lampu tau. Bukan lampu tidur. Tapi lampu utama tu. Korang rasa?

Sebab yes ! Memang diri ini penakut sangat. Sampaikan ibu abah dah belikan lampu tidur pun, masih tak boleh juga. Ibu pun selalu pesan, jangan tidur buka lampu sebab benda tu lah yang boleh menyebabkan kanser. Tapi adakah benda tu betul?

Image result for sleep with lamp

Terdedah kepada cahaya akan merangsang saraf di mata ke otak yang mengawal hormon, suhu badan dan beberapa fungsi yang lain dan ianya memberikan kesan kepada bagaimanan badan kita akan berehat dan bekerja. Terlalu banyak cahaya boleh menganggu kualiti tidur kita. Bahkan, berdasarkan satu kajian mendapati bahawa terlalu banyak terdedah kepada kitaran cahaya boleh menjejaskan kesihatan termasuklah meningkatkan risiko kemurungan.

Kalau boleh, buat rutin untuk tidur. Kurangkan terlelap di hadapan TV atau lupa untuk matikan lampu bilik. Seeloknya, korang berhenti daripada menggunakan sebarang peralatan elektronik 30-60 minit sebelum masuk tidur.


KENAPA TIDAK BOLEH TIDUR DENGAN LAMPU TERBUKA?

Bilik tidur zaman sekarang ni dipenuhi dengan lampu agar ia kelihatan lebih cantik dan romantik gitu ~ Cumanya benda ni pun boleh mengganggu kualiti tidur kita. Bila kualiti tidur kia terganggu, automatik sistem badan kita pun akan menjadi lemah.


TUTUP LAMPU SEBELUM TIDUR

Kajian mendapati bahawa tidur dengan lampu terbuka boleh mengurangkan kadar melatonin kita kepada 90 minit berbanding kita tidur dalam gelap. Apa yang lagi teruk, penggunaan peralatan elektronik sebelum tidur juga merupakan amalan yang tidak sihat.

Kebanyakan peralatan elektronik seperti smartphone, tablet dan komputer menggunakan light-emitting-diode (LED) yang merupakan sejenis cahaya yang boleh mengatasi melatonin. Kita pun pernah belajar juga kan bahawa cahaya biru ni sangat sensitif untuk mata kita. Boleh mengeringkan air dalam mata atau boleh menjadi katarak mata.


KAITAN CAHAYA DAN KANSER?

Yang paling menggerunkan adalah apabila gangguan tidur berlaku, ianya boleh membawa kepada sesetengah kanser. Namun ia masih dalam peringkat kajian kerana para pengkaji tidak mengetahui sebab utama.


LAMPU BIRU, KEMURUNGAN DAN IMUN

Terdedah kepada cahaya biru berlebihan terutama semasa tidur telah menyebabkan kemurungan ke atas tikus makmal iaitu perubahan sikap yang ketara adalah mereka tidak lagi suka minum air gula sepertimana dulu.

Terdedah kepada cahaya semasa tidur juga boleh mengganggu sistem imun manusia. Biasanya orang yang tidur dengan lampu terbuka akan senang rasa pening, loya dan muntah berbanding dengan orang yang tidur dalam gelap. (Baru perasan memang ye. Kena ubah gaya tidur pula lepas ni ~) Hal ini kerana badan kita sebenarnya memerlukan keadaan yang gelap untuk mendapatkan rehat yang sepenuhnya.


Ini pun sebagai peringatan untuk diri sendiri. Tapi ape pasal lah penakut sangat Nurul ni. Hahaha. Sebab daripada kecil memang tidur akan buka lampu. Sampai ibu abah pun tak tahu nak buat apa da. Alalala ~ Bila buat research memang menakutkan. So, semoga berjaya untuk tidur tutup lampu lepas ni :p



December 18, 2017

,
8 Alasan Kenapa Penting Menggunakan BB Cream | Wanita mana yang tak nak kulit wajahnya kelihata lebih cerah, terawat dan terlindung? Betul tak? Semua wanita nak nampak cantik dengan mempunyai kulit wajah yang flawless. Tapi, untuk dapatkan kulit wajah yang macam tu, ada banyak cara yang boleh kita lakukan. Mungkin ada buat dengan cara memakai masker, melakukan detox ataupun menggunakan makeup yang terbaik.

Atau korang boleh buat cara mudah ini di mana korang hanya perlu memakai BB Cream je sebelum makeup ataupun sebelum pakai bedak. Kiranya BB Cream ni base untuk muka korang. BB Cream ni sangat bagus untuk kita tau dimana ianya boleh mencerahkan kulit wajah kita.


Ok, memandangkan BB Cream ni sangat bagus untuk kulit kita, mestilah kita nakkan BB Cream yang sesuai kan. Dan paling penting terhindar daripada bahan-bahan paraben. Dan BB Cream cosmoderm menjadi pilihan Nurul. Dah 2 tahun Nurul pakai. Alhamdulillah ^^

Tapi sebelum tu, jom kita tengok 8 alasan kenapa penting untuk korang pakai BB Cream.


1. Nutrisi pada BB Cream ringan dan baik untuk kesihatan kulit. Kandungan nutrisi yang terkandung di dalam BB Cream sangatlah ringan sehingga ianya sangat bagus untuk kesihatan kulit. So, bila dah elok tu, memang sesuai la untuk kita apply BB Cream ni setiap hari dengan jangka masa yang lama.


2. BB Cream mengandungi tabir suria di mana ianya boleh melindungi kulit wajah kita. Korang kena tahu memang banyak BB Cream dekat pasaran yang mempunyai kandungan untuk melawan tabir suria, tapi kita perlu cari BB Cream yang terbaik untuk kita. Walaupun kulit kita terhidang daripada sinar matahari yang sangat-sangat terik, Bb Cream dapat menapis cahaya tersebut supaya tidak direct kena kulit kita. Maksudnya BB Cream ni jadi pelindung untuk kulit kita ^^


3. Meratakan warna kulit. Umumnya, BB Cream memiliki warna yang natural untuk kulit. Warna natural inilah yang akan membuatkan kulit wajah nampak lebih rata. BB Cream juga dapat menyamarkan kedutan dan bekas hitam a.k.a bekas jerawat. Hehehe. Ni problem Nurul, so bila tepek je BB Cream tu, kesan tu akan nampak pudar.


4. Sesuai untuk semua jenis kulit. BB Cream ni mengandungi zat dan nutrisi yang ringan. Jadi, BB Cream sangat sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Tak kisah lah kulit korang jenis kering ke, berminyak ke ataupun sensitif sekalipun, memang sesuai untuk pakai BB Cream ni. Dan korang jangan risau sebab BB Cream ni dikenali sebagai makeup yang takkan mendatangkan jerawat pada kulit muka korang.


5. Melembabkan kulit. BB Cream bermanfaat untuk melembabkan kulit kita. Sebab bila kita apply je BB Cream ni, kulit kita akan nampak fresh je. Bila pegang, memang gebu. Hehehe. Itu sebab BB Cream ni mempunyai zat dan nutrisi yang sangat ringan.


6. Dapat mengawal lebihan minyak pada wajah. Bahan utama BB Cream adalah mineral sehingga ianya sangat baik untuk mengawal lebihan minyak pada wajah. Memang sangat tak selesa kalau muka kita berminyak kan. So dengan memakai BB Cream ni lah akan menampakkan kulit korang glowing.


7. Mencerahkan kulit. Bb Cream specialnya sebab akan memudarkan segala bintik hitam yang korang ada. Tapi dia bukan macam foundation yang tekstur dia berat tau. Foundation tu korang kena cuci sampai betul-betul hilang. Bb Cream ni sangat mudah untuk korang cuci.


8. Membantu melawan kedutan pada kulit. Secara umumnya, beberapa BB Cream yang ada dekat pasaran mampu melawan penuaan atau kedutan yang ada. Jadi, bila korang pakai BB Cream, kulit korang akan nampak awet mudah gitu ~ ^^


So, itulah alasan-alasan yang korang kena gunakan BB Cream. Dan pilihan Nurul adalah BB Cream daripada cosmoderm ni. Dah 2 tahun k Nurul pakai. Alhamdulillah, memang ok sangat-sangat. Dan bb cream cosmoderm ni specialnya dia ada khaskan untuk jenis kulit kita.

Contoh macam Nurul, jenis kulit Nurul berminyak, jadi Nurul kena guna siri Tea Tree Oil. Ternyata ianya sangat berkesan tau ^^ So yang kuning tu untuk kulit jenis kering dan normal. Haaa, korang jenis kulit macam mana pula?

Tapi dekat mana nak beli? Jangan risau, Nurul merupakan pengedar cosmoderm ni. Boleh order dekat Nurul dengan harga special khas untuk pembaca blog Nurul ^^ Kalau dekat farmasi jarang dijumpai sebab bb cream ni limited. So dah alang-alang Nurul ada stock lebih kan, tu yang Nurul nak open order untuk korang :D

Nah whatsapp Nurul ( 017-357 5871 ) dan cepat-cepat whatsapp ye ^^ Stock sangat limited ~



December 17, 2017

,
5 Cara Memakai Eyeliner Bagi Newbies | Bagi newbies, salah satu perkara makeup yang agak sukar adalah pemakaian eyeliner. Hahaha. Nurul pun gitu juga. Memang susah sangat pakai eyeliner. Lagi-lagi untuk eyeliner liquid. Perlukan kesabaran dan latihan yang sangat banyak. Sekarang ni pun fail juga lah bab pakai eyeliner ni.

Mana tak nya. Nak letak liquid hitam dekat mata kita kena lah hati-hati. Nanti comot. Tak cantik pula tu nanti. Tapi korang jangan risau. Sebenarnya ada cara untuk newbies semua belajar untuk buat eyeliner. Tapi jangan takut dengan kesalahan tau. Tangan shaking ke apa, biarkan. Korang letak je eyeliner tu. Practice makes perfect. ^^

makeup, eyeliner, and eyes image

5 Cara Memakai Eyeliner Bagi Newbies

Kita nak pakai eyeliner ni bertujuan untuk menampakkan mata kita tu. Setakat pakai mascara tak nampak mata kita bulat. So agak tak berseni di situ. Ada pepatah yang mengatakan makeup ni seni. Jadinya, kita kena senikan dia betul-betul la kan ^^

Ok, jom la kita tengok cara untuk apply eyeliner. Untuk newbies kena baca sampai habis tau.


1. Untuk mendapatkan hasil yang maksima, gunakan concealer terlebih dahulu. Concealer berguna untuk menutupi kekurangan pada bahagian mata dan juga membuat eyeliner yang dipakai nampak sempurna. Bila kita pakai concealer ni, automatik akan nampak mata kita tu berkilau.


2. Jika menggunakan eyeliner pensil, pastikan hujung eyeliner tidak tumpul. Kena asah ye sebelum korang gunakan supaya hasilnya akan nampak tajam dan cantik je. Untuk eyeliner cair, pastikan terlebih dahulu supaya korang punya hujung nak apply tu tidak bergumpal. Kalau bergumpal, korang punya eyeliner akan nampak tebal dan berserabut.


3. Tentukan garis pada kelopak mata dengan cara menarik garis tepi dari dalam bahagian mata ke arah luar. Yang ini memang korang perlukan kesabaran yang tinggi. Dan kalau tak jadi, lap and buat balik sampai  lah jadi. Jangan mengalah ye.


4. Selepas korang selesai membuat bahagian tepi, blok bahagian dalam dengan hati-hati. Jika ada kesalahan yang korang buat contoh macam tercomot ke, tunggu ianya kering dan sapu sikit demi sikit bahagian yang salah tu dengan cotton bud. Tak perlu letak air atau makeup remover.


5. Untuk nampakkan mata korang lebih besar lagi, pakai eyeliner pensil untuk bahagian bawah mata korang. Pakai tipis-tipis pun ok.


Memang Nurul akui, banyak-banyak part makeup, yang ini paling susah. Time Nurul jadi newbies dulu, sampai merah-merah mata tau nak practice punya pasal. Akhirnya menjadi juga walaupun ianya tak perfect pun. Tapi tak perfect tu kita boleh adjust kan dia. Jangan risau untuk buat salah. Asalkan kita betulkan ia ^^



December 16, 2017

,
Tips Memilih Planner Yang Sesuai  | Haihhh ~ Kalau dah addicted dengan planner, memang itu je la yang dibahaskan. Hehehe. Takpe la ~ Korang pun boleh dapat input yang baru kan? ^^

Macam mana nak cakap eh. Nurul dan alat tulis memang tak dapat dipisahkan. Tak kira lah alat tulis ke, buku ke. Tapi saya bukan ulat buku ye. Kalau bab membaca tu ikut mood juga la macam mana. Tapi kalau benda-benda yang Nurul sebutkan tadi, memang Nurul giler sangat dengan tu semua. Kalau korang tengok Nurul masuk je kedai buku, mata seakan-akan blink-blink gitu ~ Hahaha. Memang confirm rambang mata.

Kalau boleh semua benda nak diborong. Tapi apa kan daya. Kita cuma perlu ambil yang mana perlu je. Tapi nak jumpa yang mana perlu tu memang ambil masa yang agak lama juga la. Kena tapis betul-betul. Kalau keluar dengan parents, memang kena tinggal. Diaorang pergi tempat lain dulu tapi Nurul masih bertapa dalam popular. Hahaha. Dan hal satu lagi tentang planner ! Ni memang tak dapat dipisahkan juga. Macam mana pentingnya handphone tu Nurul bawa merata-rata, macam tu juga lah dengan planner.


Ok, dah nak tahun baru ni. Mestilah kita tengah cari planner untuk tahun 2018 kan. Tapi kita dok menung scroll-scroll cari planner yang kita minat, memang berlambak. Tapi.... Ada tapi la pulok :p Yes. Memang pun. Ini cantik, tapi mahal giler. Ini comel, tapi pre order pula. Haihhh. Macam mana nak pilih ni. 

Tapi masalah ni bukan lelaki yang alaminya. Hehehe. Tapi pada kaum hawa. Perempuan ni memang dilahirkan dengan sifat rambang mata yang kuat kut. Nurul pun ! Kalau untuk kaum adam, memang grab je planner apa yang ada. Asalkan boleh menulis. Tapi entah lah ~ Selagi Nurul tak jumpa planner yang sesuai dengan apa yang Nurul nak tulis. Memang Nurul akan cari sampai dapat.

Sebab itulah korang kalau nak planner yang korang betul-betul guna, yang korang sayang sangat sampai bawa ke hulu ke hilir dan walaupun ianya dah lunyai rabak pun korang tetap sayang dan nak jaga sebaik mungkin. So, Nurul ada beberapa tips untuk korang membuat pilihan yang tepat untuk planner tahun 2018 nanti. Hope ianya membantu ye ^^


TIPS MEMILIH PLANNER YANG SESUAI

Memilih Planner Yang Sesuai Mengikut Tujuan

Nak membeli apa-apa mestilah dimulakan dengan tujuan. So, kita kena cari dulu apa tujuan korang nak planner jenis-jenis yang dah Nurul nyatakan pada post sebelum ni. Singgah SINI kalau korang tak singgah lagi ^^

1. Korang nak beli planner untuk diri tu untuk guna dekat rumah sahaja ke atau untuk kerja korang. Nak letak dekat satu tempat je ke (contoh meja pejabat) atau nak bawa ke hulu ke hilir walaupun masa berdating sekalipun. Eh, ada pula kena mengenanya kan :p

2. Korang je ke nak guna atau husband, mak, adik-beradik sekali nak guna sekali? Kiranya bukan personal planner la. Korang nak catat apa dalam tu. Nak lukis sekali ke atau nak ada tulisan je.

So ini merupakan contoh tujuan untuk kita memilih planner. Kalau macam Nurul, Nurul nak planner personal. Maksudnya setiap gerak geri dan aktiviti Nurul, Nurul akan catat dekat situ. And pasal kerja and side income blog pun Nurul nak letak dalam planner sekali. Maksunya Nurul kena cari planner yang khaskan ruangan tersebut. Dan tambahan planner tu kena ada motivations quotes untuk Nurul naikkan semangat Nurul dari hari ke hari yang lain.


3. Lupa pulak. Jangan lupa tentang size buku atau planner korang. Korang lebih suka yang kecil atau yang besar gedabak biar boleh tulis macam-macam benda?


Kalau Nurul, Nurul prefer ada ruangan yang cukup untuk Nurul menulis sebab kalau sekali Nurul dah start menulis, memang susah nau nak berhentinya. Jadi, ayat tu akan jadi panjang :p


4. Korang suka bentuk yang boleh cabut dan ganti balik dalam satu cover je ke atau nak yang statik. Ataupun korang nak jenis yang kosong sebab boleh DIY sendiri. Untuk DIY ni bagi yang rajin je ye. Hehehe. Kalau tak nanti sekerat jalan je buat. So Nurul akan prefer untuk korang pilih journal yang dah fixed contoh macam planner enuur 2018.

5. Ada budget maksimum atau korang nak redah je beli yang macam mana pun untuk kali pertama.

6. Korang nak planner korang ada material tertentu atau tak kisah. Setengah orang sukakan planner leather sebab boleh tahan lama. Tapi kena maklum lah ye. Nama pun leather and harga pun boleh tahan sehingga RM100 ke atas. Jangan complain sebab kualiti yang bagus :D Untuk yang budget rendah, beli je yang biasa-biasa. Asalkan boleh menulis.

7. Ada design yang tersendiri? Yelah kan ~ Sebab trend sekarang ni ramai yang suka guna planner comel-comel ni. Tak mau yang plain dah sebab nanti bosan. Hehehe. Takpe, semua tu korang boleh pilih ikut kesukaan korang.


So, sebenarnya tak lah susah mana untuk korang memilih planner yang sesuai untuk diri sendiri. Sebab ianya semua bergantung pada diri kita. Takde orang yang pilihkan pun. Cumanya satu je la ~ Jangan rambang mata ye. Hehehe. Kalau tak, semuanya nak diborong. Jadi, boleh lah korang ikut step yang Nurul nyatakan tadi. Semoga korang boleh dapat planner yang sesuai dengan citarasa masing-masing ye ^^


,
Cara Terbaik Menenangkan Hati Yang Sedang Kecewa | Hati sedang kecewa dan terluka? Hati sedang sangat lemah, tidak tenang? Di dalam dunia ni tiada siapa yang nakkan rasa kecewa dan terluka. Apatah lagi menjadi lemah akibat daripada permainan perasaan ini. Merasa lemah dan tidak tenang sehinggakan air mata tinggal menunggu masa untuk menitis.

Cinta itu ada pasang surutnya. Setiap pertemuan pasti akan bertemu dengan perpisahan. Perpisahan yang tak sanggup untuk kita hadapi. Namun bukan semua masalah kekecewaan berlaku kerana percintaan dan masalah jodoh. Ada juga yang kecewa mungkin kerana perkara lain. Boleh jadi akibat terluka dengan tindakan ibu bapa atau mungkin juga berkecil hati dengan sikap anak-anak kita.

Pendek kata memang banyak perkara yang membuatkan hati kita menjadi remuk dan membuatkan kita merasa lemah. Tapi semua tu kita boleh atasi dengan beberapa cara. Jom kita tengok apa cara tersebut ^^


Cara Terbaik Menenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Kita nak mengelak daripada kelihatan lemah dan berpura-pura yang kita ni kuat. Kita tersenyum tetapi dalam hati takde siapa yang tahu betapa peritnya apa yang kita rasa. Tapi... Sampai bila kita perlu berpura-pura?

Kita ingat, kita semua ni adalah manusia. Manusia yang dikurniakan hati dan perasaan. Ada perasaan lemah dan duka. Mungkin disaat korang sedang membaca apa yang Nurul coretkan ini, korang sedang merasa lemah dan kecewa. Hati yang tidak tenang. Memang tak best kan ada perasaan macam tu. Dah-dah, tak mau sedih-sedih dan kecewa lagi. Bangkit dan korang kena kuat ! Jom baca serba sedikit sharing daripada Nurul ni :D


1. Membaca Surah Yassin

Mungkin selama ni kita kurang membaca Al-Quran atau jarang sangat membuka kitab suci ini. Mungkin ini salah satu sebab kita mudah untuk terganggu dan rasa tidak tenang. Makanya, kita kena kembali menghidupkan amalan ini.

Surah Yassin mempunyai aura yang mampu menenangkan hati. Masa tengah baca tu rasa nak menangis? Menangis je. Luahkan dengan mengalunkan bacaan tersebut. In Sha Allah, semuanya akan tenang. 

Tapi macam mana kalau tengah haid? Takpe, korang dengar je orang baca surah ni ataupun buka je apps. Sekarang kan banyak. Dekat youtube pun berlambak. Tinggal korang pilih je.



2. Solat Sunat Tahajjud

Bangunlah melakukan solat malam iaitu solat sunat Tahajjud. Tujuan solat Tahajjud ini adalah untuk menguatkan jiwa dan mendapatkan ketenangan dalam menghadapi dugaan hidup. Amalan ini adalah antara yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah dan para sahabat.

Pada raakat pertama, bacalah Al-Fatihah. Kemudian, bacalah surah Al-Kafirun dan rakaat kedua bacalah Al-Fatihah serta disusuli dengan surah Al-Ikhlas.

Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya. Buat mengikut kesanggupan dan kemampuan kita sendiri dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika korang rasa berat nak buat banyak-banyak, memadailah sekadar dua rakaat.

Kemudian. berdoalah apa sahaja yang korang nak. Adukan segala masalah korang time ni juga. Nak menangis? Teruskan. Lepaskan semuanya. In Sha Allah, lepas tu korang akan tenang.


**Tips Mudah Untuk Bangun**

  • Berwudhuk sebelum tidur
  • Baca surah Al-Mulk sekurang-kurangnya 10 ayat
  • Baca doa tidur dan niat dalam hati "Ya Allah, aku memohon kepada Mu supaya bangunkan aku pada waktu paling afdhal untuk berdoa pada Mu."
  • Kunci jam


3. Banyakkan Istighfar Dan Berzikir

  • La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)
  • Hasbunallaah wa ni'mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)

Tapi kena ingat ye. Zikir bukan sahaja di mulut tapi kena sampai ke hati masing-masing.



4. Elakkan Mendengar Lagu Bertema Kekecewaan

Ini penting kepada mereka yang baru je mengalami putus cinta atau tunang. Sila hindari dari suasana yang boleh membuatkan korang sebak. Kalau boleh, elakkan daripada mendengar lagu yang bertemakan putus cinta atau kecewa ni.

Kita nak tenangkan hati. Bukan untuk menyesakkan hati lagi. Betul tak?

Jadi, kalau boleh dengar lah lagu Baby Shark ke. Atau buka video yang kelakar-kelakar. In Sha Allah, korang akan ok walaupun ianya akan mengambil masa. 



5. Sentiasalah Mengingati Allah

Yes ! Ini paling penting. Sentiasa mengingati Allah. Yakinlah dengan sepenuh hati bahawa Allah maha mengetahui dan sentiasa bersama kita walau apa pun terjadi. Cuma kita je sebagai manusia sombong denganNya.

Apa yang membuat kita sedih, Allah lebih Maha Kuasa Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Ingat, semuanya ada hikmah yang akan korang nampak.

Yakinlah kesedihan dan rasa tidak tenang yang Allah bagi tu adalah agar kita kembali mengingatiNya. 


Kita kena usaha untuk gembirakan hati sendiri. Kalau bukan kita, siapa lagi kan. Memang semuanya akan mengambil masa. Tapi korang kena ingat akan ada kemanisan yang bakal terjadi. In Sha Allah ^^



December 15, 2017

,
Tajuk : Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.


Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.


Apakah Itu Forex?



Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.


Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.



Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.

Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan  yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.


Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :  


1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.

Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.

Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.

Kelas Forex Master  menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.

Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.


Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.



Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.

Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.

  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami.
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan.
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus.
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman.
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap!
  • Business To Business
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.



Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.


Mario Singh.



Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.


Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.      


Wayne Ko.



Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.


Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.  


Ahmad Zaki.



Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.


Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets.  Bukan calang-calang orang beliau ni.


Ibrahim.



Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.


Zulhilmi.



Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.


Aun Khairul.



Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.  

8. Lokasi Yang Strategik.



Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah :  
  • Parking Percuma
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!
Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


Follow Us @_nrlsyhirh