2017 - Syahirah Valiant

August 21, 2017

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebagai Seorang Blogger?

Monday, August 21, 2017 0
Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebagai Seorang Blogger?
ice cream, food, and city image


Sekian lama Nurul tak share tips pasal blog kan. Aik, korang tak tahu ye Nurul pun ada sharing sikit tentang tips blog? Ayokkk ~ Kalau tak percaya, korang boleh usha dekat SINI tau ^^ Tips-tips yang Nurul kongsikan dalam blog Nurul ni adalah tips yang Nurul dah praktikkan. So, korang boleh la ikut kalau ianya bagi manfaat untuk korang :D

Dan sekarang Nurul nak share serba sedikit tentang seorang blogger. Kita semua blogger kan? Suka menulis, explore dan suka cari kawan baru. Tapi, pernah tak korang terfikir apa yang sebenarnya seorang blogger perlu lakukan?


APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN SEBAGAI SEORANG BLOGGER YANG HEBAT !

1. NIAT SEIKHLAS HATI
Ada tak dekat sini nak berblog semata-mata sebab DUIT? Atau sebab POPULARITI je? Aippp. Jangan tau. Betul kan balik niat awak tu. Kita sebagai seorang blogger ni kena lah fikirkan orang lain. Kita berblog ni kan untuk menyampaikan maklumat. So, pastikan niat korang tu sampai dengan apa yang korang buat sekarang. Kalau niat salah, sia-sia je selama ni korang berblog. 



2. TENTUKAN TARGET KITA
Ini memang patut ada pada setiap blogger. Kalau korang ada yang jadikan blog ni sebagai punca korang mencari rezeki, tak salah. Tapi kena tengok target korang tu. Korang nak hasil yang tip top. Tapi apa yang korang lakukan tu tak setanding dengan yang korang nak. Jadi, macam tu? Hurmmmm ~ Percaya lah. Apa yang kita buat tu menampakkan hasil yang akan datang.



3. ENTRY YANG SIMPLE DAN BERMANFAAT
Apa maksud tu? Haaaa, korang rajin tak membaca sesuatu yang panjang lebar? Memang ada orang suka. Tapi tengok pada waktu tu. Buatnya time tu kita tengah busy dan tak sempat nak membaca, membazir je kan entri kita tu. Orang pun tak nak baca lagi-lagi entry panjang dan tidak ada apa-apa maksud pun. So, tunggu apa lagi. Meh check entry kita macam mana :D



4. TERJAH SETIAP HARI BLOG OTAI & CARI INFO ATAU TIPS YANG BERGUNA
Ini pun penting tau. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita kena belajar sesuatu dengan orang yang hebat dan seseorang yang dah berpengalaman. Pada Nurul la kan. Nurul suka singgah blog otai-otai ni. Banyak info yang Nurul dapat dan Nurul boleh explore cara penulisan. So dari situ kita boleh asah lagi cara penulisan kita. Dapat tak apa yang Nurul cuba terangkan ni? Kita jangan jadi sombong ye :D



Dah habis baca? So jangan la tangguh lagi. Jom kita apply semua tu. Nurul dah buat dan dah dapat hasilnya. Jom kita sama-sama jadi seorang blogger yang mempunyai matlamat untuk menyebarkan maklumat yang diperlukan oleh orang ramai. 

Saham di akhirat nanti adalah salah satu saham kita menyampaikan ilmu :D




August 20, 2017

Imbau Kembali Zaman Yahoo Messenger

Sunday, August 20, 2017 14
Imbau Kembali Zaman Yahoo Messenger

Peredaran zaman sekarang ni makin lama makin pesat. Tak kira la dari segi bangunan ataupun laman sesawang. Ingat tak zaman friendster, myspace dan sebagainya. Mesti korang pernah gunakan? Hehehe. Sebab zaman Nurul pun Nurul sempat guna semua tu. Dan yang paling legend adalah Yahoo Messenger. Betul tak? :D

Bila imbau balik macam alahai ~ Tua da aku ni. Serious lama sangat yahoo messenger tu. Time tu rasanya Nurul baru umur 12 tahun iaitu darjah 6 uolsss. Teringat Nurul suka sangat chat dekat Yahoo Messenger tu. Sampai la umur Nurul 16 tahun. Lepas tu da stop da. Hahaha.


Image result for zaman yahoo messenger

Ingat la kan Yahoo Messenger macam ni :D Kita add kawan menggunakan email masing-masing. Then dekat situ kita boleh chat, share gambar dan bagi alert.


Sekarang rasanya macam dah jarang sangat orang guna ataupun memang takde orang guna da kan. Fungsi dia sama je macam whatsapp cumanya whatsapp ni kita add guna nombor fon. Memang legend sangat la kan. Siapa dekat sini sempat guna Yahoo Messenger ni? Meh munculkan diri anda. Hehehe. Nak tengok sape geng Nurul :D




Carotomax Mampu Mengurangkan Rabun Mata

Sunday, August 20, 2017 6
Carotomax Mampu Mengurangkan Rabun Mata
accessories, harry potter, and nerd image

Rabun atau ada masalah penglihatan merupakan salah satu nikmat yang ditarik oleh Allah SWT. Daripada situ kita sukar untuk menglihat dengan jelas tanpa bantuan cermin mata ni. Ramai juga yang pakai cermin mata kan. Sama juga macam Nurul. Kadang-kadang memang rasa tak best sebab mata kita kabur dan tak dapat nak tengok dengan jarak jauh. Alahai ~ Ada sesetengah orang yang cuba cari jalan penyelesaian untuk tidak memakai cermin mata tapi masih gagal.

Hari ni Nurul nak share testimoni customer Nurul sendiri consume Carotomax ni. Alhamdulillah. Memang perkembangan yang memberangsangkan. Customer Nurul ni siap beli sampai 4 botol tau katanya nak buat stock. Hehehe. Memang favourite dia betul tu.


MANFAAT UTAMA CAROTOMAX
  • Lebih selamat daripada Vitamin A - pengambilan Vitamin A secara berlebihan akan menyebabkan toksisiti. Namun ahli sains telah menemui karotena pada tahun 1932 dan karotena ini selamat untuk diambil.
  • Meningkatkan daya penglihatan - Ia menghasilkan visual ungu yang membolehkan penglihatan dalam gelap seperti rabun malam, kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters dan eyebag.
  • Meredakan penyakit kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, jerawat dan ulser kulit.





MENGAPA CAROTOMAX ?

Carotomax mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa.

1. Alpha carotene - untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.

2. Beta carotene - memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka serta mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.

3. Lycopene - bersifat antioksidan, menghalang penuaan organ.

4. Astaxanthin - pigmen dalam alga & fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. (melindungi kerosakan oksidasi kolestorl LDL)

5. Lutein - menyekat katarak.

6. Zeaxanthim - melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya.


No automatic alt text available.

Ni dia salah seorang customer kita yang dah berjaya kurangkan rabun dengan carotomax Shaklee. Beliau hanya makan 1 botol masa mula-mula makan tu pun dah beransur terang penglihatannya. Seronok kan bila dapat penglihatan yang jelas ni :D









Boleh Je Kurus Tanpa Vitamin, Kenapa Nak Kurus Dengan Vitamin Pulak?

Sunday, August 20, 2017 2
Boleh Je Kurus Tanpa Vitamin, Kenapa Nak Kurus Dengan Vitamin Pulak?

Sekian lama Nurul tak share berkaitan kesihatan kan. So sekarang ni ada sesuatu yang korang semua perlu tahu dan kena ambil tahu untuk kepentingan hidup korang jugak. Bukan untuk diri sendiri semata-mata, malah untuk seisi keluarga juga.

Dekat luar sana selalu je kita nampak dan kita baca ada orang yang berjaya kurus tanpa vitamin. Betul tak? Confirm ada je yang terselit "Saya tak ambil apa-apa vitamin" atau ada yang menggambarkan dia tak ambil vitamin. Contohnya seperti cuma jaga makan dan bersenam sahaja.


Persoalan di sini sekarang, penting ke vitamin ni dalam kehidupan seharian kita? Korang boleh utarakan jawapan korang juga ye.

Sebenarnya persepsi orang lain-lain. Nurul dapati ada beberapa sebab kenapa ramai yang beranggapan bahawa vitamin ni tidak lah penting mana. Hal ini supaya kita lebih faham dan kenapa ramai sangat yang anti vitamin atau supplement.

No automatic alt text available.


1. SAMAKAN SHAKLEE DENGAN VITAMIN SCAM

Landmark Study (yang mereka tak nak percaya) pun dah ada bukti bahawa vitamin Shaklee ni bukan sebarang vitamin dan bukan setanding dengan vitamin yang ada. Orang yang makan vitamin kebanyakan daripada jenama popular lain memang tiada kesan kepada tahap kesihatan malah ada yang lebih teruk berbanding yang tidak makan apa-apa vitamin. Jadi, memang betul kebanyakan vitamin yang ada di pasaran memang tidak berguna dan korang hanyalah membazir sahaja.

Cuma, ada yang lupa bahawa Shaklee ni berbeza. Sekali lagi, hal ini dibuktikan dalam Landmark Study tu ye. Shaklee sendiri memang guaranted bahawa sesiapa yang makan vitamin Shaklee akan mendapat kesihatan yang baik sama ada dalam jangka masa panjang atau dalam masa jangka pendek. Syarikat vitamin lain tak berani nak guaranted hal ni tau. 

Tapi malangnya, mereka tak nak juga percaya dan main makan je vitamin yang bukan-bukan. Haihhh ~ Tak mau begitu. Kesian diri awak tu. Allah bagi amanah untuk kita jaga betul-betul. Sementara kita hidup ni dengan ada kesihatan yang sihat la kita boleh beramal dengan banyak.


2. MASYARAKAT MASIH ANGGAP VITAMIN INI AKSESORI

Macam aksesori rantai dan kereta, kalau ada pun ok, kalau takde pun ok. Golongan ini selalunya tak tahu apa yang diperlukan oleh badan mereka. Mereka tak tahu nutrisi apa yang cukup atau tidak. Dan ada juga golongan yang main makan je vitamin apa pun asalkan murah. Diaorang tak fikir vitamin tu berkesan ataupun tidak, ada racun pun ditolak tepi. Yang penting janji murah.

Alahai ~


Yes. Memang boleh kurus tanpa vitamin. Tapi lagi bagus korang amalkan vitamin untuk keperluan nutrisi yang cukup. Sebab ianya akan membantu metabolisme kita untuk melawan penyakit yang berbahaya. Kita hidup ni bukan setakat nak kurus je tau. Malah kita kena fikirkan kesihatan juga.

Sebenarnya kalau kita exercise sekalipun, tak cukup vitamin, akan membawa padah tau. Padah macam mana pulak tu? 

Contohnya, seorang ahli gym ni buat work out. Nak badan berketul-ketul tapi tak pentingkan vitamin. Tengok-tengok tengah work out tu kaki patah. Tu tandanya beliau tak cukup kalsium. Jadi, daripada situ dah nampak yang korang jangan lah abaikan vitamin walaupun rasa ianya tak penting. Tapi dalam diam ianya sangat penting ye :)


Kurus ni adalah subjektif untuk semua orang. Tapi korang nak ke tengah sibuk nak kurus, tengok-tengok ada penyakit berbahaya. Confirm la tak nak kan. Jadi, pilihan di tangan anda. Nurul menulis di sini bukan bertujuan untuk melariskan produk. Tapi Nurul nak kita semua sedar bahawa kita hidup bukan pada zaman atok nenek kita. Kita hidup dalam zaman yang moden dan pelbagai risiko yang kita akan dapat.

Jadi, bertindak sebelum terlambat. Kita takkan pandang VITAMIN tu penting selagi kita tak sakit. Bila da sakit, nak sembuh pun susah. Bak kata perpatah, MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT.

Renung-renungkanlah ^^






August 19, 2017

Mega Sports Expo Bersama Lazada

Saturday, August 19, 2017 2
Mega Sports Expo Bersama Lazada

Nampak tak banner atas tu? Hehehe. Semangat betul kita ni disebabkan masing-masing tengah demam sukan SEA kan. Alhamdulillah. Kita masih bersemangat sampai ke hari ni untuk menyokong atlet suka negara. Semoga mereka mencapai kejayaan yang dapat membanggakan Malaysia. Amin. Bersama-sama lah kita menyemarakkan semangat lagi ye :D

Lazada pun tak ketinggalan untuk menyemarakkan lagi musim sukan sea ni. Lazada siap buat sales besar-besaran tau untuk sukan sea ni. Barang-barang sukan yang mahal pun dijual dengan harga yang murah. Jeng jeng jeng. Tunggu apa lagi. Jom la kita shopping berjemaah.


> MEGA SPORTS EXPO BERSAMA LAZADA <




Haihhh. Rambang mata siapa yang peminat sukan ni kan. Siap ada diskaun tu lagi. Memang sales besar-besaran ni. Dekat atas tu semua brand yang mahal-mahal kan. ^^


> MEGA SPORTS EXPO BERSAMA LAZADA <








Bukan itu sahaja. Lazada pun dengan berbesar hati bagi korang voucher tau. Mana yang shopping banyak tu memang elok sangat la korang redeem voucher ni. So tunggu apa lagi. Barangan yang mahal dijual dekat luar korang boleh dapat dengan harga yang super duper murah dengan Lazada.

Pilihan di tangan anda ^^


> MEGA SPORTS EXPO BERSAMA LAZADA <


Macam mana nak shopping? Senang aje. Klik je link dekat atas ni ye :D



Review Wattpad | The Boy I Admire From Afar

Saturday, August 19, 2017 6
Review Wattpad | The Boy I Admire From Afar

Korang pernah dengar pasal WATTPAD kan? Ianya merupakan e-novel yang dicipta khas untuk peminat novel dalam bentuk e-novel. Senang nak baca di mana-mana sahaja sebab ianya dalam fon je. Hehehe. 

Dan Nurul merupakan salah seorang peminat tegar wattpad ni. Alhamdulillah. Dah hampir 2 tahun Nurul baca melalui wattpad ni je. Malas nak pegang buku, kita baca wattpad je. Penulis-penulis dalam wattpad ni pun boleh tahan hebat tau. Jalan cerita yang mereka buat memang terbaik dan setanding dengan penulis-penulis novel yang famous tu. Dalam wattpad ni kita boleh baca macam-macam jenis bahasa. Kalau Nurul pilih novel bahasa melayu dan english sebab tu je bahasa yang Nurul faham. Hehehe. Cuma part yang Nurul tak berapa gemar dengan wattpad ni adalah dia da release cerita yang belum lagi habis. So kita kena tunggu penulis tersebut update chapter yang baru.


Tapi, ada sesetengah tu tak tahu cerita apa yang best kan. Haaa, ni Nurul nak recommend dekat korang satu cerita yang best. Pada mulanya Nurul random pick je. Last-last bila baca tu. Wow ! Memang best. So why not korang try baca. Then boleh la bagi komen dekat sini. Hehehe. Tapi nak diingatkan yang cerita ni tak habis update lagi tau. Kena tunggu penulis update dulu. In Sha Allah, korang takkan menyesal :D



Claire Olsen had a great crush on Zion Petrakis since the first time she laid eyes on him. But Zion had his eyes glued at the school's 'It girl' Maddie Jennings. Claire couldn't compete with Maddie who was every boy's dream girl in school. She hid her feelings for Zion and just satisfied admiring him from afar.

So, tunggu apa lagi. Cepat-cepat search dan jom kita baca. Hehehe. :D





Anak Akan Jadi Kurang Nakal Jika Ibu Bapa Selalu Berikan Ciuman Di 4 Tempat 'Ajaib'

Saturday, August 19, 2017 4
Anak Akan Jadi Kurang Nakal Jika Ibu Bapa Selalu Berikan Ciuman Di 4 Tempat 'Ajaib'
Image result for baby kissing


MAK AYAH WAJIB TAHU DEKAT MANA NAK CIUM ANAK-ANAK

Kadang-kadang anak kita jadi liar disebabkan kurangnya sentuhan dan ciuman daripada ibu bapa. Perasan tak kalau anak kita jatuh sampai benjol kepala, kita automatik rasa nak peluk cium anak dan gosok-gosok dekat tempat yang benjol tu dan serta merta anak kita pun akan jadi makin tenang dan sakit dia akan berkurang.

Itu lah dia keajaiaban sentuhan dan ciuman ibu bapa !


Tapi, nak cium anak pun kena ada ilmu tau untuk pastikan mereka mendapat kasih sayang yang sempurna. Ada 4 tempat ciuman dan 6 tempat gosokan.




1. CIUMAN DI KEPALA ADALAH CIUMAN KEBANGGAAN

Bila kita rasa bangga dengan pencapaian anak kita, contohnya dia boleh skor A dalam exam, cepat-cepat lah kita cium di kepala mereka atas tanda kita bangga dengan mereka. Kadangkala, anak kita ni nakkan yang dia nampak ibu bapa mereka bangga dengan mereka.


2. CIUMAN DI DAHI ADALAH TANDA REDHA

Image result for forehead kiss baby


Image result for forehead kiss baby

Bila anak kita buat sesuatu yang buat kita rasa redha dan ikhlas pada anak, dahi adalah tempat terbaik untuk kita cium. Si anak pun akan suka dengan ciuman tersebut :D


3. CIUMAN DI PIPI ADALAH CIUMAN RINDU

Image result for cheek kiss baby

Bila kita ambil anak daripada taska atau bila anak baru balik daripada sekolah, tempat terbaik nak cium adalah di pipi. Kadangkala kalau kita dah rindu sangat tu sampai nak gomol je kan. Lagi-lagi kalau si anak tu tembab. Hehehe.


4. CIUM DEKAT TANGAN ADALAH BILA KITA RASA KASIH SANGAT DEKAT ANAK KITA

Image result for hand kiss baby

Ciuman di tangan ni istimewa sangat sebab tu kita kena ajar anak kita cium tangan kita. Ramai budak-budak bukan cium tangan tapi sujud dekat tangan orang tua. Salah tau. Bersalam kena guna bibir atau hidung. Bukan dahi ye. 


Untuk tempat gosok tu sama je dengan 4 tempat ciuman tapi kita tambah lagi 2 tempat iaitu :- 

1. Gosok di belakang leher kalau anak-anak nampak risau atau tak tenteram.

2. Gosok di dada pulak sangat mujarab untuk kurangkan kenakalan anak-anak. Sambil gosok tu mak ayah boleh cuba selawat atau baca surah pendek macam Al-Fatihah atau Ayat Kursi.






Selesai Mendaftar Dengan Komaci

Saturday, August 19, 2017 8
Selesai Mendaftar Dengan Komaci
Dunia blogger memang terkenal dengan dunia penulisan. Betul tak? Tapi korang sebagai blogger tahu tak yang penulisan kita tu sebenarnya boleh menghasilkan duit. Orang kata duit geli-geli. Hehehe. Tapi memang betul pun. Jangan cakap penulisan kita tu tak bagus tau. Sebenarnya bagus dan ada pihak yang berminat. Cuma kita perlu asahkan ia menjadi lebih baik. 

Kebolehan untuk menulis bukan semua orang ada ye. So kita yang ada kebolehan tu kena appreciate dan gunakan sebaik mungkin. In Sha Allah, daripada situ korang boleh jana income cukup la untuk tampung kehidupan seharian korang.

Ni ada satu lagi platform untuk korang jana income dengan hanya mengiklankan sahaja campaign yang ada. Apa benda tu? Haaaa. Nak memperkenalkan pada korang iaitu platform KOMACI. Hehehe. Comel sungguh nama. Ala-ala jepun pulak tu. Alhamdulillah. Nurul da selesai mendaftar dengan Komaci ni.



KLIK SINI untuk mendaftar


So, ini lah profile Nurul. Baru je buat so memang kosong la citenya. Hehehe. Nanti Nurul buat review sikit bila dah dapat hasilnya ye. Korang yang nak mendaftar dan mencuba tu boleh la daftar ye. Ramai dah blogger yang terjebak dengan KOMACI ni. Nurul je lambat. So korang pun jangan ketinggalan ye. Untuk mencari rezeki ni sangat lah luas. Cuma kita je yang perlu pandai mencari ^^


Tunggu apa lagi?? Meh daftar ramai-ramai. KOMACI nak bantu korang jana income ribu riban ni. Takkan tak nak kut :D



August 18, 2017

Giveaway by LZ

Friday, August 18, 2017 7
Giveaway by LZ

KLIK BANNER UNTUK JOIN


Da seminggu jugak Nurul bookmark giveaway ni. Hari ni baru la nak join sebab tengok dekat bookmark ada lagi giveaway yang tak join. Hehehe. So jom kita join ramai-ramai ^^


Blog Lady In Red Planner merupakan blog yang simple dan sarat dengan pelbagai info. Alhamdulillah. Memang Nurul selalu jugak singgah blog ni sebab kandungan blog ni yang menarik hati Nurul untuk selalu singgah. Dan paling penting, blog beliau senang loading. Hehehe. Nurul akan singgah blog yang senang untuk loading dan tak perlu tunggu masa yang lama untuk tunggu :D





August 16, 2017

Kucing Pun Pandai Ber'posing'

Wednesday, August 16, 2017 9
Kucing Pun Pandai Ber'posing'

Hari ni kita santai-santai je ye. Tergerak hati pulak nak buat entri pasal meow ni. Hehehe. Semestinya haiwan kesayangan Nurul. Tak kira la jenis kucing apa sekalipun. Diaorang ni makhluk Allah yang tersangat la comel dan bulus tu buat ku geram. Malangnya, Nurul ada resdung dan tak boleh kerap sangat nak gomol kucing tu.

Macam best je tajuk hari ni. Hehehe. Kita selalu tengok gambar kucing berposing ni dalam google je kan. Tak tahu la ianya betul atau tidak. Tapi Nurul rasa majoriti semua betul. Ada juga tau kucing yang pandai berposing. Contoh macam kucing yang bakal Nurul tunjukkan nanti. ^^

Dua hari lepas kut. Nurul berwhatsapp la dengan kawan kolej Nurul dulu. Sebabnya Nurul dengan dia memang suka sangat dengan kucing. Kadang-kadang share-share gambar kucing. Nurul pun ada bela kucing. Memang elok sangat lah tu. Tapi yang buatkan Nurul geram, kucing dia serious la pandai nak berposing. Tak percaya? Korang tengok ni :D








Haaaa. Tengok la ni. Hahaha. Comel giler. Untuk pengetahuan korang, ni merupakan kucing daripada India tau. Teddy ni baru balik Malaysia. Tapi serious comel. Dan ini lah kucing kawan Nurul tu. Kalau si gendut mika tu pandai berposing macam ni. Mesti comel jugak. ^^




Kelebihan Produk Review Dan Advertorial Di Blog

Wednesday, August 16, 2017 6
Kelebihan Produk Review Dan Advertorial Di Blog
Kini ramai blogger yang menerima pelbagai tawaran untuk membuat advertorial dan produk review di blog masing-masing. Ianya merupakan satu peluang untuk menjana pendapatan yang baik buat blogger.

Tapi, pernah tak anda terfikir kenapa advertorial dan produk review di blog semakin mendapat perhatian dan mula digemari? Sudah tentu kerana terdapatnya kelebihan-kelebihan yang begitu besar dan semakin diakui kepentingannya pada masa kini dan akan datang.


Kelebihan Produk Review & Advertorial di Blog


KELEBIHAN BLOG

Berikut merupakan beberapa kelebihan advertorial dan produk review di blog yang memberikan nilai tinggi dan ada diantaranya tidak mungkin diperoleh melalui media lain.


1. MEDIA YANG LENGKAP
  • Sudah semestinya blog dapat memberikan kaedah yang paling lengkap untuk teknik penyampaian. Tiada had maksimum jumlah perkataan yang boleh digunakan serta informasi bolehlah disampaikan dengan lengkap agar mudah difahami oleh orang ramai.
  • Posting juga boleh disertakan gambar, video, audio, banner serta pautan (link url) yang memberikan nilai tambah serta mempelbagaikan teknik penyampaian agar lebih menarik dan kreatif dalam mengolah artikel.
  • Perkongsian (sharing) artikel amat mudah dilakukan serta kemudahan interaksi dua hala secara terus melalui ruang komen memberikan kelebihan untuk berkomunikasi.

2. GAYA HIDUP MASA KINI
  • Kepesatan dan kemajuan teknologi komunikasi masa kini telah menjadikan segala informasi boleh diakses hanya secara online sahaja. Telefon pintar semakin berkuasa dan menjadi keperluan setiap orang untuk membuat rujukan, membeli, membayar, menjual, bersosial dan sebagainya.
  • Ianya akan terus menjadi gaya hidup masa kini dan akan datang. Maka peluang pemasaran secara online ini semakin amat penting dan berpotensi tinggi. 

3. PROMOSI MELUAS TANPA SEMPADAN
  • Blog merupakan media sosial tanpa sempadan yang boleh diakses oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia, bangsa dan batasan negara. Ianya menjadi pentas terbaik dan berkesan untuk promosi tanpa had dan boleh menjanjikan kejayaan dalam masa yang singkat serta berterusan.
  • Kelebihan blog yang membenarkan perkongsian artikel dengan mudah ke media sosial lain telah membuka lebih banyak ruang untuk hebahan yang meluas dan bukan sahaja dalam negara malah ke seluruh dunia !

4. TEMPOH PROMOSI BERPANJANGAN
  • Tempoh masa adalah kelebihan yang tidak boleh dimiliki oleh media-media lain. Blog menawarkan jangka masa promosi tanpa had masa selagi posting atau entri serta blog tersebut masih wujud.
  • Ianya memberi jaminan terbaik bagi pengukuhan dan penjenamaan jenama, produk atau perkhidmatan di dalam dunia maya untuk jangka masa yang sangat panjang.

Jadi, jelas bahawa mereka yang telah terbuka mata dan minda sahaja yang sanggup melabur untuk menggunakan peluang advertorial dan produk review di blog. Maka, pilihan melakukan promosi, penjenamaan, pengenalan dan hebahan melalui blog adalah yang terbaik kerana kelebihan yang diperolehi sangat berbaloi.








August 15, 2017

Moisturizer Tea Tree Oil Cosmoderm Untuk Kulit Berminyak Dan Muka Yang Bermasalah

Tuesday, August 15, 2017 6
Moisturizer Tea Tree Oil Cosmoderm Untuk Kulit Berminyak Dan Muka Yang Bermasalah

Penjagaan muka sangat penting kan lagi-lagi untuk perempuan. Rasa macam nak belai je muka ni. Hehehe. Lagi-lagi kalau kulit muka kita lembut dan halus je macam kulit baby. Lagi la suka kita pegang kan. Tapi, nak dapatkan kulit macam tu pun kena ada usaha tau dan kena jaga elok-elok.

Nurul nak share something dengan korang ni. Setiap daripada kita memang menggunakan skincare lain-lain kan. Tak kira la jenama apa sekalipun. Tapi, adakah skincare korang tu selamat digunakan ataupun ada kesan jangka masa panjang nanti. Haaaa ~ Fikir-fikirkan la ye. 

Sekarang ni Nurul ambil keputusan untuk stay dengan skincare jenama Cosmoderm sebab ianya memang best sangat-sangat. Skincare ni tidak dibuat daripada bahan chemical berbahaya tau dan tiada paraben di dalamnya. Tapi hari ni Nurul nak story tentang Moisturizer Tea Tree Oil khas untuk sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit berminyak dan kulit muka yang bermasalah. Bila dah kulit berminyak tu confirm-confirm la korang tak suka kan dengan keadaan kulit muka korang tu. Haihhhh ~ Nurul alami benda tu sebab Nurul memang salah seorang yang ada masalah tersebut.




So ini lah dia Moisturizer Tea Tree Oil tu. Memang best sangat bila guna tau. Ringan je dekat muka dan paling penting ianya tidak melekit. Ada certain moisturizer tu bila kita pakai melekit je kan. Tapi ni tak. Bila kita sapu tu memang akan rata dan selesa je muka kita. Boleh jugak dibuat sebagai base makeup ^^ 


Ia juga merupakan 2 dalam 1 - primer dan pelembab untuk kulit berminyak dan kombinasi :
  • Pelembab berasaskan air, sesuai sebagai asas mekap atau untuk wajah natural.
  • Perlindungan asas tabir suria daripada UVA dan UVB yang menggelapkan dan merosakkan sel kulit.
  • Sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi.



Kalau korang nak sangat cari produk Cosmoderm ni, boleh la cari dekat ig ni ye. Semua produk ada tau. Tinggal pilih je. Korang juga akan diconsult cara pemakaian produk dengan sempurna. ^^





August 14, 2017

Anak Gadis Melayu Zaman Sekarang Dan Kain Batik

Monday, August 14, 2017 16
Anak Gadis Melayu Zaman Sekarang Dan Kain Batik
Image result for kain batik


Nurul Nurul ~ Apa pelik sangat tajuk kali ni. Hehehe. Terasa nak buat entri pasal anak gadis melayu zaman sekarang dan jugak kain batik. Apa kaitan dua tu? Jeng jeng jeng !! :D

Pada pendapat korang la kan. Best tak pakai kain batik ni? Nurul percaya memang zaman sekarang ni anak-anak gadis takde maknanya nak pakai kain batik ni kan. Katanya tak selesa dan susah nak bergerak. Eh, yeke? Betul ke? Hehehe. Mana taknya. Selalu kita nampak anak gadis sekarang pakai seluar je kan. Lagi-lagi dekat rumah. Confirm punya la.

Tapi pada pendapat Nurul la kan. Nurul lagi prefer pakai kain batik dan itu adalah kegemaran Nurul. Nurul tak tahu kenapa yang Nurul suka pakai kain batik daripada seluar. It's feel like Nurul bebas nak bergerak. Pelik kan. Tapi itu la hakikatnya.

Siapa geng kain batik dekat sini, sila munculkan diri anda. Hehehe. Kita geng ! Pada masa dekat kampung sepupu-sepupu perempuan Nurul pakai seluar, Nurul sorang pakai kain batik. Eh, tak salah kan. Lagi selesa kot. Dan itu kan salah satu tradisi melayu. Lagipun corak kain batik ni cantik-cantik tau. Sedap mata memandang :D



August 13, 2017

Serlahkan Kejelitaan Anda Bersama Essence

Sunday, August 13, 2017 13
Serlahkan Kejelitaan Anda Bersama Essence
Cakap je pasal makeup, mesti ramai yang suka kan. Especially siapa yang kaki makeup macam Nurul. Hehehe. Tapi kebanyakan makeup Nurul hanya lah berasaskan daripada drugstore je. Tak mampu deh nak beli dekat sephora. Tengok harga pun dah terbeliak. So, untuk tunaikan minat kita terhadap makeup, Nurul beli je mana yang mampu dan hasilnya sama je kan :D

Siapa yang selalu beli makeup dekat drugstore tu, angkat tangan !! Kita geng. Hehehe. Time nak pilih pun satu hal. Confirm rambang mata kan. Padahal semua sama je. Tapi bila dah sampai masa tu, dalam kepala asyik fikir, eh ni lain. Tu lain. Siapa yang ikut Nurul pergi shopping makeup pun memang akan pening dan penat. Bukan penat apa. Penat tengok kita memilih :D


Nurul suka sangat dengan makeup daripada essence ni. Sangat sesuai dengan muka Nurul. Ada sesetengah makeup kalau Nurul pakai akan naik jerawat tau. Tapi bila pakai ESSENCE ni, Alhamdulillah jerawat tak naik. Maksudnya muka memang dah serasi dengan makeup ni dan makeup daripada essence memang sangat-sangat cantik tau. Nak tengok koleksi Nurul? Jom-jom :D




So, ini lah koleksi Essence Nurul. Beli dekat drugstore je. Murah pun murah. Pasal essence yang Nurul suka adalah packaging dia. Comel dan mudah untuk bawak travel. Serious ~ Palette dia pun comel je. Hehehe. Senang Nurul nak bawak balik kampung atau pergi travel.

Apa yang Nurul ada tu ?

  • Mousse foundation
  • Mosaic blush
  • Eyeshadow roses palette
  • Highlighter palette
  • Eyeliner 2 in 1
  • Concealer
  • Transparent mascara
  • Eyeshadow base
  • Eyebrow mascara

Itu lah dia collection essence Nurul. Nanti Nurul up pasal cara Nurul makeup pulak ye :D Pada diri Nurul, Nurul suka pakai makeup yang sangat ringan. Kadang-kadang nampak macam tak makeup. Hehehe. Tapi kita nak nampakkan natural look tu kan, so kena la pakai makeup nipis je. ^^


Perempuan yang pakai makeup ni bukan lah tutup segala cela yang ada. Itu la diri seorang perempuan. Makeup ni sekadar hiasan untuk diri lebih yakin tampil depan orang ramai. Betul tak? Kalau kita pakai lawa-lawa, mesti kita ada keyakinan nak jumpa ramai orang kan.

Tapi nak diingatkan, da makeup tu cuci elok-elok tau untuk solat. ^^




August 12, 2017

6 Tips Untuk Tangani Panas Baran Pasangan

Saturday, August 12, 2017 6
6 Tips Untuk Tangani Panas Baran Pasangan


Hubungan percintaan tidak kira la ketika bergelar kekasih mahupun sudah berkahwin dan mempunyai cahaya mata adalah medan untuk pasangan memahami antara satu sama lain. Apatah lagi apabila anda berdepan dengan pasangan yang baran walau hanya kerana hal remeh temeh je. Pasti rimas dan menyampah kan? Ikuti beberapa tips untuk anda menangani karenah pasangan si panas baran.


1 : BERI MASA

Kebiasannya orang yang cepat marah mudah untuk kembali normal dalam masa yang singkat juga. Apabila mereka mula menunjukkan rasa tidak puas hati tentang sesuatu perkara yang dibincangkan, berhenti daripada membicarakan perihal itu dan biar dia melayan amarahnya tanpa anda bersuara. Ya, mungkin dia akan menghempas pintu keluar bilik kerana tidak tahan dengan perasaannya yang membuak-buak itu, tetapi dia pasti akan kembali ke dalam bilik dengan senyuman manja serta kata maaf kerana terkasar bahasa. 

Apa yang pasti, biar dia buang segala amarah yang ada. Masa akan menyembuhkan dan mengurangkan rasa itu.



2 : RESPONS ANDA TIDAK DIALUKAN

Hanya kerana kedai bakeri kegemarannya kehabisan stok kek yang diingini, dia marah-marah serta mengamuk tidak tentu hala. Jika anda cuba untuk memberi penjelasan mengapa hal itu berlaku, anda hanya akan mengundang parah dan meningkatkan lagi amarahnya. Jangan cuba untuk menenangkan kerana itu membuatkan mereka rasa lebih tercabar. Mereka menganggap pendapat mereka sahaja yang betul, walaupun jelas segala maklumat yang anda sampaikan adalah mengikut logik.



3 : ELAK TERLIBAT DALAM PERTENGKARAN

Selalunya mereka yang mempunyai sifat baran ini mampu untuk menukar perkara kecil mejadi isu besar. Secara perlahan-lahan, dia juga akan membawa anda terlibat sama dalam permasalahan yang dicipta sendiri. Sebaik sahaja anda menyuarakan pendapat anda, jangan sesekali membalas apa juga yang dia cakapkan.



4 : PUNYAI KESABARAN

Berhubungan dengan seseorang yang mempunyai masalah kawalan emosi memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. Cuba sedaya upaya mampu untuk bertindak sebaliknya kerana jika anda turut bersikap negatif sepertinya, hubungan kalian tidak akan kemana. Jadi tenang dan tidak melatah tidak bermakna memberi peluang untuk dipijak, tetapi ia memberi contoh yang baik kepada pasangan.



5 : JANGAN MENGIYAKAN SEGALANYA

Namun, tidak semua yang dia lakukan adalah betul. Jika amarahnya itu sampai ke tahap mengugut, mencederakan anda serta merosakkan harta benda, ia tidak harus berterusan begitu. Mereka perlu belajar untuk mengawal perbuatan serta kata-kata yang menyinggung perasaan. Had kesabaran anda juga ada hanya. Biar mereka tahu yang anda juga ada perasaan.



6 : SOKONGAN LUAR

Kadangkala, sifat mudah marah ini perlu dirawat menggunakan khidmat pakar. Ketahuilah bahawa sikap mudah marah boleh menyebabkan perkara yang lebih teruk seperti kurang waras dan tekanan jiwa. Biar mereka sedar yang anda ingin mereka mengubah sifat buruk anda ini untuk masa depan yang lebih baik.




I'm A Contributor For ZCOOP Malaysia

Saturday, August 12, 2017 8
I'm A Contributor For ZCOOP Malaysia



Alhamdulillah. Pihak Zalora sedar tentang kewujudan dan penulisan Nurul sehinggakan pihak Zalora sudi menjemput Nurul untuk menjadi salah seorang contributor untuk program mereka di bawah ZCOOP MALAYSIA. Pada mulanya memang Nurul tak sangka Nurul dapat sebab Nurul tak rasa penulisan Nurul ni layak untuk menyertai. Tapi Nurul abaikan dan isi je form dan baca syarat yang ditetapkan, Alhamdulillah. Nurul di approve kan. Hehehe.

Dan sekarang, Nurul dah official menjadi contributor ZCOOP. Ramai lagi blogger yang hebat-hebat dapat jemputan sehebat ni. Sebab tu la orang cakap, abaikan kata hati yang menyatakan kita tak boleh. Kita cuba dan tengok hasilnya. Adat la kalau kita diterima atau ditolak. Betul tak? ^^


Sekarang ni Nurul nak jemput korang baca serba sedikit artikel Nurul yang tak seberapa dekat ZCOOP Malaysia.


Baca sini :-




5 Jenis Benjolan Payudara Adalah Bukan Kanser

Saturday, August 12, 2017 0
5 Jenis Benjolan Payudara Adalah Bukan Kanser
Image result for benjolan kanser payudara


Mencari ketulan di payudara boleh menjadi mimpi buruk bagi semua orang khususnya wanita. Tetapi, sebelum cepat-cepat mengambil keputusan, anda harus mengetahui bahawa tidak semua ketulan payudara merupakan tanda anda mengalami kanser payudara. Beberapa ketulan pada payudara juga boleh berupa tumor jinak yang cenderung tidak berbahaya.

Saat melakukan Semak Payudara Sendiri dan mendapati ketulan, perhatikan beberapa ciri benjolan pada kelainan payudara seperti dibawah :-


1. KELAINAN FIBROKISTIK

Kebanyakan benjolan payudara merupakan fibrosis atau kista yang merupakan perubahan tidak normal pada jarigan payudara dan tidak bersifat ganas atau bukan kanser. Perubahan ini biasanya dikesan kerana adanya ketulan pada payudara, rasa sakit, atau bahkan bengkak pada payudara. Keadaan dan gejala ini biasanya semakin teruk seiring dengan bermulanya tempoh haid wanita.

Benjolan yang terasa di payudara mungkin lebih dari satu dan kadang-kadang dari puting akan keluar sedikit cecair berwarna keruh. Keadaan ini cenderung umum dialami oleh wanita usia produktif dan boleh terjadi pada salah satu payudara atau di kedua-dua payudara.



2. FIBROSIS

Rangkaian ini hampir sama dengan jaringan luka. Jika diraba, fibrosis pada payudara akan terasa lembut, padat dan keras. Kelainan ini tidak akan menyebabkan atau berkembang menjadi kanser payudara. Kajian berkaitan peningkatan risiko kanser payudara pada mereka yang menderita kelainan fibrokistik menghasilkan kesimpulan yang berlainan. Ada yang mengatakan bahawa jika mempunyai kelainan fibrokistik, maka risiko kanser payudara di kemudian hari akan meningkat, namun ada juga yang menyatakan bahawa mempunyai kelainan fibrokistik tidak akan meningkatkan risiko kanser payudara.



3. KISTA

Kista adalah kantung yang mengandungi cecair. Adanya kista biasanya baru dikesan ketika ukurannya sudah membesar atau disebut (kista makro) di mana ukurannya mencapai 2,5 - 5 cm. Pada tahap ini anda sudah boleh merasakan adanya ketulan pada payudara. Kista cenderung untuk membesar dan mejadi lunak ketika mendekati masa haid. Ketumbuhan kista biasanya bebrbentuk bulat atau bujur dan mudah digerakkan atau berpinda-pindah ketika disentuh. Tetapi benjolan kista dan ketulan pepejal lain susah untuk dibezakan.

Pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk mendapatkan data yang tepat sama ada benjolan benar-benar kista. Sama juga seperti fibrosis, kista juga tidak meningkatkan risiko anda terhadap kanser payudara.



4. FIBROADENOMA

Merupakan salah satu jenis tumor jinak yang sering dialami oleh wanita. Ciri-cirinya adalah boleh digerakkan atau berpindah-pindah tempat. Jika ditekan, benjolannya akan terasa padat atau solid, berbentuk bulat atau bujur serta kenyal. Biasanya benjolan payudara ini juga tidak menimbulkan rasa sakit ketika ditekan. Fibroadenoma biasanya dialami oleh mereka yang berusia 20-30 tahun. Selain itu, ketulan fibroadenoma biasanya cenderung memerlukan masa yang lama untuk bertambah besar tetapi tidak mungkin saiznya akan menjadi sangat besar.

Fibroadenoma tidak akan berkembang menjadi kanser dan sama seperti fibrosis serta kista, kajian berkaitan sama ada fibroadenoma boleh meningkatkan risiko terkena kanser payudara di kemudian hari masih belum menemukan jawapan.



5. INTRADUCTAL PAPILLOMA

Merupakan suatu tumor jinak, bukan kanser, terbentuk pada kelenjar susu. Biasanya intraductal papilloma berupa satu benjolan yang cukup besar yang terleyak berhampiran dengan puting atau boleh juga berbentuk beberapa ketulan kecil yang terletak jauh dari puting. Saiz dari benjolan tumor ini berkisar antara 1-2 cm, boleh lebih besar atau bahkan lebih kecil bergantung dari mana ketulan tersebut tumbuh. Terbentuk daripada kelenjar, sel fibrous dan pembuluh darah, intraductal papilloma lebih sering terjadi pada mereka yang berusia 35 hingga 55 tahun.

Jika intraductal papilloma terdiri hanya dari satu benjolan sahaja dan berada dekat dengan puting, keadaan ini biasanya tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara.



Di sini Nurul sertakan cara untuk membuat pemeriksaan payudara sendiri. Jika anda merasakan ada sesuatu yang aneh, anda disarankan untuk membuat pemeriksaan lanjut di hospital dengan segera.

Image result for benjolan kanser payudara








August 11, 2017

Tips Simpan Duit RM20 Untuk Anak, Dalam Masa Setahun Dah Boleh Dapat Berbelas Ribu !

Friday, August 11, 2017 15
Tips Simpan Duit RM20 Untuk Anak, Dalam Masa Setahun Dah Boleh Dapat Berbelas Ribu !

"Anak aku ni simpanan pun tak ada, masa bila nak simpan macam-macam benda nak kena beli..."


Dalam keadaan ekonomi sekarang, memang agak sukar jika kita fikirkan untuk ada simpanan duit yang banyak kan? Mana taknya. Macam-macam yang perlu dibayar dan dibeli sampai tak ada baki untuk membuat simpanan khususnya untuk masa depan anak. Namun, sebenarnya ada cara dan "trick" untuk anda membuat simpanan untuk anak bermula dengan jumlah yang minima. Macam mana pulak tu? Jom baca tips ini.


KAU MUNGKIN RASA TERBEBAN, TAPI HASILNYA ANAK KAU ADA SIMPANAN

Cara simpan duit untuk anak dalam masa 1 tahun sahaja !



Hari ni Nurul nak share tips untuk simpan duit secara kreatif sesuai untuk ibu bapa yang nak menyimpan untuk anak. 

1. Sediakan botol kuih raya saiz besar (selalunya orang guna isi tempeyek). Anda hiaslah ikut suka. Asalkan botol tu boleh bagi anda motivasi untuk menyimpan. Nak letak gambar idola anda pun boleh.

2. Berbelanja. Anda tidak perlu sekat perbelanjaan pun sebenarnya. Beli je keperluan hidup seharian. Tricknya adalah NEVER EVER USE RM20 TO PURCHASE !! Gunakan duit lain yang ada selain RM20. Kalau terpaksa pecah RM50 tu, pecahkanlah sebab kemungkinan bakinya anda akan mendapat RM20 lagi. Tanam pada diri tu tau. Jangan sesekali guna duit RM20.




3. Balik je rumah, pastikan lepas buka kasut tu bagi salam dan tanpa letak wallet atau handbag, masukkan semua RM20 yang anda ada dalam botol. Anda mungkin akan tenung botol tu yang mula dengan sekeping RM20 sambil berkata "Alahai, besarnya RM20 ni ~" Tapi sila lah bertabah dan jangan rasa demotivated ye. 

4. Ulang langkah 1,2,3 sehingga tiba harinya tabung anda penuh melimpah selama setahun. Anda ada 365 hari untuk lalui perjuangan RM20 anda. So, Good luck ^^

5. Cukup 365 hari, anda ajak anak yang ditabungkan tadi duduk sama-sama kira berapa banyak duit untuk dia dah dikumpulkan. Proses pengiraan bersama ini adalah proses paling memuaskan yang tidak tergambar dek kata-kata. Anda mesti buat ye. Ni semua untuk masa depan anak-anak.




KENAPA RM20 ?

1. LEBIH SENANG NAMPAK


Disebabkan warna nya oren, anda akan sedar dengan cepat yang itu duit yang anda kena simpan. Secara automatik anda akan tepikan. Memang tidak terlalu besar macam duit RM50, tapi ianya sangat berharga.



Kesimpulannya, ibu bapa boleh paksa diri untuk buat kalau tidak dapat simpan beribu riban sebulan untuk anak sebab kita bukan orang kaya. Kalau tidak boleh RM20, RM10 pun boleh. Ianya akan menjadi jumlah yang cukup besar.



Jadikan Memori Terindah Bersama Tersayang Dengan Hadiah Daripada Printcious

Friday, August 11, 2017 6
Jadikan Memori Terindah Bersama Tersayang Dengan Hadiah Daripada Printcious

Ya Allah. Serious excited sangat saat dapat parcel daripada Ninja Van ni. Nurul sanggup balik rumah tau time lunch sebab nak bukak parcel ni. Memang tak boleh tunggu time balik kerja. Haaaa, nak tahu apa benda dalam parcel ni? Of course la barang yang Nurul nantikan iaitu barang daripada Printcious. Alhamdulillah. Akhirnya sampai jugak.

Tapi memang bagus sangat servis pihak Printcious ni. Mana taknya. Ambil masa 3 hari je untuk buat dan delivery parcel ni. Memang jangka masa yang singkat. Sedangkan confirm order berlambak kan. Alhamdulillah. Keep it up Printcious ! 


Nak tengok apa yang Nurul order? Jom-jom :D




Ini lah dia yang Nurul order. Pillow dan mouse pad. Untuk pengetahuan korang, printing daripada Printcious ni memang super duper cantik. Serious Nurul cakap. Printing yang high quality sangat-sangat. Sebab ianya memang printing dekat kain. Bukan yang jenis terkopek tu. Terbeliak mata Nurul bila tengok. Sebab printing dia memang tak setanding harganya. Harga yang ditawarkan oleh Printcious sangatlah murah tau.




Bantal ni memang paling Nurul suka. Sedap sangat bila baring. Gebu betul. Hehehe. Dan Nurul memilih untuk letak gambar logo blog Nurul. So kalau bawak balik kampung, mesti la orang tertanya-tanya kan. Then boleh la promote blog kita yang tak seberapa ni. Selain daripada tu, dapat melambangkan yang kita ni seorang blogger. 

Nurul pun pilih latar belakang warna soft sebab Nurul memang suka warna soft pun. Serious cantik sangat. Nurul suka. Dalam kereta masa nak balik kampung boleh lah beradu guna pillow ni ^^




Dan lagi satu, Nurul pun suka mouse pad ni. Hehehe. So lepas ni tetikus Nurul ni dah ada mouse pad. Kalau tidak beralaskan tilam je. Kalau dekat atas meja tak alas apa. Rosak mouse tu nanti kan. So Nurul ambik keputusan untuk beli mouse pad ni.


Keseluruhannya, Nurul suka sangat dengan printing dan servis Printcious. Sebab ianya printing yang sangat eksklusif. Korang yang nak buat hadiah hantaran ke, hadiah time hari bermakna ke, memang Nurul recommended untuk design sendiri dekat printcious. Baru la sweet kan dengan design kita sendiri. Dan printcious pun ambik order untuk dalam jumlah yang banyak tau. Nak buat kenduri memang sesuai sangat dah ~


Haipp haipp ! Excited tu nak beli da? Hehehe. Korang just klik Printcious untuk design dan purchase korang punya sendiri. Bukan setakat pillow dan mouse pad je tau. Ada macam-macam lagi contoh macam baju, apron, mug, keychain dan lain-lain lagi. Nanti share la pulak design korang ye ^^ Thank You Printcious :D




August 10, 2017

Maybelline Baby Lips Mampu Melembapkan Bibir Sepanjang Hari

Thursday, August 10, 2017 9
Maybelline Baby Lips Mampu Melembapkan Bibir Sepanjang Hari
Image result for maybelline


Assalammualaikum wbt. Cakap je pasal Maybelline mesti korang pun tahu kan. Mana taknya. Jenama yang terkenal kut. Memang la rata-rata orang kenal. Siapa yang suka dengan makeup, pasti akan usha jenama Maybelline ni juga kan dan Nurul pun tidak ketinggalan. Hehehe.

Ok, untuk pengetahuan korang, selama ni Nurul kalau pakai lipstik, memang main pakai je. Takde apa base pun. Dan satu hari tu, Ibu Nurul ada cakap kalau suka pakai lipstik, pakai la lip balm ke dulu kalau tak, nanti bibir hitam. Nurul time tu pun, Haaaa ! Biar betul??!! Hahaha. Punya la takut bibir hitam. Mesti la kan. Nanti tak lawa. Nampak kusam je muka kita nanti.

Jadi, start daripada situ Nurul pakai la lip balm. Dan first lip balm yang Nurul pakai adalah Baby Lips khas daripada Maybelline. And first impression Nurul bila dapat baby lips ni, Ya Allah. Comel sangat. Hehehe. Benda da la comel lote je.Warna pun memang warna favourite Nurul. Lagi la excited ku nak pakai ^^





Jadi, ini lah hasil daripada pembelian Nurul dari Maybelline. Alhamdulillah. Memang Nurul suka sangat. Pada korang yang bibir tu selalu je kering dan menggelupas, memang elok sangat korang pakai baby lips ni. Smooth je rasa. Ianya juga sebagai treatment untuk bibir kita. Kesian bibir kita tu kalau tak dijaga dengan betul kan.


APA ITU MAYBELLINE BABY LIPS ?
  • Maybelline Baby Lips mampu melembapkan bibir 8 jam sepanjang hari. Ia juga membantu menjadikan bibir kelihatan seolah-olah melakukan treatment.


KELEBIHAN MAYBELLINE BABY LIPS

Ia merupakan penjagaan klinikal untuk bibir yang lembut seumpama bibir bayi. Formula eksklusif melembapkan dan melindungi bibir selama 8 jam sepanjang hari.
  • 88% mengalami bibir yang lebih licin.
  • 83% mengalami bibir yang lebih baik.
  • 82% mengalami bibir yang kurang kering.
  • 70% mengalami bibir yang lebih lembut.


Haaaa. Itu dia kelebihan Maybelline Baby Lips ni. Memang super duper best tau. Lagi best kalau korang rasai sendiri. Cuba la pakai. In Sha Allah, lepas ni bibir korang akan lebih sihat. Tapi, macam mana nak beli? 

Senang je. Korang boleh beli dekat watson atau farmasi-farmasi yang terdekat. Tengok la mana yang ada. Ada yang farmasi takde. So korang kena rajin survey la ye. Malas nak keluar rumah? Jangan risau. Korang boleh beli online ye. See, da canggih sekarang. Kita online aje.

Tapi korang kena download apps shoppe my dulu tau. Lepas dah download, korang search je Maybelline. Nanti dia akan tunjuk official shop mereka. Siap ada official shop tau. So memang 100% trusted untuk korang beli dekat situ. And harga pun murah jugak.












So korang boleh la search dekat shopee tu ye. Semua ada. Harga pun memang berbaloi. Serious Nurul tak menyesal pakai maybelline baby lips ni. Serious best. Jadi, lepas ni sebelum pakai lipstik tu, sila lah pakai lip balm dulu ye.







Datin Shahida Isteri Dato Alif Syukri Jadi Ahli Shaklee Dan Merupakan Pengguna Shaklee

Thursday, August 10, 2017 1
Datin Shahida Isteri Dato Alif Syukri Jadi Ahli Shaklee Dan Merupakan Pengguna Shaklee
Image result for excited gif cute

Haaaa. Korang pernah tengok cerita kartun ni tak? Hehehe. Ada dekat channel 637 tau. Nampak tak Nurul ni pun otak kartun jugak :D


Haipppp. Apa la. Da lari tujuan la pulak. Jom-jom nak start berceloteh ni ^^



Semalam dalam group whatsapp telah digemparkan oleh satu cerita yang tersangat la best tau. Excited pun ye juga. Memang tak sangka sangat lah orang yang hebat pun boleh terjebak dalam dunia SHAKLEE ni. See, kehebatan shaklee ni dah tersebar di seluruh dunia tau. Bukan setakat Malaysia da ye.

Memang dah heboh dulu bahawa Datin Shahida isteri kepada Dato Aliff Syukri memang pengguna Shaklee sejak anak pertama sehinggalah sekarang. Fuyoooo. Patut la kemain lawa datin ni. Sweet je muka beliau. Rupanya makan shaklee. Dan yang paling penting, kesihatan beliau pun terjamin. In Sha Allah.

Nak dikhabarkan lagi beliau telah pun menjadi ahli shaklee tau. Bukan setakat pengguna je. Malah ahli tu. Datin telah membuat pilihan yang bijak di mana datin nak dapatkan harga yang murah. Harga ahli shaklee memang tersangat murah tau. Siap boleh dapat bonus lagi tu. Siapa yang tak nak kan. Walaupun Dato Alif Syukri jutawan kosmetik yang terkenal, tapi isteri dato pun masih memilih shaklee sebagai supplement seharian. Alhamdulillah. Ketika umur muda ni la kita kena biasakan badan kita dengan supplement tau. Bak kata Mencegah Lebih Baik Daripada Merawat. Betul kan?



Ni bukan gambar tipu-tipu ye. Memang gambar ori punya. Alahai. Bertuah sangat sid ni dapat approach datin. Kalau la Nurul pun dapat grab artis sorang ni. Memang best. Hehehe.

So, korang dah nampak kan kehebatan Shaklee sehinggakan orang yang hebat pun nak join dan jadi pengguna Shaklee. Alhamdulillah. Shaklee dah banyak membantu membaiki taraf kesihatan si penggunanya :)



Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul

Thursday, August 10, 2017 2
Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul
>> KLIK BANNER UNTUK JOIN <<


Segmen Blogwalking Merdeka by Love is Simple

Thursday, August 10, 2017 2
Segmen Blogwalking Merdeka by Love is Simple

>> KLIK BANNER UNTUK JOIN <<


August 09, 2017

Menangi Cash Voucher RM50 Dari Printcious

Wednesday, August 09, 2017 12
Menangi Cash Voucher RM50 Dari Printcious
Create Your Own Gifts

Korang mesti pernah dengar kan tentang Printcious ni kan. Web yang ditempatkan untuk kita create sesuatu design yang kita nak untuk dihadiahkan kepada orang yang tersayang. Memang best sangat hadiah-hadiah yang ada dekat sini.

Printcious dicalonkan dalam satu reward yang dipanggil SITEC Malaysia Top E-Commerce Merchant Award. Jadi, pihak printcious minta jasa baik kita semua untuk undi web mereka. Kalau kita dah undi, kita pun akan dapat reward tau. Iaitu reward Cash Voucher sebanyak RM50. Banyak tu. Kita nak beli barang dalam tu pun cuma bayar sikit je. Memang untung sangat.

Give and take la kan ^^


Macam mana nak vote? Senang je. Korang baca cara-cara di Printcious. Lepas dah vote tu korang terus akan dapat voucher tersebut. Mudah bukan. Nurul dah dapat Nurul punya dah. Hehehe. Excited sangat. So tunggu apa lagi. Nak shopping la :D