TIPS : MERINGANKAN BLOG

Sunday, January 01, 2017


❤ .. Salam Sayang Semua .. ❤

Ok, Nurul nak share dengan korang tips yang korang boleh guna untuk blog.

Tips ni korang kena baca sampai habis tau sebab ni ada kaitan dengan blog korang. Kenapa Nurul cakap macam tu? Sebab kalau blog korang berat, orang lain TAKKAN jenguk blog korang sebab berat giler nak tunggu loading tu.

So, GIVE ATTENTION ^.^


JANGAN LETAK WIDGET BANYAK SANGAT
Widget tu apa? Alaaa ~ Yang dekat sidebar korang tu. Kadang-kadang ada yang sampai letak dekat bawah body blog lagi tu. Haihhh ~ Tak terfikir ke benda tu akan beratkan blog korang? So tak mau benda2 tu semua. Gi delete cepat sebelum orang tak nak jenguk blog awak. Awak just letak widget yang basic je macam Followers, Cbox, Blog Archives, About ^^



JANGAN UPLOAD TERLALU BANYAK GAMBAR 
Ok, Yang ni pun sangat2 penting. Korang pun tahu kan kalau gambar banyak sangat dekat body blog korang tu akan melambatkan proses pembukaan blog korang. So yang tu pun tak mau k. Kalau nak letak boleh, tapi janganlah letak sampai lebih daripada 3. 3 tu pun dah cukup banyak sebab space gambar kan besar.

Jujur la Nurul cakap, Nurul kalau nak blogwalking dekat blog orang lain dan blog tu ya ampun lambat giler nak open, memang Nurul TEKAN PANGKAH tu terus. Tak nak tunggu lama2. So korang tak nak orang buat macam tu kan.



Ok, ni sahaja daripada Nurul. Memang nampak simple tapi benda ni la orang malas nak buat. Kalau takde siapa yang jenguk blog awak tu jangan marah pulak ye.


Kalau korang suka entri ni dan bagi manfaat dekat korang,
rajin2 la COMMENT ok? ^.^ 

You Might Also Like

6 Comments

  1. hi, bagus tips ni.. jom datang blog saya, ringan tak ?
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye awak ^^ Blog awak ok, senang loading. :D

      Delete
  2. ooohhhh.... gitu ye. blog kita caner? senang loading tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog awak pada pendapat saya ok je.. senang nak loading ^^

      Delete

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D

Like us on Facebook

Total Pageviews

Follow by Email