Review Novel | PENGANTIN EKSPRES - Syahirah Valiant

Post Top Ad

June 11, 2015

Review Novel | PENGANTIN EKSPRES

Review Novel | PENGANTIN EKSPRES

PENGANTIN EKSPRES | Assalammualaikum. Novel yang baru Ira habis baca. Tersangat lah best. Novel ni banyak mengajar Ira erti kesabaran dan ketabahan seorang isteri. Memang agak susah untuk seorang perempuan merubah seorang lelaki yang telah jauh tersasar dari landasan Allah untuk kembali ke pangkal jalan. Tetapi, watak Aleeya dalam novel ni sangat-sangat sabar melayan karenah suaminya walaupun telah banyak disakiti. Sini Ira bagi sinopsis novel ni. So, pergi grab cepat dekat kedai buku. Hehehe. Harga novel ni SEM. MALAYSIA RM19.90 & SABAH/SARAWAK RM22.90.


SINOPSIS
Dia sebenarnya mahu berubah, tetapi mesti ada pendamping setia yang sabar menemaninya, iaitu seorang perempuan bergelar isteri. Itulah azam lelaki yang bernama Rayyan. Latar belakang keluarga yang tidak langsung mempedulikan hal-hal agama membuatkan dia menjadi anak yang liar dan suka berpeleseran tetapi dalam hati, dia sebenarnya mahu kembali ke pangkal jalan. Lalu dia mencari calon isteri yang berpendidikan agama yang boleh membimbingnya untuk mengenali Allah.

Aleeya bukan calang-calang orang, seorang yang teliti dan pemilih dalam hal-hal bakal suami. Apabila berjumpa dengan Rayyan, daripada perasaan benci sudah bertukar menjadi sayang. Apa salahnya dia beralah atas dasar cinta dan kasih sayang. Walaupu digelar pengantik ekspres dan dituduh sudah terlanjur, Aleeya tidak peduli lagi kerana dia sudah nekad.

Namun bukan senang untuk Rayyan berubah apatah lagi mamanya, Puan Sarah tidak merestui perkahwinannya. Dia mahu isteri Rayyan hidup sosial dan bebas seperti kehidupan mereka sekeluarga. Bagaimana Rayyan menghadapi mamanya yang garang itu? Kenapa Aleeya tetap bersabar dengan perangai suaminya yang punya ego setinggi Gunung Himalaya itu?

Aku kenal dia pun tak, dia lagilah tak kenal aku, tiba-tiba aje ajak aku kahwin. Mentang-mentanglah aku baru putus tunang dan tak jadi kahwin, dia ingat aku ni apa? -ALEEYA

Bertuah kahwin dengan anak pak alim ni. Marah pun suara lembut aje. Tak berani nak tinggikan suara dengan suami sebab berdosa. Kalau perempuan lain, mesti dah jadi singa sebab melihat suami berkepit dengan perempuan lain. -RAYYAN

No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D

Post Bottom Ad