Flight Air Asia Hilang ? - Syahirah Valiant

December 27, 2014

Flight Air Asia Hilang ?Assalammualaikum


Berita terkini pesawat AirAsia QZ8501 hilang dari radar di Indonesia. Penerbangan AirAsia hilang dari radar. Penerbangan AirAsia Qz atau AWQ8501 dari Surabaya ke Singapura telah terputus hubungan dengan kawalan trafik udara.

Kompas.com melaporkan bahawa Kementerian Penerangan dijangka mengeluarkan satu kenyataan ini, petikan pengarah lalu lintas udara Djoko Murjatmojo :

"Carian Kebangsaan dan Agensi Penyelamat Republik Indonesia berkata pihaknya menerima laporan bahawa Penerbangan Pesawat Airbus 320 AirAsia dari Surabaya ke Singapura telah terputus hubungan pada 06:17"

Difahamkan terdapat seramai 155 penumpang berada dalam pesawat AirAsia ini. Penerbangan QZ8501 itu menggunakan pesawat Airbus 320 dengan nombor pendaftaran PK-AXC.

Pesawat membawa 155 penumpang dan anak kapal itu (130 penumpang dewasa, 24 kanak-kanak dan seorang bayi) berlepas dari Surabaya pada jam 5.20 pagi dan sepatutnya mendarat di Singapura pada jam 8.30 pagi waktu tempatan. 

Dilaporkan seorang daripada penumpang ialah rakyat Malaysia. Sehubungan itu juga, AirAsia telah membuka Pusat Panggilan Kecemasan untuk dihubungi oleh keluarga atau rakan penumpang iaitu di talian +622129850801.

1 comment:

  1. semoga keluarga mangsa tabah dan redha dengan segalanya...

    ReplyDelete

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D