Isu Tentang Kolej Vokasional ?? - Syahirah Valiant

Post Top Ad

November 29, 2014

Isu Tentang Kolej Vokasional ??


Assalammualaikum

baru-baru ni ada kawan Ira hantar gambar tentang isu-isu negatif yang dibangkitkan oleh rakyat Malaysia tentang Kolej Vokasional ?? What ???!!!! isu negatif !!!??? yes !! isu negatif.. Ya Allah.. hampir mengalir air mata Ira bila tengok gambar tu.. setiap patah perkataan tu memang menyakitkan hati ni.. lagi-lagi Ira ni salah seorang student KV.. kenapa perlu diaorang cakap yang bukan-bukan tentang KV? kenapa diaorang kata KV ni tak diiktiraf oleh kerajaan ??

untuk pengetahuan anda2 semua.. KV ni telah diiktiraf oleh kerajaan.. setiap sijil yang kami dapat semua sudah diiktiraf.. Kementerian Pelajaran yang bagi ceramah dekat sekolah Ira beberapa bulan yang lepas.. memang budak KV ni slow.. memang slow dalam pelajaran.. nak kata kami ni bodoh sebab tak ambik spm ? memang kami tak ambik spm.. tapi kami ambik exam yang setara dengan spm.. hurmmm~ cuba lah bukak minda masing-masing.. sistem pendidikan KV ni dah dilakukan dekat luar negara.. negara kita je slow.. sebab tu kerajaan nak jadikan negara kita maju macam negara luar.. kalau ada spm tapi takde kemahiran.. macam mana nak kerja.. betul tak ??

dekat KV tu kami ada pelajaran dan juga kemahiran.. kami belajar semua tu.. memang pelajaran kami sikit.. tapi kami mempunyai keistimewaan dalam kemahiran.. contoh macam Ira, Ira ambik course setiausaha.. Ira ada belajar bagaimana nak uruskan mesyuarat, conference dan benda-benda yang berkaitan dengan negara luar.. pelajar-pelajar yang takde kemahiran boleh lakukan ke? mungkin tidak... mereka perlu belajar semua tu.. KV ni bonus untuk kami cepat mempunyai kemahiran.. alahai ~ kenapa la masyarakat luar pandang rendah tentang KV.. kalau sistem pendidikan ni akan membuatkan pelajar-pelajar KV mengganggur.. takde nye kerajaan akan tubuhkan sistem ni.. think positive dear.. kita kena lah majukan negara sendiri.. jangan lah cakap main ikut perasaan.. cuba dulu sesuatu yang baru.. 

first-first Ira masuk Kv pun Ira takut.. takut kalau tak lepas.. takut kena repeat.. tapi Ira cuba.. ni benda baru untuk Ira hadapi.. dan Alhamdulillah sampai sekarang Ira still ada di KV Gombak.. dan Alhamdulillah pointer Ira dapat gembirakan semua orang walaupun tak seberapa.. kawan-kawan Ira pun kata untung Ira masuk KV sebab terus dapat diploma.. tak yah susah-susah da.. so, why not pelajar tingkatan 4 tahun depan mencuba benda baru ? betul tak.. just think positive.. fikir yang kita akan majukan negara kita dengan kemahiran yang kita ada.. Ira sedih sebab ramai yang kata KV ni tak bagus.. adududu ~ berdesing telinga bila ada orang cakap macam tu.. owhhh ~ tak bagus ye.. tengok la nanti.. kami semua akan berjaya dengan usaha sendiri.. In Sha Allah..

7 comments:

  1. Aliran vokasional nie amat bagus kerana beri peluang lebih cepat student didedahkan dalam alam kerja...

    ReplyDelete
  2. KV didedahkan dengan Dunia yang perlukan kemahiran...bukan pengetahuan..tapi...kehidupan kits sailing bergantung antara satu sama lain...
    Dari segi pendapatan Dan taraf hidup Bergan tung pada rezeki Dan usaha masing masing la..

    ReplyDelete
  3. student KV ? waah, kv kat mana ? hm, saya pun bercita-cita tinggi nak masuk kv :')

    ReplyDelete
  4. Doakan kitorang (plajar lepasan PT3 2016) dapat masuk KV...huhu In Sha Allah...Amin.. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah, amin. semua orang ada peluang. cuba dan usaha ye :)

      Delete
  5. Doakan kitorang (plajar lepasan PT3 2016) dapat masuk KV...huhu In Sha Allah...Amin.. <3

    ReplyDelete

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D

Post Bottom Ad