Cara Untuk Menghafal Dengan Mudah - Syahirah Valiant

September 26, 2014

Cara Untuk Menghafal Dengan Mudah


Assalammualaikum

haih ~ kenapa la malam ni Ira tak boleh nak tidur.. mata ni takde tanda2 nak tidur pun.. hurmmmm.. so, Ira ambik keputusan untuk update blog.. hehehe ^^  memandangkan exam da hampir tiba.. Ira nak share kan cara-cara untuk kita senang ingat.. In Sha Allah dengan cara ni kita boleh ingat apa yang kita belajar dan menjawab exam dengan tenang.. amin :)

1. Hafal & Faham
Semasa korang menghafal, korang kena faham sekali ye.. ingat tu !! kalau tak faham, korang hafal macam mana sekalipun.. korang takkan ingat.. ataupun susah nak ingat.. Ira da try.. memang mula2 ingat.. tapi bila da lama2 da lupa pulak.. sebab kita tak faham.. so, make sure korang kena faham dulu apa yang korang nak hafal tu..

2. Menghafal & Melakukan Apa Yang Dihafal
Dalam erti kata lain.. korang kena buat ulangkaji.. refresh apa yang korang da hafal.. contohnya, kita buat la latihan yang berkaitan dengan apa yang kita hafal.. hah !! macam formula matematik.. kan banyak kan.. matematik kan kita tak boleh hafal.. so, korang buat la nota kecik untuk korang senang ingat dan tak mudah lupa... ingat !!! tulis balik apa yang korang dah hafal tu k..

3. Menghafal Dalam Keadaan Tenang
ni juga adalah salah satu aspek yang penting untuk korang senang ingat.. korang kena hafal masa dalam keadaan tenang.. jangan stress2.. dan jangan paksa diri sendiri.. takut korang akan lupa balik apa yang korang da hafal tu.. tunggu diri tu betul2 da bersedia untuk menghafal.. otak kita ni kadang2 tak boleh terima apa yang kita buat..


Ni je yang dapat Ira kongsikan untuk korang.. korang try la k.. In Sha Allah berjaya.. tapi jangan lupa untuk sentiasa berdoa k.. usaha kita akan menjadi sia-sia kalau kita lupakan siapa pencipta kita.. doa tu penting untuk kejayaan kita.. da habis baca ? boleh tolong tak korang derma sikit DEKAT SINI .. sikit je :) thanks korang :)

No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata anda akan memotivasikan diri seorang gadis yang ingin menjadi yang terbaik. In Sha Allah :D