June 2014 - Syahirah Valiant

June 28, 2014

Header : Apabila Jari-Jemari Menaip

Saturday, June 28, 2014 0
Header : Apabila Jari-Jemari Menaip
 

Assalammualaikum

yo2 !!! meh sini ramai.. ada freebies Ira nak kasi ni.. jangan ketinggalan.. hehe.. ^^ mari kita sedekah dekat SINI dan SINI ..



Oren
 
http://imgur.com/rXChtSN.png    





Biru

 
http://imgur.com/X7hmlgC.png    





Hijau

 
http://imgur.com/17UFokq.png   





Kuning

 
http://imgur.com/8hFD1dZ.png    






Merah

 
http://imgur.com/AMyd8wA.png    





Pink

 
http://imgur.com/iLnIzRE.png    







Purple

 
http://imgur.com/ZYisXyW.png   

Header : Just Be Yourself

Saturday, June 28, 2014 0
Header : Just Be Yourself
 

Assalammualaikum

nak freebies lagi ? ok, sini Ira kasi ye.. sebelum tu, mari kita sedekah dengan hanya KLIK SINI & SINI .. terima kasih :)



Biru

 
http://imgur.com/MrTnXSn.png    





Hijau

 
http://imgur.com/7BAi6MW.png       





Kuning

 
http://imgur.com/wfkJOtU.png       





Merah

 
http://imgur.com/Jqbw0IV.png       





Oren

 
http://imgur.com/qDJi92S.png       





Pink

 
http://imgur.com/p2FnGzJ.png      





Purple

 
http://imgur.com/3IHcCAC.png      

Kenangan Yang Lalu ....

Saturday, June 28, 2014 1
Kenangan Yang Lalu ....
 


Assalammualaikum

seriously Ira rindu sangat2 dekat kawan Ira semua.. yela kan ~ kitaorang sekarang ni macam dah tak rapat je.. langsung takde gurau2 macam dulu.. semua dah happy dengan kawan2 dorm diaorang.. almaklum lah.. dorm semua dah tukar.. kadang2 Ira asyik teringat je kenangan2 kitaorang dulu.. sekarang semuanya dah takde.. ~ semuanya terhapus macam tu je..

tapi Alhamdulillah kitaorang still bertegur macam biase.. nasib baek la kan.. Ira nak kitaorang ni berkawan sampai bila2.. InsyaAllah.. aminn ~ hurmmm ~ dulu kitaorang gelak sama2.. kongsi duka dan suka sama2... tidur pun sama.. Ya Allah.. rindunya zaman tahun lepas.. bila antara kitaorang bergadoh, kita sama2 akan settlekan.. seriously Ira rindu sangat saat2 tu.. Ira harap yang diaorang takkan lupakan Ira.. :')

June 27, 2014

Header : Yummy Waffle

Friday, June 27, 2014 0
Header : Yummy Waffle
 

Assalammualaikum

wuuu ~ hari ni Ira free.. hehe.. yela kan ~ nama pun dapat balik rumah.. ok la, memandangkan hari ni Ira free.. Ira nak kasi freebies header ni.. sape nak angkat tangan !!! hehe.. tapi sori sangat2 kalau header ni tak cantik bagi korang.. yela kan ~ first time ni buat benda2 ni semua.. Ira sekadar nak mencuba.. tolong tunjuk ajar ye.. :)



 Biru
http://i.imgur.com/fWsN3MG





Hijau

http://i.imgur.com/b9MhTbO





Kuning

http://i.imgur.com/gySXVCn





Merah

 
http://i.imgur.com/yQZUlMa





Oren


 
http://i.imgur.com/oxEQ0Ii






Pink


 
http://i.imgur.com/pHPGowS






Purple
 

 
http://i.imgur.com/rdWmRej



thanks kepada sesiapa yang sudi ambik header Ira yang tak seberapa ni.. hah ! sebelum korang tinggalkan blog Ira ni, tolong KLIK SINI & SINI .. semoga Allah memberkati korang semua.. :)

 
 

Walau Apapun Erti Cinta

Friday, June 27, 2014 1
Walau Apapun Erti Cinta
 

Assalammualaikum

sori semua.. baru hari ni Ira berkesempatan untuk update blog.. Ira busy sangat2 sekarang ni.. yela kan ~ busy sebagai seorang student.. hari ni Ira nak update pasal cinta.. wuuuu ~ pasal cinta tu !!! hehe.. harap korang semua sudi membaca k..

sebelum baca, korang nak tahu sesuatu tak ? KLIK SINI, SINI dan SINI ... semoga Allah bagi rezeki berganda-ganda untuk korang semua.. amin ~ :)

Cinta yang sebenar hanya satu iaitu perkahwinan,
Cinta berlaku setelah ijab qabul,
Cinta lepas kahwin, itulah cinta yang qudus,
Cinta yang bermaruah dan bukan cinta murahan,
Inilah kemuliaan cinta dalam semua agama.....

Apabila agama melarang sesuatu perkara,
tentulah ia digantikan dengan sesuatu yang lebih baik,
kalau ia melarang cinta antara lelaki dan perempuan sebelum kahwin,
ia membawa kepada sesuatu sebagai ganti yang lebih baik iaitu perkahwinan.

Sabda Rasulullah : Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali NIKAH .....


so, korang dah baca ? Ira harap korang dapat ambil pengajaran k.. Ira dah insaf bila baca madah ni.. cinta pada usia yang muda bukanlah segala-galanya.. kita tengoklah kat luar sana, ramai sangat remaja yang suka bersosial sehingga merosakkan diri mereka sendiri.. semoga kita semua terhindar dari semua gejala tu k.. amin~ semoga cinta kita untuk seseorang merupakan cinta yang suci dan cinta yang sentiasa diredhai Allah SWT.. :')

June 23, 2014

Oh My Short Sem !!

Monday, June 23, 2014 0
Oh My Short Sem !!
Study ~ Suzanna | via Tumblr 

Assalammualaikum

oh my short sem !!! hehe.. selalunye korang dengar oh my english kan ? Ira tukar jadi oh my short sem pulak.. hurmm ~ sakit kepala nak berhadapan dengan short sem ni.. banyak sangat kerja.. tadi pun cikgu kelam kabut nak habiskan modul.. seriously penat.. kenapa la perlu ada short sem ni ? padahal apa yang kitaorang belajar dalam short sem ni takde kena mengena dengan course kitaorang.. hurmmm ~

jujur la Ira cakap.. apa yang Ira belajar tadi pun Ira tak faham.. satu pun tak masuk kepala.. haih !! nasib2.. ntah la.. tapi Ira akan tetap teruskan belajar tu semua.. just fikir pada sudut positif.. mungkin semua tu ada kena mengena dengan course Ira tapi Ira tak dapat tangkap lagi.. InsyaAllah satu hari nanti.. nasib baik semester ni last Ira berhadapan dengan short sem.. Alhamdulillah.. seriously tak larat nak buat short sem.. banyak sangat kerja..

June 21, 2014

6 Penawar Sakit Hati

Saturday, June 21, 2014 0
6 Penawar Sakit Hati
http://30.media.tumblr.com/tumblr_l33yiexty31qzbgrio1_500.png 

Assalammualaikum

KLIK SINI sebelum baca. Jujur tau :)

Hampir setiap orang sudah tentunya pernah mengalami sakit hati dalam kehidupan masing-masing. baik dalam keluarga, bersahabat mahupun bermasyarakat.. sebagaimana sifat sedih dan gembira, rasa ini adalah suatu kewajaran dalam kehidupan manusia.. Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membengkak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. pemiliknya pun akan stress dan tidak akan ceria.. lebih parah lagi, perkara ini dapat menjauhkan manusia dari RabbNya..

Petua Rasulullah 

1. Muhasabah Diri

Sebelum kita menyalahkan orang lain, seharusnya kita melihat diri kita sendiri. Mungkin kita sakit hati oleh kata-kata saudara kita, padahal dia tak bermaksud untuk menyakiti. Cuba bertanya pada diri sendiri, mengapa saudara kita bersikap demikian. Jangan-jangan kita sendiri yang telah membuat kesalahan kepadanya.


 
2. Menjauhkan Diri dari Sifat Iri Hati dan Dengki

Iri hati dan dengki adalah beberapa ruang yang menjadi pintu bagi syaitan untuk memasuki hati manusia. angan-angan yang berlebihan dapat membuat seseorang buta dan tuli. bila tidak berlandaskan iman, seorang yang berangan-angan cenderung akan melakukan cara untuk mendapatkan apa yang diciptanya.

Rasulullah bersabda,

"Tidak boleh dengki kecuali kepada dua orang iaitu orang yang diberi harta oleh Allah, kemudian membelanjakannya di jalan yang benar. Dan orang yang diberi hikmah oleh Allah, kemudian memutuskan persoalan dengannya dan mengajarkannya." (HR Bukhari)


3. Menjauhkan Diri dari Sifat Amarah dan Keras Hati

Bila marah telah timbul dalam hati manusia, kadangkala manusia bertindak tanpa pertimbangan akal. Jika akal sudah lemah, tinggallah hawa nafsu. dan syaitan pun berleluasa melancarkan serangannya lalu mempermainkan diri manusia.

Ibnu Qudamah dalam Minhajul Qashidin menyebutkan bahawa Iblis pernah berkata, "Jika manusia keras hati, maka kami akan membeliknya sebagai anak kecil yang membalik bola."



4. Memupuk Sifat Pemaaf

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang ma'ruf serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh." Surah Al-A'raf : 199
Allah sang Khaliq, Maha Pemaaf terhadap hambaNya. Tak kira sebesar gunung atau sedalam lautan kesalahan seorang hamba, jika dia bertaubat dengan sungguh-sungguh, maka Allah akan membukakan pintu maaf selebar-lebarnya.

Kita sebagai manusia yang lemah, tidak sepatutnya berlaku sombong dengan tidak mahu memaafkan kesalahan orang lain, sebelum dia meminta maaf. InsyaAllah dengan cara itu, hati kita akan lebih terasa lapang.



5. Husnuzon (Berprasangka Baik)

Allah berfirman : 
"Hai orang-orang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa. Dan janganlah kalian mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kalian mengejek sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati ? Maka tentulah kamu meras jijik kepadanya." (QS. Al-Hujurat : 12)

Adalanya seorang muslim berburuk sangka terhadap seorang muslim ainnya sehingga memperkecilkan orang lain. Dia mengatakan macam-macam tentang orang lain dan mengatakan dirinya lebih baik.



6. Ikhlaskan Diri

Ikhlas adalah kata yang ringan untuk diucapkan, tetapi cukup berat untuk dilakukan. Orang yang ikhlas dapat meniatkan segala tindakannya kepada Allah. Dia tidak memiliki jiwa yang bersifat duniawi. Apabila Allah mengujinya dengan kenikmatan, maka dia bersyukur.
Bila Allah mengujinya dengan kesusahannya pun, dia bersabar. Dia selalu percaya bahawa Allah akan sentiasa memberikan yang terbaik kepada hambaNya. Orang yang ikhlas akan lebih mudah menangani hatinya untuk selalu menyerahkan segalanya hanya kepada Allah. Hanya kepadaNyalah dia mengantungkan harapan.


Memaafkan adalah bentuk rasa cinta yang tertinggi dan yang terindah, Sebagai balasannya kita akan menerima kedamaian dan kebahagian yang tak terhingga. Kadangkala, sulit membiarkan cinta membimbing kita pada saat hati kita disakiti oleh orang lain. Tetapi, biarpun luka hati kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi maaf ....



Salam Pagi Ahad

Saturday, June 21, 2014 0
Salam Pagi Ahad
 

Assalammualaikum

selamat pagi bloggers sekalian.. korang semua sihat ? Alhamdulillah kalau semua sihat.. bersyukurlah kepada Allah kerana Dia masih memberi kita peluang untuk hidup di atas muka bumi ini.. :) haihh ! da lama betul Ira tak update blog ni.. sori kepada kawan2 yang dah join contest Ira sebab Ira lambat masukkan korang dalam bloglist.. baru hari ni Ira berkesempatan nak masukkan.. sori sangat2 ye :) ... pagi ni sejuk sangat2.. al maklum lah.. semalam kan hujan.. hujan rahmat..

seriously memang Ira betul2 tak de masa nak update sebelum ni.. iye la kan ~ bz dengan sukan.. bila dah balik asrama penat.. then terus tidur.. mana ada masa kan.. hah !! cakap pasal sukan.. rumah kuning dapat no 3.. Alhamdulillah.. sekurang-kurangnye bukan no last.. terima kasih atlet2 rumah kuning sebab korang dah sumbangkan mata.. hehe.. dan dan dan.. kulit Ira pun ada 4 layer !!!! hahahaha.. berjemur tengah panas.. ni la padahnye.. haihh !! nasib badan..


bloggers2 yang hensem dan comel lotte, KLIK SINI untuk support Ira :)

June 06, 2014

Apa yang Lelaki Perlu Tahu Tentang Perempuan

Friday, June 06, 2014 5
Apa yang Lelaki Perlu Tahu Tentang Perempuan
Ulzzang 

Assalammualaikum

hah ! lelaki kena ambik tahu ni tau.. kadang2 diaorang langsung tak peduli apa yang kita semua rasa.. Ira da pernah rasa sakit tu macam mana.. sampai gaduh2.. ego tu jangan tinggi sangat ye.. jum kita tengok apa perasaan perempuan yang lelaki perlu tahu..

  • Kami sentiasa ingat anda setiap masa walaupun korang rasa macam kitaorang ni tak pedulikan sangat dekat korang.

  • Kalau korang tak call, maknanya korang tak kesah dan tak peduli tentang kitaorang.

  •  Kami seperti anda juga, ada perasaan cemburu. Tapi kalau over sangat pun tak boleh jugak. cemburu ni la yang boleh membuatkan kita gaduh.


  • Sila ketawa apabila kami buat lawak. Walaupun kau rasa lawak tu menjadi. so, gelak je la ek. demi menjaga hati kitaorang.

  •  Jangan bergaduh dengan kitaorang. kau takkan menang ! hohoho.


  • Jangan cakap I LOVE YOU kalau korang tak maksudkan. kitaorang memang tak suka lelaki macam ni. tolong lah faham.


  • Berikan perhatian kepada perkara-perkara kecil yang kami lakukan.

  • Bila kitaorang tengah shopping, jangan banyak complain.



Peranan Lelaki dalam kehidupan Wanita adalah sebagai pelindung dan bukannya pemusnah. Wanita diciptakan oleh Allah dari tulang rusuk kiri Lelaki untuk dipeluk dan dimanjakan bukannya untuk dikasari.

June 05, 2014

InsyaAllah aku akan sampai ke tempat2 ini

Thursday, June 05, 2014 1
InsyaAllah aku akan sampai ke tempat2 ini
fashion 

Assalammualaikum

sekarang ni Ira nak bagitahu tempat2 yang Ira sangat2 la nak pergi.. hehe. macam banyak duit je kan.. xp tapi tak pe.. angan2 tu kena ada.. hoho ~ ada 5 tempat yang Ira nak pergi..

1. Mekah

Semestinya sini la yang Ira sangat2 nak pergi.. apa2pun tempat ni jugak la yang menjadi impian Ira.. hehe.. InsyaAllah.. kalau Allah izinkan, Ira akan pergi juga.. Amin :)

Untitled 


2. Seoul, Korea

Ira suka seoul sebab bandar kat sana cantik.. dan2 makanan kat sana semua sedap !!!!!! hehe.. asyik makan je tahu.. biarlah la kan.. bukan selalu pun.. xD 


3. Winter Sonata

nama tempat ni memang winter sonata ek ? hehe.. tak tahu la pulak.. Ira cuma tahu winter sonata.. tempat ni cantik sangat2.. lagi2 musim salji.. hurmm.. kalau lah Ira dapat pergi sana.. wahh !! bestnyeee !!!

Have a nice day! We start the day with a beautiful picture of Seoul, South Korea ♥ ^^ ~ !  


4. Pulau Jeju

pulau jeju ni cantik kan ? selalunya Ira dapat tengok masa Running Man shooting kat situ.. pulau kat sana cantik sangat.. luas pulak tu..

 


5. Paris

tempat last sekali yang Ira nak pergi.. paris.. tempat fashion rite ? hehe ^^ lagipun Ira suka tengok eiffel tower.. pergi dengan suami romantik ni.. eceh ~ suami pun takdo lagi.. berangan je.. xD

Paris ❥ 


p/s : Perasan tak kebanyakkan tempat ni yang banyaknya korea.. hehe.. mesti la ~ sebab Ira memang minat korea.. ^^ 

Our Memories

Thursday, June 05, 2014 1
Our Memories
fashion 

Assalammualaikum

Ira ingatkan Ira dengan Syafiq dah ok.. tapi nampaknye macam bergaduh lagi.. haihh ! sabar je la hati ni.. Ira tunggu dia daripada semalam lagi.. tapi call dan mesej dia langsung takde.. bila Ira call mesti dia kata nak tidur.. kalau kesayangan korang buat macam ni korang marah tak ? berapi je Ira hari ni.. hurmmm ~ penat Ira tunggu dia.. last2 dia cakap macam tu je..

Agaknye dia dah tak perlukan Ira dah kut.. sebab tu dia buat macam tu.. hurmm ~ kalau tak perlukan Ira pun, cuba la jujur.. tak suka la tipu2 ni.. ntah la ~ kadang2 Ira rasa yang diri Ira ni cuma beban je untuk dia.. Ira ni menyusahkan diri dia kut.. sebab tu dia bosan dengan Ira.. hurmmm ~ kalau lah apa yang Ira fikir ni memang betul, Ira redha je la.. mungkin hubungan kitaorang yang setahun lebih tu pun takde apa2 makna untuk dia.. memang betul kut.. Ira ingat lagi yang dia pernah kata something kat Ira.. dan pastinya ayat tu memang pedih sangat.. 

kalaulah betul ni peluang terakhir Ira untuk bersama dengan dia.. hurmm ~ ntah la.. Ira confuse !!! rasa nak menangis je malam ni.. tapi Ira nak dia tahu yang Ira tak pernah menyesal kenal dia.. walaupun dia dah banyak sakitkan hati Ira, Ira tetap maafkan dia dengan seikhlas hati.. Ira ingatkan yang dialah orang terakhir dalam hidup Ira.. dengan keadaan yang macam ni Ira tak rasa yang dia orang terakhir dalam hidup dia.. Ira pernah kata dekat dia. kalaulah kitaorang clash, Ira takkan pernah bukak pintu hati ni untuk orang lain.. dan sekarang la Ira akan buktikan kata-kata Ira tu.. hurmmm ~ :'(

Own Navbar

Thursday, June 05, 2014 0
Own Navbar
(3) Tumblr 

Assalammualaikum

1. Klik SINI & SINI

2. Dashboard > Template > Edit HTML

3. Press Ctrl + f search code ni <head>

4. Copy code kat bawah ni

<center><div style="position: absolute; top:0px; right: 0px; width:100%; border-radius:2px; position:fixed; padding:3px; background:url(URL BACKGROUND); color:#ffffff; font-size:11px;">ISI DISINI</div></center>
5. Then, pastekan di bawah code <head>

6. Preview & save.

Credit to : Atiqah Jaidin

Tukar Background

Thursday, June 05, 2014 0
Tukar Background
Untitled 

Assalammualaikum

1. Klik SINI & SINI

2. Dashboard > Template

3. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code body {

4. Bagi sesetengah blogskin mungkin dah ada code background yang asalkan ? Like this.

background: url(URL BACKGROUND);

5. So, bagi yang dah ada tu, korang just gantikan URL BACKGROUND yang lama tu dengan yang baru.

6. Preview & Save.

Credit to : Atiqah Jaidin

Favicon New Version

Thursday, June 05, 2014 0
Favicon New Version
Sunny day 

Assalammualaikum

jum kita tengok tuto ni pulak.. tapi Ira tak tahu la menjadi atau tak.. korang try je la buat ek.. mudah-mudahan menjadi.. Amin. :)

1. Klik SINI & SINI

2. Press Ctrl + f serentak dan cari code </title>

3. Copy code dekat bawah ni

<link rel="shortcut icon" href="URL IMAGE" type="image/x-icon" />
<link rel="icon" href="URL IMAGE" />

4. Paste di atas code </title>

5. Terus save. Kalau preview favicon takkan ada.

 Credit to : Atiqah Jaidin

Senarai Peserta

Thursday, June 05, 2014 0
Senarai Peserta

Stay up !

Thursday, June 05, 2014 0
Stay up !
Untitled 

Assalammualaikum

siapa yang tak tidur lagi angkat tangan !!! hehe.. tak tahu la kenapa hari ni Ira tak boleh nka tidur.. Ira rasa petang tadi Ira tak tidur pun.. hurmmm ~ seriously tak mengantok.. ada lagi ke yang tak tidur ? korang buat apa tu ? *intai sikit* hehehe.. disebabkan malam ni Ira tak tahu nak buat apa.. korang tinggalkan jejak korang dekat cbox.. nak blogwalking malam2.. hehe xD

Segmen : Pencarian Bloglist June by Syahirah Valiant

Thursday, June 05, 2014 10
Segmen : Pencarian Bloglist June by Syahirah Valiant